شناسهٔ خبر: 39768288 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

واکنش ها به درخواست آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران/ کنگره خواستار تمدید تحریم است

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا- حدود 90 درصد اعضای مجلس نمایندگان آمریکا از طرح تمدید تحریم تسلیحاتی ایران حمایت کردند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از یورونیوز،منابع نزدیک به کنگره ایالات متحده آمریکا به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که حدود 90 درصد اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نامه‌ای را امضا کرده‌اند و از دولت ترامپ می‌خواهند تا با افزایش اقدام‌های دیپلماتیک در سازمان ملل، تحریم تسلیحاتی علیه ایران تمدید شود.
طبق این گزارش دست‌کم 382 نماینده از 429 عضو مجلس نمایندگان آمریکا از هر دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه در نامه‌ای به مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا از او می‌خواهند تا با متحدان و شرکای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران همکاری کند. این افراد همچنین خواستار اعمال محدودیت‌های سفر از سوی سازمان ملل برای ایرانی‌هایی هستند که در ارتباط با طرح‌های تسلیحاتی قرار دارند.
تحریم تسلیحاتی سازمان ملل در ماه اکتبر منقضی می‌شود و ما نگرانیم که لغو این تحریم، منجر به خرید و فروش بیشتر سلاح به ایران و از این کشور به دیگران جاها شود.
در بخشی از این نامه آمده است: «تحریم تسلیحاتی سازمان ملل در ماه اکتبر منقضی می‌شود و ما نگرانیم که لغو این تحریم، منجر به خرید و فروش بیشتر سلاح به ایران و از این کشور به دیگران جاها شود.»
طبق گزارش رویترز، در نامه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا خطاب به پمپئو تصریح شده است: « ما از شما می‌خواهیم در همکاری با متحدان و شرکای هم فکر خود و از جمله از طریق قطعنامه جدید شورای امنیت سازمان ملل، این تحریم را تمدید کنید تا از خرید و فروش اسلحه توسط ایران جلوگیری شود.»
بر اساس گزارش این خبرگزاری بریتانیایی، نامه اعضای مجلس نمایندگان آمریکا هنوز به وزارت امور خارجه ارسال نشده است و کار جمع آوری امضاها ادامه دارد.
شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه 2231 که در سال 2015 به تصویب رسید توافق هسته ای ایران با قدرت‌های جهانی را تصویب کرد. هرچند لغو تحریم تسلیحاتی ایران بخشی از برجام نیست اما در این قطعنامه پیش بینی شده بود که ممنوعیت معامله تسلیحاتی با ایران پس از پنج سال لغو می‌شود.
آمریکا همچنین در نظر دارد تا پیش نویس قطعنامه‌ای را تهیه کرده است که براساس آن تحریم تسلیحاتی ایران به طور «نامحدود» تمدید شود.

ادعای آمریکا مبنی بر موافقت فرانسه، انگلیس و آلمان با تحریم تسلیحاتی ایران
«مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا در ادعایی تازه مدعی شد، انگلیس، فرانسه و آلمان با موضع کاخ سفید درباره لزوم تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران همراه هستند.
به ادعای پمپئو، آمریکا از تمام ابزار‌هایی که دارد استفاده خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که ممنوعیت‌های فروش سلاح به ایران ظرف چند ماه آینده منقضی نمی‌شود.
وزیر خارجه آمریکا همچنین ادعا کرد که علت خروج آمریکا از برجام رفتار بد ایران بوده است.
در ادامه پمپئو تاکید کرد که واشنگتن باید اطمینان حاصل کند که به ایران سلاح فروخته نخواهد شد و شریکان اروپایی ما از جمله انگلیس، آلمان و فرانسه نیز در این خصوص با ما موافق هستند.
این ادعای وزیرخارجه آمریکا در حالی مطرح شده که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، درخواست تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با مخالفت جدی روسیه و چین در شورای امنیت روبه رو خواهد شد.

