سلامت نیوز:معاون بهداشت وزير بهداشت با تاکيد بر اينکه وضعيت کرونا در کشور عادي نشده است و در صورت عدم رعايت موازين مربوطه از سوي مردم، بيماري مي تواند به سرعت بازگردد و همه را گرفتار کند، از تعطيلي هاي مجدد در برخي شهرستان هاي استان خوزستان خبر داد و گفت: در صورتي که نکات بهداشتي رعايت نشود، اين اتفاق ميتواند براي هر استان ديگري هم رخ دهد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی ،عليرضا رئيسي در ارتباط ويديو کنفرانسي با خبرنگاران، گفت: يکي از اقدامات بسيار خوب در کشور اين بود که بعد از مرحله بسيار طوفاني کرونا و مراجعات زياد به بيمارستان، دو اتفاق موثر در کشور افتاد که بخش اول آن بسيار موثر بود و ميتوان اين موضوع را با آمار و ارقام نشان داد. وي افزود: مهمترين اتفاقي که افتاد رعايت کردن مردم بود.
اگر رعايت کردن و اين سطح از سواد سلامت در سطح کشور و در تک تک افراد اتفاق نميافتاد، اين توفيقات را به دست نميآورديم و اين به صورت واضح خودش را نشان ميدهد. زيرا تمام راهها و توصيهها و مدلهايي که در زمينه مبارزه و کنترل اين بيماري وجود دارد، متکي بر رعايت افراد، مسئوليتهاي اجتماعي افراد و سطح سواد سلامت و همکاري و همدلي افراد جامعه است که در سطح جهان هم اين اتفاق افتاده است؛ به طوري که در جاهايي که خوب رعايت کردند، الگوي موثري در روند بيماري را شاهديم.
در کشور ما هم همکاري فوقالعادهاي که مردم انجام دادند در حوزه رعايت فاصلهگذاري اجتماعي، بهداشت فردي و توجه به دستورالعملهاي بهداشت، باعث شد الگويي که در کشور ما رخ داد، بسيار قابل توجه باشد. بعد از ورود مردم و کنترل خوبي که انجام شد، افت بسيار خوبي در بيماري داشتيم.
مرحله دوم غربالگري کرونا
وي ادامه داد: اتفاق دومي که افتاد بحث تعطيلي مدارس و دانشگاهها، عدممسافرتها بوده که در اين حوزه روزهاي بينظيري را در کشور تجربه کردهايم. 13 به در امسال مردم ما بيرون نيامدند، در خانه ماندند و نتيجه آن را که در سطح کشور ديديم. اقدام بعدي که اتفاق افتاده که آن هم بر پاي مشارکت مردم بوده، غربالگري افتخارآميز و وسيعي بوده است که در سطح کشور رخ داده که در دنيا بينظير است که بتوانيم در يک ماه حدود 78 ميليون نفر و 90 درصد مردم کشور را غربالگري کنيم و اکنون مرحله دوم غربالگري آغاز شده است و در مرحله دوم هم به مرز 32 ميليون نفر رسيدهايم که البته مرحله دوم بيشتر روي افراد آسيبپذير، مبتلايان به بيماريهاي زمينهاي و سنين بالا و مادران باردار متمرکز است. رئيسي همچنين گفت:
در کنار اين راهاندازي حدود 400 مرکز نمونهگيري در سطح کشور براي تستهاي سرپايي باعث شده است که ورودي بيمارستانهاي ما به شدت کاهش يابد. رابطه بسيار مستقيم و معناداري بين يافتن کيسها و بيماران در مراحل اوليه و درمان آنها و ايزوله کردن آنها، با کاهش بار بيمارستان وجود دارد. زيرا اگر افرادي که در مراحل ابتدايي پيدا کرديم، نمييافتيم، ظرف دو هفته با حال بدتر مجبور بودند به بيمارستان بيايند.
وي افزود: البته بايد توجه کرد که همه اينها ميتواند قابلبرگشت باشد و بيماري ميتواند شيوع يابد، اگر مردم نقش خود را تمام شده بدانند و رعايت نکنند و فکر کنند اين بيماري عادي شده است. متاسفانه در اين صورت بيماري ميتواند به سرعت برگردد و همه را گرفتار کند. نياز داريم که مردم در کنار مسئولان بتوانند توصيههاي بهداشتي را رعايت کنند تا بيماري به مرحلهاي برسد که اعلام کنيم، خبري نداريم.
معاون بهداشت وزير بهداشت گفت: در استان خوزستان الان مشکلاتي داريم که دقيقا همين اتفاق افتاد و بعداز بازگشاييها، به دليل عدم رعايت، اوضاع به گونهاي شد که به عقب برگشتيم و در برخي شهرستانهاي استان خوزستان مجددا تعطيلي برقرار شده و برخي اماکن و ادارات تعطيل شدهاند. اين اتفاق ميتواند براي هر استان ديگري هم رخ دهد، اگر نکات را رعايت نکنيم.
