آمریکا میگوید که اجازه نخواهد داد ایران بعد از پایان یافتن تحریمهای تسلیحاتیاش بتواند سلاحهای متعارف تهیه کند.
بنا به توافق هستهای ایران با شش قدرت جهانی که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود، از اکتبر ۲۰۲۰ (شش ماه دیگر) تحریم تسلیحاتی ایران لغو شده و ایران میتواند از کشورهای دیگر سلاحهای متعارف بخرد.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت که آمریکا اجازه نخواهد داد بعد از این دوره ایران سلاح بخرد.
آقای پومپئو گفت: «ما (آمریکا) با همکاری شورای امنیت سازمان ملل تحریمهای تسلیحاتی را تمدید خواهیم کرد.»
او گفت در صورتی که کشورهای دیگر حاضر به همکاری با آمریکا نشوند، این کشور راههای مختلف برای انجام این کار را بررسی خواهد کرد.
او از چین و روسیه به صورت مشخص به عنوان کشورهایی نام برد که احتمالا به ایران سلاح خواهند فروخت. این دو کشور از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هستند و چون حق وتو دارند احتمالا آمریکا بدون رضایت آنها نمیتواند تحریمهای ایران را تمدید کند.
وزیر خارجه آمریکا گفت همین که تحریمهای تسلیحاتی ایران به زودی لغو میشود، خود نشانهای از این است که برجام، قرارداد خوبی نبوده است.
او گفت ایران کشوری است که "به حزبالله لبنان و جنبشهای شیعیان در عراق کمک میکند و موشک نظامی به هوا شلیک میکند. " و از این حرف نتیجه گرفت که این کشور نباید به چنین سلاحهایی دست پیدا کند.
خبرگزاری رویترز گزارش کرده که آمریکا پیشنویس ادامه داشتن تحریمهای تسلیحاتی ایران را نوشته و به آلمان، بریتانیا و فرانسه داده است. کشورهایی که در برجام هم طرف قرارداد ایران هستند.
اما آمریکا حدود دو سال پیش از برجام خارج شد.
- تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران 'به جایی نمیرسد'
- آمریکا در حال بررسی 'بازگشت' به برجام برای احیای تحریمهای سازمان ملل است
- قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت درباره ایران چه ویژگیهایی دارد؟
- آمریکا پرونده پرتاب ماهواره نظامی سپاه را 'به شورای امنیت میبرد'
دیپلماتها در سازمان ملل به این خبرگزاری گفتهاند که آمریکا هنوز متن پیشنویس را در اختیار یازده عضو دیگر شورای امنیت قرار نداده است.
رویترز همچنین گزارش کرده که در میان دیپلماتهای اروپایی در آمریکا، کسانی هستند که معتقدند آمریکا به دلیل خروج از برجام دیگر نمیتواند خواهان بازگشت تحریمهای ایران شود.
آقای پومپئو در نشست خبری خود با خبرنگاران با این برداشت مخالفت کرد. او گفت که متن قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل در این مورد مشخص است و نیازی نیست که آمریکا حتما در توافق هستهای باشد که بتواند جلوی فروش سلاح به ایران را بگیرد.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل قطعنامهای است که در حمایت از برجام وضع شد. در متن این قطعنامه آمده که تا هشت سال پس از اجرای برجام، فعالیتهای موشکی ایران نباید در حد حمل کلاهکهای هستهای باشد.
واکنش ایران
محسن رضایی دبیر "مجمع تشخیص مصلحت نظام" ایران گفته است که هیچ کس نمی تواند مانع معامله سلاح توسط ایران شود.
خبرگزاری فارس گزارش می دهد که آقای رضایی در گفتگویی با شبکه الجزیره گفته است: "تحریم تسلیحاتی بین المللی که به ما تحمیل شده است به زودی پایان خواهد یافت و پس از آن هیچ کس نمی تواند ما را از آن (خرید اسلحه از بازارهای بین المللی) باز دارد."
او افزود: "موضع واشنگتن و اتحادیه اروپا درباره تحریم تسلیحاتی ایران برای ایرانیها الزام آور نیست و ما از آن پیروی نخواهیم کرد."
او همچنین گفت: "تهدید ترامپ درباره حمله به قایقهای نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صرفا تبلیغاتی است."
او گفت: "پایگاههای آمریکایی در منطقه تحت نظر هستند و در صورتی که امنیت ملی ما در معرض تهدید قرار گیرد آنها را با موشک میزنیم."
کمک ایران به ونزوئلا
حق نشر عکس Getty Images Image caption وزیر خارجه آمریکا شرکت هواپیمایی ماهان را شرکتی "تروریستی»"نامید که جنگجویان و سلاحهای ایران را در خاورمیانه جابهجا میکندآقای پومپئو همچنین در این جلسه گفت که ایران در روزهای اخیر، چند هواپیمای شرکت "ماهان ایر " را به ونزوئلا فرستاده که حامل کمکهای نامعلومی به این کشور بوده است.
آقای پومپئو برای توصیف شباهت دو کشور از اصطلاحی استفاده کرد که معادلش در فارسی میشود: «کبوتر با کبوتر، باز با باز».
وزیر خارجه آمریکا شرکت هواپیمایی ماهان را شرکتی "تروریستی» "نامید که جنگجویان و سلاحهای ایران را در خاورمیانه جابهجا میکند.
او از کشورهای مختلف جهان خواست جلوی پرواز هواپیماهان ماهان بر فراز آسمانشان را بگیرند. همان گونه که به گفته او بسیاری از کشورها اجازه نشست و برخاست به "هواپیماهای شرکت تحریمشده ماهان را نمیدهند. "
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت که آمریکا آماده است به محض کنارهگیری نیکلاس مادورو، از ریاست جمهوری ونزوئلا، سفارتخانه خود در کاراکاس را بازگشایی کند.