واکنش مسکو به تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
معاون وزیر خارجه روسیه می‌گوید موضوع تحریم تسلیحاتی ایران با قطعنامه 2231 شورای امنیت حل شده و بعد از انقضا در اکتبر 2020 دیگر تمدید نخواهد شد
 «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه امروز (پنجشنبه) تاکید کرد که علی‌رغم فشارها و تلاش‌های آمریکا، تحریم‌های تسلیحاتی ایران در سازمان ملل قابل تمدید نیست.
ریابکوف در گفت‌وگو با شبکه «ریانووستی» عاملی که مانع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران می‌شود را قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرد.
وی در این باره توضیح داد: «درباره تمدید رژیم ویژه (تحریم) ارائه تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین فروش تسلیحات توسط ایران، [باید بگویم] که این پرونده در زمان قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل بسته شد. این رژیم ویژه، بعد از دوره 5 ساله در اکتبر 2020 منقضی می‌شود و هیچ انحرافی از این تصمیم وجود ندارد».
این مقام روس همچنین به وضعیت توافق هسته‌ای ایران نیز اشاره کرده و گفت آمریکا پیش از اینکه درباره بندهای قطعنامه 2231 برای توسل به اهداف سیاسی خود صحبت کند، اول باید به اجرای کامل برجام بازگردد.
به نوشته ریانووستی، ریابکوف با ابراز مسکو از اقدامات واشنگتن در این باره، گفت: «اساساً، قطعنامه 2231 باید به صورت کامل اجرا شود. تمام کشورها باید متن و روح این قطعنامه را بدون هیچ استثنائی اجرا کنند. متاسفانه اکنون آمریکا نه تنها به صورت دلخواه بخش‌هایی از این قطعنامه را اجرا می‌کند، بلکه دیگر کشورها را هم با تهدید به تحریم و محدودیت‌های دیگر، از اجرای این قطعنامه باز می‌دارد».
وی همچنین افزود: «این نمود دیگری از سیاست دیکتاتوری [آمریکا] و رفتن تا لبه پرتگاه است. در سال‌های اخیر، ابزار سیاست خارجی آمریکا فقط تحریم‌ها بود و ما دیگر هیچ تمایلی به مذاکره یا حل مشکلات از طریق میز مذاکره را [در آنها] مشاهده نمی‌کنیم».
معاون وزیر خارجه روسیه با تاکید بر لزوم پایبندی آمریکا به برجام، تصریح کرد: «قبل از اینکه بخواهیم در این باره صحبت کنیم که کدام بندهای قطعنامه 2231 را واشنگتن می‌تواند برای دستیابی به اهداف خود استفاده کند، ایالات متحده باید الزامات این قطعنامه را به صورت تمام و کمال اجرا کند و این یعنی به اجرای کامل برجام بازگردد».
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این اقدامات با بیان اینکه آمریکا بعد از شکست تحقیرآمیز در کارزار فشار حداکثری به دنبال بازگشت به برجام است، از واشنگتن خواست به رؤیاپردازی پایان دهد. 
روزنامه نیویورک تایمز روز دوشنبه گزارش داد وزیر خارجه آمریکا در حال تدوین یک استدلال حقوقی مبنی بر این است که واشنگتن همچنان یکی از مشارکت کنندگان برجام است تا بتواند با افزایش فشارها در شورای امنیت تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
طبق یکی از بندهای قطعنامه 2231 که از سال 2016 میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال 2020 (مهر ماه 1399) منقضی می‌شود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگ‌افزار بخرد.
روز گذشته نیز «تونی بلینکن» معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا در دولت قبل و یکی از اعضای تیم واشنگتن در مذاکرات هسته‌ای با ایران، ضمن انتقاد از فریب‌کاری کاخ سفید برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، گفت: واقعا سخت است که این نفاق و دورویی را تحسین نکرد!
