خبرگزاری فارس:«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه امروز (پنجشنبه) تاکید کرد که علیرغم فشارها و تلاشهای آمریکا، تحریمهای تسلیحاتی ایران در سازمان ملل قابل تمدید نیست.
ریابکوف در گفتوگو با شبکه «ریانووستی» عاملی که مانع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران میشود را قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرد.
وی در این باره توضیح داد: «درباره تمدید رژیم ویژه (تحریم) ارائه تجهیزات نظامی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین فروش تسلیحات توسط ایران، [باید بگویم] که این پرونده در زمان قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل بسته شد. این رژیم ویژه، بعد از دوره ۵ ساله در اکتبر ۲۰۲۰ منقضی میشود و هیچ انحرافی از این تصمیم وجود ندارد».
این مقام روس همچنین به وضعیت توافق هستهای ایران نیز اشاره کرده و گفت آمریکا پیش از اینکه درباره بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ برای توسل به اهداف سیاسی خود صحبت کند، اول باید به اجرای کامل برجام بازگردد.
به نوشته ریانووستی، ریابکوف با ابراز مسکو از اقدامات واشنگتن در این باره، گفت: «اساساً، قطعنامه ۲۲۳۱ باید به صورت کامل اجرا شود. تمام کشورها باید متن و روح این قطعنامه را بدون هیچ استثنائی اجرا کنند. متاسفانه اکنون آمریکا نه تنها به صورت دلخواه بخشهایی از این قطعنامه را اجرا میکند، بلکه دیگر کشورها را هم با تهدید به تحریم و محدودیتهای دیگر، از اجرای این قطعنامه باز میدارد».
وی همچنین افزود: «این نمود دیگری از سیاست دیکتاتوری [آمریکا] و رفتن تا لبه پرتگاه است. در سالهای اخیر، ابزار سیاست خارجی آمریکا فقط تحریمها بود و ما دیگر هیچ تمایلی به مذاکره یا حل مشکلات از طریق میز مذاکره را [در آنها] مشاهده نمیکنیم».
معاون وزیر خارجه روسیه با تاکید بر لزوم پایبندی آمریکا به برجام، تصریح کرد: «قبل از اینکه بخواهیم در این باره صحبت کنیم که کدام بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ را واشنگتن میتواند برای دستیابی به اهداف خود استفاده کند، ایالات متحده باید الزامات این قطعنامه را به صورت تمام و کمال اجرا کند و این یعنی به اجرای کامل برجام بازگردد».
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این اقدامات با بیان اینکه آمریکا بعد از شکست تحقیرآمیز در کارزار فشار حداکثری به دنبال بازگشت به برجام است، از واشنگتن خواست به رؤیاپردازی پایان دهد.
روزنامه نیویورک تایمز روز دوشنبه گزارش داد وزیر خارجه آمریکا در حال تدوین یک استدلال حقوقی مبنی بر این است که واشنگتن همچنان یکی از مشارکت کنندگان برجام است تا بتواند با افزایش فشارها در شورای امنیت تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
طبق یکی از بندهای قطعنامه ۲۲۳۱ که از سال ۲۰۱۶ میلادی اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال ۲۰۲۰ (مهر ماه ۱۳۹۹) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
روز گذشته نیز «تونی بلینکن» معاون وزیر خارجه پیشین آمریکا در دولت قبل و یکی از اعضای تیم واشنگتن در مذاکرات هستهای با ایران، ضمن انتقاد از فریبکاری کاخ سفید برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، گفت: واقعا سخت است که این نفاق و دورویی را تحسین نکرد!
امروز نیز «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین با انتقاد از سیاست یک بام و دو هوای آمریکا در قبال توافق هستهای ایران، گفت گویا به مسئولان آمریکایی مشورتهای نادرستی داده شده است.