به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از خبرآنلاین، وعده بازگشت ثبات به بازارها وعده پرتکراری است که در ماههای گذشته بارها و بارها به گوش رسیده است . افزایش قیمت دلار در سال جاری اما اتفاق مهمی بود که افکار عمومی را به خود مشغول کرد. رشد قیمت ها در بازار دلار ، اتش زیر خاکستر مانده در سایر بازارها را نیز شعله ور کرد تا در یکی از کم تقاضاترین دورههای اقتصادی ایران ، رشد قیمت ها در بازارها به خبر روز تبدیل شود.
خودرو از جمله بازارهایی بود که تحت تاثیر رشد قیمت ارز از یک سو و کاهش عرضه و مانور دلالان از سوی دیگر، به یکی از داغ ترین بازارها تبدیل شد . هر چند قیمتهای اعلامی به گفته فعالان صنفی، مبنایی برای خرید و فروش نبود اما با این حال تاثیر رکوردهای پی در پی قیمتی بر افکار عمومی قابل رصد و پیگیری است. در شرایطی که قیمت هر دستگاه پراید در سایت های اینترنتی برابر با ۹۰ میلیون تومان اعلام می شد، گران ترین پراید فروخته شده در بازار ۷۳ میلیون تومانی بود .
این اما تمام داستان خودرو در بازار ایران نیست. تقاضا برای خرید خودرو ، نه امروز که از زمان بیرون آمدن دوباره غول تورم از شیشه کاهش یافته است، رشد قیمت ها در بازار با خرید و فروش کم می تواند انتظارات تورمی را دامن بزند . افزایش قیمت خودرو در کارخانه های خودروسازی نیز با هدف کاهش فاصله قیمتی میان بازار و کارخانه ، هر چند با هدف کاهش قیمت ها در بازار اجرایی شد اما نتوانست تاثیر مورد انتظار را به جا بگذارد .
بازار سکه سکه شد
از سوی دیگر افزایش قیمت ارز به رشد قیمت سکه دامن زد. قیمت سکه طلا تنها از مولفه قیمت ارز تاثیر نمیگیرند و قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز تاثیری قابل توجه را بر این بازار به جا می گذارد. همزمان با شیوع کرونا در جهان ، ریزش بورسهای معتبر جهانی اتفاقی بود که رخ داد و در نتیجه ریزش بورسهای معتبر در کنار کاهش قیمت نفت، قیمتها در بازار طلا روندی افزایشی را تجربه کرد . در سه ماه اخیر قیمت طلا در بازارهای جهانی بیش از ۲۰۰ دلار افزایش یافته است . این بدان معناست که افزایش قیمت ها در ایران نیز گزیر ناپذیر می نماید .
تلاش در بازار سوت و کور
در عین حال افزایش نرخ دلار سبب شده است تلاشی گسترده برای بهره گیری از این شرایط در بازار مسکن در دستور کار دلالان باشد .فعالان بازار مسکن میگویند این روزها قیمتهای اعلامی در تمامی مناطق تهران و حتی دیگر شهرها با افزایش روبروست و همین امر سبب شده معاملات به مرحله قفل شدگی برسد. این روزها بازار مسکن در حالی با متوسط قیمت بیش از ۱۵ میلیون تومان در هر متر مربع روبروست که خرید و فروش کاهش محسوسی دارد .
چه خواهد شد؟
رشد قیمتها در حالی ادامه دارد که رییس کل بانک مرکزی وعده بازگشت آرامش را می دهد. بسیاری از کارشناسان خبره می گویند دلیل مهم افزایش قیمت ها در شرایط فعلی کاهش درآمدهای نفتی تحت تاثیرکاهش قیمت نفت از یک سو و تحریم های آمریکا علیه ایران از سوی دیگر است. در عین حال شیوع کرونا سبب شده برخی کارشناسان و حتی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی احتمال کاهش درآمدهای مالیاتی را نیز مطرح کنند که انتظاری دور از ذهن نیست . هزینه های مهار بیماری کرونا از یک سو و هزینههای ناشی از فاصله گذاری اجتماعی از سوی دیگر نیز فشار بالایی را متوجه بخش هزینه ای اقتصاد کرده است . همتی میگوید: محاسبات و برآوردهای اداره بررسیهای اقتصادی بانک بسیار کمتر از آن چیزی است که در فضای تبلیغاتی مطرح میشود. همانطور که قبلا گفتم شرایط دشوار است اما در حال بهبود بوده و قابل مدیریت و ثبات نیز قابل اعاده است.
باید منتظر ماند و دید برگشت قیمت ها در بازار چه زمانی آغاز می شود.
نظر شما