امروز نیز «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با انتقاد از سیاست یک بام و دو هوای آمریکا در قبال توافق هسته‌ای ایران، گفت گویا به مسئولان آمریکایی مشورت‌های نادرستی داده شده ا

واکنش اتحادیه اروپا به درخواست آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران 
 «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا،در مصاحبه اختصاصی با رادیو آزاد اروپا اعلام کرد، آمریکا دیگر عضوی از برجام نیست، اما می‌تواند مانند دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، پیشنهادهایی برای انجام اقدامات جدید علیه ایران مطرح کند که در نهایت تصمیم‌گیری در مورد این پیشنهادها به‌ عهده شورای امنیت خواهد بود.
جوزپ بورل درباره تلاش‌های آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران و احتمال سوءاستفاده کاخ سفید از برجام برای پیشبرد اهداف خود در این زمینه گفت: «آمریکا دیگر عضو برجام نیست. کاملاً مشخص است که در بیانیه‌ای که رئیس‌جمهور ترامپ در ماه می ‌سال 2018 (اردیبهشت 97) صادر کرد، آن‌ها رسماً اعلام کردند که به مشارکت خود در برجام پایان می‌دهند.»
وی در ادامه با اشاره به اینکه طبق مفاد برجام، تحریم‌های تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران ظرف پنج سال؛ در اکتبر 2020 برداشته می‌شود، گفت: «البته هر یک از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد می‌تواند به آن مراجعه کند و اقدامات دیگری را پیشنهاد دهد و بعد ببینیم که شورای امنیت چه تصمیمی خواهد گرفت.

واکنش ایران به طرح ترامپ برای تمدید تحریم تسلیحاتی 
تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تکاپوی رژیم آمریکا برای تمدید محدودیت تسلیحاتی ایران را خلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت دانست و گفت: این ادعا که هنوز در برجام حضور دارند یک طنز بی‌سابقه تاریخی و ناپذیرفتنی است.
تخت روانچی   درباره موضع ایران درباره تکاپوی رژیم آمریکا برای تمدید محدودیت‌های تسلیحاتی ایران که در ماه اکتبر پایان می یابد، این مطلب را مطرح کرد.
وی افزود: آمریکا با خروج از برجام، هم قطعنامه 2231 و هم تعهداتی که توسط برجام قبول کرده بود را نقض کرد.این موارد، تعهدات بین‌المللی آمریکا است و ربطی به دولت این کشور ندارد که چه کسی بر سر کار باشد. همچنین برجام، از طریق قطعنامه 2231 بخشی از حقوق بین الملل شده است و به هیچ پذیرفتنی نیست که آمریکایی‌ها بگویند چون این توافق توسط دولت دیگری امضا شده و الان دولت دیگری بر سر کار است، می‌توانند از آن خارج شوند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: نکته دوم این است که دولت فعلی آمریکا تلاش می کند محدودیت‌های نظامی که در این قطعنامه وجود دارد که به ناحق از ابتدا این محدودیت‌ها علیه کشور ما اعمال شد و براساس قطعنامه قرار است در اکتبر سال جاری لغو شود، به تعویق افتد.
تخت روانچی اضافه کرد:مطابق آنچه که درخبرها آمده است، آمریکایی‌ها تلاش دارند از طریق یک قطعنامه این کار را انجام دهند که این کار خلاف قطعنامه 2231است.
وی تشریح کرد: آمریکا خود مرتکب نقض یک قطعنامه شده است که در تاریخ سازمان ملل بی سابقه است یک عضو دائم شورای امنیت که خودش قطعنامه‌ای را تصویب کرده است، خود ناقض آن باشد و علاوه بر آن، بخواهد کشورهای دیگر را هم به نقض آن وادار سازد.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تاکید کرد: اعضای شورای امنیت باید توجه کنند هر حرکتی در جهت مقابله با رفع محدودیت‌های تسلیحاتی ایران، خلاف قطعنامه 2231 این شورا است.
تخت روانچی یادآور شد: خبرهای جدیدی مطرح شده است که آمریکایی‌ها در حال فکر کردن به این مساله هستند که اگر حرکتشان به نتیجه نرسید، خودشان دوباره وارد میدان شوند و بگویند ما عضو برجام هستیم، این یک طنز تاریخی است که در سازمان ملل متحد مطرح می شود.
