خبرگزاری آریا- دیپلماتهای اروپایی میگویند آمریکا احتمالاً برای جلب نظر موافق روسیه و چین با قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران تلاش خواهد کرد. کاری که با توجه به رویکرد روسیه و چین بسیار مشکل خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری اریا به نقل از رادیو فرانسه ،بدنبال تلاش آشکار آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران، دیپلماتهای اروپایی شورای امنیت سازمان ملل از احتمال ناکام ماندن تلاش آمریکا خبر دادهاند. خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از این دیپلماتها نوشته است «درخواست آمریکا به محض رسیدن به شورای امنیت، محکوم به شکست است». یک دیپلمات اروپایی به رویترز گفته « کار بسیار دشواری است که وقتی از یک توافق خارج شدید، دوباره خودتان را به عنوان یک عضو که ناظر بر مفاد آن است معرفی کنید. یا شما داخل آن [ توافق] هستید، یا خارج از آن.»
به گزارش رویترز، دیپلماتهای اروپایی گفتهاند در صورتی که ایالات متحده بخواهد از تهدید برای بازگرداندن همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بهعنوان اهرم فشار به اعضای شورای امنیت برای رسیدن به هدف تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران استفاده کند، با جدالی بسیار سخت و دشوار روبهرو خواهد شد.
طبق مفاد توافق هستهای «برجام» تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران که برای مدت پنج سال پیش بینی شده بود، اکتبر سال جاری میلادی به پایان خواهد رسید. واشینگتن که انقضای تحریمهای تسلیحاتی را تهدیدی برای منافع آمریکا و متحداناش در منطقه ارزیابی میکند، در صدد تمدید این تحریمها است.
دراین راستا، یک مقام آمریکایی به رویترز گفته که واشنگتن راهبردش را با بریتانیا، فرانسه و آلمان که از یک سوی، اعضای شورای امنیت سازمان ملل و ازسوی دیگر اعضای اروپایی توافق هستهای با ایران هستند، در میان گذاشته است. آمریکا، همچنین پیشنویس قطعنامهای را برای تمدید تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران در اختیار نمایندگان بریتانیا، فرانسه و آلمان قرار داده است.
دیپلماتهای سازمان ملل میگویند آمریکا این پیشنویس را در اختیار ١١ عضو دیگر شورا از جمله روسیه و چین قرار نداده است.
یک دیپلمات در شورای امنیت که نخواسته نامش فاش شود، درباره سرنوشت این پیشنویس به رویترز گفته: «درخواست واشنگتن به محض آمدن به شورای امنیت ناکام خواهد ماند.» او در باره دشواری راهی که واشنگتن برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در پیش گرفته، به رویترز گفته تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت نیازمند کسب ٩رأی موافق از سوی اعضا است، ضمن آنکه این پیشنویس نباید توسط هیچیک از اعضای دائم شامل روسیه، چین، ایالات متحده، بریتانیا یا فرانسه وتو شود.
رویترز: تمدید تحریم تسلیحاتی ایران توسط آمریکا دشوار است
دیپلماتهای اروپایی میگویند آمریکا احتمالاً برای جلب نظر موافق روسیه و چین با قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران تلاش خواهد کرد. کاری که با توجه به رویکرد روسیه و چین بسیار مشکل خواهد بود.
آمریکا بدنبال این هدف است که اگر واشنگتن موفق به تمدید تحریم تسلیحاتی ایران نشود، از اختیارات خود به عنوان یک عضو که در آغاز در توافق اتمی بوده، استفاده کند و از این طریق مکانیسم موسوم به ماشه را به جریان بیاندازند تا هم تحریمهای شورای امنیت را بازگرداند و هم به عمر برجام خاتمه دهد.
یک دیپلمات اروپایی درباره این تلاش آمریکا گفت: «بسیار دشوار خواهد بود که شما بخواهید خودتان را ناظر برپایبندی دیگران در توافقی جا بزنید، که خودتان از آن خارج شدهاید.»
دولت آمریکا در ماه مه سال ٢٠١٨ از توافق هستهای و برجام خارج شده، اما مقامهای این کشور در تلاش هستند با اتکا به استدلال های حقوقی، اثبات کنند که هنوز طبق تعاریف مندرج در قطعنامه 2231 شورای امنیت، آمریکا کماکان جزو مشارکتکنندگان این توافق چندجانبه محسوب میشود.
واشنگتن امیدوار است با استفاده حقوقی از مفاد این توافق بگوید هنوز هم طرف برجام است و میتواند با استفاده از مفاد این توافق، ایران را به نقض برجام متهم کرده و تحریمهای سازمان ملل علیه این کشور را احیا کند.
برخی از دیپلماتهای سازمان ملل به رویترز گفتهاند با وجودیکه درباره درست بودن این استدلال حقوقی ایالات متحده اختلاف نظر وجود دارد، ولی در نهایت این اعضای شورای امنیت هستند که باید درباره پذیرش یا عدمپذیرش شکایت آمریکا از ایران بابت «عدمپایبندی اساسی» به مفاد توافق هستهای تصمیم بگیرند و این مسئلهای است که احتمالاً شکایت آمریکا را به چالش خواهد کشید.
یک دیپلمات اروپایی در این باره گفت: «صرفنظر از اینکه بریتانیا، فرانسه و آلمان چه نظری در باره تفسیر حقوقی پیشنهادی آمریکا داشته باشند، پذیرش آن در شورای امنیت بسیار مشکل خواهد بود، چون روسیه و چین با این استدلال حقوقی مخالف خواهند بود.
احتمال وتوی طرح
روزنامه نیویورک تایمز می نویسد: با توجه به اینکه انتظار میرود هرگونه اقدامی در جهت تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران با مخالفت روسیه و احتمالا چین مواجه شود. مایک پومپئو و تیم حقوقیاش به دنبال استدلالی هستند که نشان بدهد آمریکا همچنان عضو برجام است تا از این طریق آمریکا بتواند مکانیسم ماشه را علیه به جریان بیاندازند.
این روزنامه همچنین در باره رویکرد کشورهای بزرگ اروپایی در این خصوص نوشت: «به نظر میرسد بروکسل قصد دارد دستکم تا روشن شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در نوامبر 2020، با حفظ ساز و کار حل اختلاف، از خروج کامل ایران از برجام به دنبال ارجاع پرونده به شورای امنیت جلوگیری کند.»
محمد جواد طریف، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه تلاش آمریکا در این باره را "رویاپردازی" توصیف کرد. ظریف در صفحه توئیتر خود نوشت: « دو سال قبل مایک پمپئو و رئیس او مشارکت آمریکا در برجام را با این آرزو که "فشار حداکثری" آنها می تواند ایران را به زانو درآورد، متوقف کردند. حالا، با توجه به شکست مفتضحانه این سیاست او می خواهد در برجام مشارکت کند. رویاپردازی را متوقف کنید: ملت ایران همیشه خود درباره سرنوشتش تصمیم می گیرد.»
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، از ماهها پیش درباره آنچه "خطر" رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران میخواند، هشدار داده و گفته بود نباید این محدودیتها لغو شود.
از هفته گذشته و همزمان با پرتاب ماهواره نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، آمریکا اعلام کرده درصدد طرح موضوع در شورای امنیت است.
آمریکا برنامه ماهوارهای ایران را پوششی برای برنامه توسعه موشکهای بالستیک این کشور و ناقض قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد در خصوص لغو تحریم ایران میداند.