شايعه شيوع کرونا کاوازاکي
وي در پاسخ به سوالي، درباره برخي شايعات مبني بر شيوع نوعي عفونت مشابه کرونا در کودکان با عنوان کرونا کاوازاکي در اروپا و آمريکا طي چند روز اخير، گفت: کاوازاکي بيماري جديدي نيست و بيش از 50 سال است که شناخته شده است. اين بيماري بيشتر افراد زير پنج سال را درگير ميکند و بيماري است که در آن عوامل ناشناختهاي باعث تحريک سيستم ايمني بدن ميشود و ميتواند علائمي شبيه بيماريهاي واسکوليت ايجاد کند.
به عبارتي برخي از سموم، باکتريها، ويروسها و انواعي از اين موارد ميتوانند باعث شعلهور شدن اين بيماري شوند و با توجه به اينکه عروق ريز را درگير ميکند، معمولا در جاهايي که مخاط يا پوست است را درگير ميکند.
بنابراين بيماري کاوازاکي چيز جديدي نيست. وي افزود: درباره اينکه اين بيماري را به کرونا ربط دهيم، بحث علمي وجود دارد. با توجه به اينکه در فيزيوپاتولوژي بيماري کرونا معمولا لايه پوششي داخل عروق درگير ميشود، ميتواند علائمي شبيه کاوازاکي بدهد و به همين دليل اين دو بيماري را با هم اشتباه کردهاند. اين درحاليست که اتفاقا درگيري ما در کرونا براي زير پنج سال بسيار نادر است. بنابراين اين دو بيماري از هم جدا هستند.
اين دو بيماري هيچ ربطي به يکديگر ندارند. کرونا بالاي 18 سال را درگير ميکند، اما بيشترين درگيري بيماري کاوازاکي در افراد زير 5 سال است. کاوازاکي هميشه بوده و 50 سال است که وجود دارد و در رِنج خودش درمان ميشود.
علت کاهش آمار کرونا در بوشهر
رئيسي در پاسخ به سوال ديگري ، درباره دلايل کم بودن ابتلا به کرونا در بوشهر نيز گفت: يکي از اقدامات خوبي که در اين استان از ابتدا تاکنون انجام شده، بحث فاصلهگذاري اجتماعي است. در حال حاضر هم با توجه به برخي بازگشاييها مردم اين استان بسيار خوب رعايت ميکنند و بسيار هوشيارند. در زمان اعلام فاصلهگذاري اجتماعي يکي از مناطقي که مردم بسيار سختگيرانه عمل کردند، استان بوشهر بود. بهطوري که مواردمان در اين استان بسيار کم بود.
در حال حاضر يکي از اقدامات در اين استان شناسايي بيماران در مراحل اوليه است که عمدتا هم افرادي که شناسايي ميشوند، قرنطينه خانگي ميشوند و بر همين اساس بار بستري بيمارستاني در اين استان بسيار کم است. به عنوان مثال در يک روستا در بوشهر سرنخي از بيماري کرونا پيدا کردند و بلافاصله سراغ مردم روستا رفتند و دوباره مردم روستا را بهطور کامل غربالگري کردند. حدود 28 تا 30 مورد مثبت پيدا کردند.
کل روستا دو هفته قرنطينه شد و با همکاري مردم بعد از اين مدت کاملا برطرف شد. بنابراين اينطور نيست که ويروس کرونا در بوشهر با ساير مناطق فرق کند و ويروس يکسان است. بايد توجه کرد که اگر در بوشهر هم مردم رعايت نکنند و بيماري را تمام شده بدانند، آنجا هم مثل ساير مناطق خواهد شد.
شرط بازگشايي مشاغل پرريسک
وي در پاسخ بهسوالي درباره افزايش موارد ابتلا در تهران و احتمال تشديد محدوديتها، گفت: اين موضوع يک بحث کلي در کشور است، همانطور که براي خوزستان اين تصميم را گرفتيم، اگر در استان يا شهري موارد بستري افزايش يابد و ببينيم که موارد بستري و ابتلا و اپيدمي در حال گسترش است، بايد سختگيريهاي بيشتري درباره بحث حضور مردم در اماکن و محلهاي تجمعي انجام دهيم.
البته يکسري مشاغل هنوز پرريسک هستند که هنوز آنها را بازگشايي نکرديم و اگر در استاني ببينيم موارد ابتلا افزايش يافته و حتي ثابت مانده است، قطعا اجازه شروع به کار آن مشاغل را نميدهيم. بايد موارد نزولي باشد تا بتوانيم مشاغل پرريسک را باز کنيم. بنابراين همه چيز به رعايت مردم بستگي دارد، عدم رعايت ميتواند شاخص مهمي براي بازگشت به عقب و يا کند عمل کردن در بازگشاييها باشد.