وی خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها وقتی از برجام خارج شدند، در بیانیه کاخ سفید در هجدهم اردیبهشت 97 به صراحت آمده است که  «آمریکا تصمیم گرفت به مشارکت خود در برجام خاتمه دهد»، حتی کلماتی که استفاده شده، کلماتی است که در برجام آمده است.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد تاکید کرد: 2 سال پیش در بالاترین سطح این مساله را مطرح کردند، الان می‌خواهند بگویند که عضوی از برجام هستیم که یک مساله عجیبی است و از طرف کل جامعه بین‌المللی این حرف مردود است.
تخت روانچی افزود: آمریکایی‌ها در یک زمان احساس کردند که به مشارکت خودشان پایان دهند و در یک زمان دیگر احساس می‌کنند که باید به آن برگردند و از این طریق برای رسیدن به یک هدف دیگری که بازگشت تحریم‌ها است، استفاده کنند.
وی تصریح کرد: این کار هم به طور کامل، خلاف حقوق بین‌المللی است و از نظر سیاسی هم جامعه بین‌المللی نمی‌پذیرد که آمریکایی‌ها بخواهند وارد این وادی شوند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد درباره اینکه با توجه به محتوای برجام آیا آمریکایی‌ها می‌توانند وارد فرایندهای موجود در آن شوند، هم گفت: آنها این حق را ندارند که بخواهند از این طریق وارد شوند که کل برجام را از بین ببرند یا بخواهند تحریم‌های قطعنامه‌های گذشته را برگردانند، اینها تلاش‌های بیهوده‌ای است که دولت آمریکا انجام می‌دهد.
تخت روانچی افزود: در خود آمریکا هم کسانی که در حوزه بین‌المللی و حقوقی کارکرده‌اند، این ایده دولت آمریکا را رد می‌کنند و آن را دستاویز طنز ساخته‌اند. البته آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند دست به هر کاری بزنند تا مردم ایران به حقوقشان نرسند اما همانگونه که گفتم از نظر حقوقی و سیاسی این کار کاملا غلط است و به هیچ وجه این حق را ندارند تا از این وسیله برای محروم کردن ایران از حق طبیعی خود استفاده کنند.

هشدار اندیشکده اروپایی درباره حمایت اروپا از تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
 اندیشکده شورای اروپایی روابط خارجی هشدار داد که حمایت انگلیس، فرانسه و آلمان از طرح آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، توافق هسته‌ای ایران را تنها چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری 2020 به مخاطره می‌اندازد.
این اندیشکده در یادداشتی تحلیلی آورده است که گزینه‌های پیش‌روی سه کشور اروپایی عضو برجام در حمایت و یا مخالفت با طرح آمریکا چندان ایده‌آل نیست و ممکن است به فاجعه ختم شود. اما شاید بهترین گزینه برای آنها این باشد که بگذارند تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران طبق توافق برجام منقضی شده و هم‌زمان محدودیت‌های سخت‌گیرانه‌ای را در حوزه معاملات سلاح با ایران وضع کنند.  
انقضای تحریم‌های تسلیحاتی به نوشته این یادداشت، یکی از معدود مزایای باقی‌مانده برجام برای ایران پس از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق و اعمال تحریم‌ها علیه این کشور است. سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه تاکنون به امید بازگشت آمریکا و ایران به میز مذاکره، برجام را حفظ کرده‌اند. اگر این توافق تا ماه اکتبر(مهر-آبان) ادامه یابد، رهبران سه کشور باید مساله انقضای تحریم تسلیحاتی ایران را بدون خارج شدن از ریل دیپلماسی مدیریت کنند.
