به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، یکی از روشهایی که قبلاً از سوی همتی رئیس کل بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه دولت پیشنهاد شده بود، انتشار اوراق بدهی بود.
همتی در جلسه ای که ابتدای هفته با حضور معاون اول رئیس جمهور برگزار شده بود در خصوص این ابزار گفته بود: برای تأمین کسری بودجه روشهای مختلفی پیشبینی شده از جمله اوراق بدهی که بهزودی بانک مرکزی منتشر خواهد کرد؛ ضمن آنکه بانک مرکزی از طریق عملیات بازار باز که ظرف 60 سال گذشته سابقه نداشته برای اولین بار مجهز به این ابزار شده و میتواند کمک خوبی در این زمینه باشد.
وی افزود: من مطمئن هستم هم بهراحتی اوراق بدهی منتشر خواهد شد و هم در بازار سرمایه استقبال خوبی از این اوراق صورت میگیرد و هم بانک مرکزی با عملیات بازار باز قطعاً نرخ و سود اوراق را کنترل خواهد کرد.
چند روز بعد از این اظهارات، روابط عمومی بانک مرکزی ضمن اعلام آغاز حراج اوراق بدهی، جزئیات این حراج را تشریح کرد: حراج اوراق بدهی دولتی به صورت هفتگی انجام میشود و بانکها و موسسات اعتباری تا ساعت 13 روزهای شنبه (یا اولین روزکاری هفته) فرصت دارند سفارشهای خرید اوراق بدهی دولتی را از طریق سامانه بازار بین بانکی برای کارگزاری بانک مرکزی ارسال کنند.
سفارشهای دریافت شده توسط کارگزاری بانک مرکزی و برای تعیین سفارشهای برنده در اختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی قرار میگیرد. پس از مشخص شدن سفارشهای برنده، کارگزاری بانک مرکزی نسبت به انجام معاملات در روز یکشنبه (یا دومین روزکاری هفته) اقدام و تسویه در همان روز انجام می شود. شرایط و ویژگی های اوراق بدهی دولت شامل نوع اوراق، نرخ سود اوراق، زمان سررسید، تاریخ کوپنهای اوراق و ... در اطلاعیه بعدی اطلاعرسانی می شود.
لازم به ذکر است که بر اساس جزء (4) بند «ک» تبصره (5) قانون بودجه سال 1399، بانک مرکزی تنها مجاز به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی دولت در بازار ثانویه اوراق است. بنابراین در چارچوب قوانین، بانک مرکزی مجاز به خرید اوراق مالی اسلامی در بازار اولیه نبوده و نمیتواند در فرآیند برگزاری حراج، اوراق بدهی دولتی را با هدف تامین مالی دولت خریداری کند. بنابراین، کارگزاری بانک مرکزی تامینکننده زیرساخت معاملات و برگزارکننده حراج فروش اوراق به بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی عضو بازار بینبانکی است و تعهدی نسبت به حجم و قیمت اوراق به فروش رفته در بازار اولیه ندارد.
انتهای پیام/
∎
نظر شما