به زندگي با کرونا عادت کنيم
رئيسي درباره استان خوزستان نيز گفت: خوب است که تصميمگيران و مسئولان ما عادت کنند که دليلي ندارد که اگر يک استاني وضعيتش بد ميشود، بخواهيم کل کشور را تعطيل کنيم. به عنوان مثال اگر آلودگي هوا در تهران اتفاق ميافتد، آيا کل کشور را تعطيل ميکنيم؟. بنابراين اين قابليت انعطاف کمک زيادي به مديريت کشور ميکند.
اينکه اعلام کردهايم محدوديتها در خوزستان بازگردند، نشاندهنده مديريت قابلانعطاف است و خيلي خوب است. اين موضوع را جا بيندازيم که اگر استاني دچار مشکل شد، سريعا محدوديتها را ايجاد کنيم و بعد از بهبود وضعيت با رعايت پروتکلها بازگشايي کنيم. اين ويروس، ويروسي نيست که به طور کلي از بين برود، بلکه دوباره خواهد آمد و با ما هست.
فرض کنيد يک جايي که ويروس وارد شد، کل کشور را قرنطينه کنيد، اما تا کي؟. به محض اينکه بيرون بيايند، مبتلا ميشوند. اينطور نيست که ويروس جمع شود. به همين دليل بايد عادت کنيم با رعايت پروتکلها و فاصلهگذاريها و پرهيز از عبور و مرور غيرضرور بيماري را کنترل کنيم. بايد بتوانيم اين بحث مديريتي را در کشور ايجاد کنيم. به طوري که اگر استاني دچار مشکل شد، با مديريت مناسب و ايجاد محدوديتها کنترل کنيم و بعد از کنترل برگرديم و البته بررسي کنيم که چرا اين اتفاق افتاد. ميزان رعايت پروتکلهاي بهداشتي در خوزستان بسيار پايين بود و مشخص بود که اين اتفاق ميافتد.
پروتکلهاي سختگيرانه براي آرايشگاهها
معاون بهداشت وزير بهداشت درباره بازگشايي آرايشگاهها نيز گفت: آرايشگاهها طي اين ايام يا به صورت غيرمجاز باز کردند و يا آرايشگاه به خانههايشان رفته است و اين بدتر است. ما بايد بر اساس واقعيت پيش رويم. اين هم جزو احتياجات مردم است و ما بايد واقعي تصميم بگيريم، اگر قانوني بگذاريم که قابليت اجرا نداشته باشد، بهتر است اين قانون را نگذاريم. به عنوان مثال اگر ميگفتيم فروشگاههاي مواد غذايي را ببنديم چون ريسک بالايي دارند، آيا مردم ميتوانستند اين موضوع را رعايت کنند؟. خير.
در حال حاضر پروتکلهاي سختگيرانهاي براي آرايشگاهها ارسال شده و بايد نوبتدهي داشته باشند، از ماسک و شيلد براي آرايشگر استفاده شود و فاصلهگذاري رعايت شود. در عين حال بحث مسئوليتپذيري اجتماعي هم مطرح است و اگر علائمي داشتيد اصلا به آرايشگاه نرويد. ما بايد با اين ويروس به نوعي زندگي کنيم و کنار بياييم و زندگي جريان داشته باشد.
طرح ترافيک تهران
وي در پاسخ به سوالي درباره اجراي طرح ترافيک و ارائه ماسک در مترو و وسايل حملونقل عمومي، گفت: يکي از معضلات و مشکلاتي که ما همواره داشتيم در سطح کلانشهر تهران است. ما در کلانشهرها زيرساخت حملونقل عموميمان ضعيف است. بهويژه در بحث آلودگي هوا که هميشه با حمل و نقل عمومي درگير بوديم. از طرفي بحث طرح ترافيک منجر به کاهش آلودگي هوا ميشود، اما از طرفي در اين شرايط شانس ابتلا به کرونا را بالا ميبرد و يک پارادوکسي است که بايد مديريت شود.
درباره طرح ترافيک زماني تعيين کرده بودند که هنوز قطعي نشده و حتما بايد در ستاد استان و در کميته امنيتي و اجتماعي و شوراي عالي ترافيک بر روي آن بحث و تصميمگيري و ابلاغ شود. در عين حال اين روزها به تدريج بحث آلودگي هوا هم در حال آغاز است و بايد هر دو را باهم مديريت کنيم. رئيسي افزود: اجباري شدن استفاده از ماسک و دستکش و رعايت فاصلهگذاري فيزيکي در مترو و اتوبس مواردي است که همواره مورد تاکيد ما بوده است و سختگيري ميشود که کسي حق ندارد بيش از ظرفيت مسافرسوار کند.