شورای اروپایی روابط خارجی در ادامه این یادداشت آورده است که آمریکا در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران، تلاش خواهد کرد تا از طریق لابی با اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، رای موافق آنها را برای قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران کسب کند. این اندیشکده با این حال پیش‌بینی کرده که طرح آمریکا با مخالفت چین و روسیه مواجه خواهد شد که به طور سنتی از ایران در برابر چنین اقداماتی در سازمان ملل حمایت کرده و نخستین کشورهایی خواهند بود که از صادرات سلاح به ایران منتفع خواهند شد.
از بین رفتن برجام به لحاظ امنیتی به نفع انگلیس، فرانسه و آلمان که در چهار سال گذشته پس از انتخاب دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا آن را با تمام دشواری‌ها حفظ کرده‌اند، نیست. مقام‌های ایران صریحا اعلام کرده‌اند که تمدید تحریم تسلیحاتی ممکن است باعث خروج این کشور از برجام و پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای (ان‌پی‌تی) شود.
شورای اروپایی روابط خارجی ادعا کرده که پیامدهای رفع تحریم‌های تسلیحاتی ایران حداقل خواهد بود. تحریم‌های تسلیحاتی اروپا علیه ایران که سال 2007 میلادی به اجرا گذاشته شد تا سال 2023 اعتبار دارد و انگلیس هم احتمالا پس از برگزیت تحریم‌های مشابهی را وضع خواهد کرد. بنابراین این  رویکرد که قرار است سیلی از تسلیحات نظامی با توجه به تحریم مالی آمریکا علیه ایران سرازیر شود، چندان واقعی نیست.
همچنین شورای اروپایی روابط خارجی در ادامه نوشت: در جریان بحران شیوع ویروس کرونا، تحریم‌های آمریکا باعث عدم دسترسی ایران به کانال‌های مالی برای تهیه اقلام پزشکی که باید معاف باشد، شد. بنابراین بعید است که ایران قادر به خرید حجم زیادی اسلحه از روسیه و چین شود که برای کشورهای غربی و شرکای آنها در منطقه خطرناک است.
با توجه به این واقعیت‌ها، این اندیشکده به کشورهای اروپایی هشدار داده که نسبت به طرح آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با چشم باز تصمیم‌گیری کنند. به توصیه شورای اروپایی روابط خارجی، آنها باید تلاش کنند تا دولت ترامپ را از اقدامی که باعث از بین رفتن برجام شود برحذر کنند و به جای درگیر کردن خود در استدلال‌های حقوقی تحریم‌ها علیه ایران، شکاف بین اعضای شورای امنیت را کاهش دهند

آمریکا در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با نبردی دشوار روبه‌روست
 دیپلمات‌های غربی معتقدند که کاخ سفید برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران با چالشی دشوار در شورای امنیت سازمان ملل روبه‌روست.
  خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش کرد که واشنگتن در پیشبرد طرح خود برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران با نبرد دشواری در شورای امنیت روبرو خواهد بود.
یکی از مقام‌های آمریکایی که خواست نامش فاش نشود گفت که واشنگتن راهبرد خود را برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران با بریتانیا، فرانسه و آلمان که از اعضای شورای امنیت و همچنین طرفین برجام هستند، به اشتراک گذاشته است.
طبق توافق هسته‌ای ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در اکتبر 2020 (آبان 99) منقضی می‌شود و یک مقام آمریکایی آگاه اعلام کرد که واشنگتن پیش‌نویس قطعنامه تمدید این تحریم‌ها را به بریتانیا، فرانسه و آلمان ارائه داده است.
بااین‌حال، طبق گزارش رویترز، دیپلمات‌های سازمان ملل می‌گویند که این پیش‌نویس در اختیار 11 عضو باقیمانده شورای امنیت ازجمله روسیه و چین قرار داده نشده است.
یکی از دیپلمات‌های شورای امنیت که خواست نامش فاش نشود نیز در خصوص این قطعنامه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران پیش‌بینی کرد: «در همان ابتدای ورود (به شورای امنیت) متوقف خواهد شد».
