به گزارش نامه نیوز، وزیر خارجه آمریکا گفته است که میخواهد با فعال کردن مکانیزم ماشه در برجام، براساس قطعنامه ۲۲۳۱، تحریمهای تسلیحاتی ایران را بازگرداند.
مکانیزم ماشه، بندی در توافق هستهای است که براساس آن، هر کشور امضاکننده برجام میتواند در صورت اثبات نقض توافق، تحریمهای شورای امنیت را علیه ایران له طور خود به خود بازگرداند.
آمریکا که نمیخواهد براساس توافق هستهای، تحریمهای تسلیحاتی کشورمان از مهر امسال بهصورت خود به خودی لغو شود، با استناد به این بند میخواهد تحریمهای شورا امنیت را احیا کند.
این درحالیست که آمریکا از برجام خارج شده و اساسا نمیتواند به عنوان عض توافق هستهای، به این بند استناد کند.
در همین راستا محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه درباره تصمیم آمریکا برای بازگشت به برجام جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران توییت کرده است: دو سال پیش، مایک پمپئو و رئیسش اعلام کردند که مشارکت آمریکا در برجام را متوقف میکنند، با این امید که [کارزار] فشار حداکثری آنها ایران را به زانو درخواهد آورد.
وی ادامه داده، بعد از شکست تحقیرآمیز این سیاست، او (پامپئو) میخواهد دوباره به مشارکت در برجام بازگردد. به رؤیاپردازی خاتمه دهید، ملت ایران همیشه خود برای سرنوشتش تصمیم میگیرد.
برای اولین بار، امروز روزنامه نیویورکتایمز نوشت: پامپئو در حال تدوین یک استدلال حقوقی مبنی بر این است که واشنگتن همچنان یکی از مشارکتکنندگان برجام است تا بتواند با افزایش فشارها در شورای امنیت، تحریمهای تسلیحاتی ایران را تمدید کند.
این رفتار آمریکا، نوعی اعلام شکست در سیاست خروج از برجام است و حالا ترامپ به این فکر میکند که شاید بهتر بود برای فشار بر ایران به حرف منتقدانش گوش میداد و در توافق هستهای میماند و از بندهای ضدایرانی آن بهتر استفاده میکرد.
حالا دموکراتهای منتقد ترامپ به او طعنه میزنند که برای فشار بر ایران، دست به دامن همان توافقی شده که باراک اوباما آن را به نتیجه رسانده بود.
به عقیده صاحبنظران، اگر همراهی دولتهای اروپایی با آمریکا نباشد، بعید است واشنگتن در شورای امنیت شانسی برای موفقیت داشته باشد. بهویژه آنکه پس از بحران کرونا، پکن تمایلی به همراهی با کاخ سفید نشان نخواهد داد.
البته اظهارات چندی پیش مقامات آلمانی درباره توافق جدید هستهای، نشان میدهد که ممکن است آلمانیها نسبت به همراهی حداقلی با آمریکا چراغ سبز نشان دهند اما اینکه این همراهی به قیمت بازگشت تحریمهای شورای امنیت و خاتمه برجام تمام شود، بعید به نظر میرسد.
در این بین نگاهها به جانسون، نخستوزیر بریتانیا دوخته شده است. سیاستمدار انگلیسی که به امید همراهی با آمریکا، از اتحادیه اروپا جدا شد و ممکن است برای جلب حمایت واشنگتن در شورای امنیت، همراه ترامپ شود.
تهران که در ماههای اخیر تحت شدیدترین تحریمهای یکجانبه آمریکا بوده، نگرانی خاصی از تلاشهای جدید پمپئو ندارد. با این حال این تلاشها میتواند شکستی سیاسی برای دولت ترامپ باشد که پس از ۴سال مخالفت با برجام، دوباره عزم بازگشت به آن را دارد.
منبع: خبر فوری