طبق گزارش رویترز، یک قطعنامه برای تصویب به 9 رأی مثبت نیاز دارد و پنج عضو دائم شورای امنیت (روسیه، چین، ایالات‌متحده آمریکا، بریتانیا و فرانسه) نیز به‌هیچ‌عنوان نباید آن را وتو کنند اما بنا به گفته دیپلمات‌ها، واشنگتن احتمالاً برای گرفتن مجوز روسیه و چین برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران با مشکل مواجه خواهد شد.
هیئت‌های نمایندگی روسیه و چین در سازمان ملل تاکنون به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخ نداده‌اند.
طبق این گزارش، درصورتی‌که شورای امنیت، تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید نکند، گام بعدی در طرح آمریکا تلاش برای فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» برای بازگرداندن تمامی تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران است که شامل تحریم‌های تسلیحاتی نیز می‌شود.
«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در سال 2018 علیرغم پایبندی کامل ایران به مفاد برجام و مخالفت‌های جامعه بین‌الملل، به‌صورت یک‌جانبه از توافق هسته‌ای ایران و 1+5 خارج شد و از آن پس به امید وادار کردن ایران به بازگشت به میز مذاکره و موافقت با توافقنامه موردقبول آمریکا، فشارهای حداکثری به تهران را افزایش داد که نه‌تنها نتیجه‌بخش نبود بلکه ایران نیز گام‌هایی را در راستای کاهش تعهداتش ذیل برجام برداشت.
بااین‌حال، مقام‌های دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا ادعا می‌کنند آمریکا با خروج از برجام این توافق را «نقض» نکرده و هنوز یکی از طرف‌های مشارکت‌کننده در آن محسوب می‌شود و به همین دلیل آن‌طور که گزارش روز گذشته نیویورک‌تایمز منعکس کرده است، پامپئو در تلاش است در راستای پیشبرد سیاست فشار حداکثری علیه ایران، با توسل به یکی از بندهای موجود در توافق هسته‌ای برجام، تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند.
یکی از دیپلمات‌های اروپایی که خواست نامش فاش نشود در خصوص تلاش واشنگتن برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه در شرایطی که آمریکا دیگر از اعضای برجام نیست، توضیح داد: «ازنقطه‌نظر شورای امنیت، اوضاع بسیار آشفته‌ای وجود خواهد داشت و صرف‌نظر از نوع تفکر بریتانیا، آلمان و فرانسه، دو کشور روسیه و چین حاضر نیستند وارد این تفسیرهای حقوقی شوند».
طبق گزارش رویترز، یکی از دیپلمات‌های اروپایی نیز که خواست نامش فاش نشود، درباره قطعنامه آمریکایی تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران گفت: «خیلی سخت است که خود را به‌عنوان ناظر موافق قطعنامه‌ای نشان دهید که تصمیم دارید از آن خارج شوید؛ خواه در آن (قطعنامه) باشید یا نباشید».
ماده‌ای در برجام که مقام‌های دولت آمریکا مدعی هستند می‌توانند از آن برای بازگرداندن تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران استفاده کنند «سازوکار حل‌وفصل اختلافات» است که با نام‌های دیگری مانند «مکانیسم ماشه» یا «ساز وکار بازگشت خودکار تحریم‌ها» هم شناخته‌شده است.
 ادعای جدید آمریکایی‌ها در حالی مطرح شده که پیش از این مقام‌های دولت این کشور هم اعتراف کرده‌اند واشنگتن دیگر طرف مشارکت‌کننده در برجام نیست.
«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران روز گذشته (دوشنبه) طرح آمریکا برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه را رد کرد و گفت که واشنگتن باید رؤیاپردازی خود را کنار بگذارد.
مدت‌ها است که «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا تلاش دارد تا تحریم‌های تسلیحاتی ایران را تمدید کند، بااین‌حال، کارشناسان می‌گویند آمریکا از آن جهت که اردیبهشت‌ماه سال 1397 از برجام خارج شده جزء طرف‌های مشارکت‌کننده در «برجام» نیست و نمی‌تواند از بندهای این توافق برای تمدید تحریم‌ها علیه ایران استفاده کند.