شناسهٔ خبر: 39677410 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مناقصه‌مزایده | لینک خبر

گزارشات تحلیلی مناقصه مزایده

توليد نفت تعطيل می‌شود؟

صاحب‌خبر -

توليد نفت تعطيل می‌شود؟

گروه انرژي- درحالي كه قيمت نفت باتوجه به اتفاقات اخير به شدت نوسان پيدا كرده است توليدكنندگان و خريداران طلاي سياه دچار يك وقفه طولاني‌مدت در كار تجارت خويش شده‌اند، بحراني كه با پُر شدن مخازن نفت تشديد خواهد شد. براساس گزارش‌هاي منتشر شده چاه‌هاي نفتي کانادا، ونزوئلا، عراق، برزیل، لیبی، اکوادور و آمریکا به دلیل محدودیتهای مخازن، بیماری کووید۱۹ و قیمت‌های اندک با تعطيلي اجباري مواجه شده‌اند. درحالي كه تا پيش از اين رايزني براي كاهش توليد از سوي اعضاي اوپك و اوپك‌پلاس تبديل به دغدغه شبانه‌روز شده بود گويا در اين اوضاع ديگر راهكار مناسبي تلقي نمی‌شود. با اين تفاسير تعطيلي توليد نفت با ادامه روند موجود به حقيقتي انكارناپذير تبديل می‌شود تا تأثير جهاني خود را در بر صنايع وابسته بگذارد.

توربیون تورنکوئیست، مدیر معاملات کالا در شرکت گانوور در این باره به بلومبرگ گفت: ما به آخر بازی رسیدیم. از اوایل تا اواسط ماه مه ممکن است اوج این بحران باشد و ما با این بحران نه چند ماه بلکه چند هفته بیشتر فاصله نداریم.

بانک آمریکایی گلدمن‌ساکس پیش‌بینی کرد که بازار جهانی نفت حداقل سه تا چهار هفته دیگر با محدودیت ظرفیت مخازن نفت روبه‌رو خواهد شد که کاهش حدود ۲۰ درصد از تولید جهان را ضروری می‌سازد.

تحلیلگران گلدمن‌ساکس از جمله جفری‌کوری در گزارشی به تاریخ ۲۴ آوریل نوشتند: رشد سطح مخازن نفت در جهان به رکورد بالایی رسیده و به معنای آن است که ظرفیت مخازن جهانی در سه تا چهار هفته آینده ممکن است به محدودیت خود برسند. زمانی که جایی برای نگهداری نفت نباشد، شرکتهای حفاری ناچار خواهند شد میزان عرضه را برای تطبیق دادن با افت تقاضا، کاهش دهند و این کاهش ممکن است تا اواسط آوریل به ۱۸ میلیون بشکه در روز بالغ شود.

این امر احتمالاً نوسان قابل‌توجهی را برخواهد انگیخت و باعث تشدید فشار نزولی بر قیمت‌ها می‌شود تا زمانی که میزان عرضه سرانجام با تقاضا برابری کند.

براساس گزارش بلومبرگ، تحلیلگران گلدمن‌ساکس بر این باورند که کاهش عرضه شامل حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز که اوپک و متحدانش قرار است انجام دهند، نمی‌تواند به سرعت انجام گیرد و بازار جهانی نفت ممکن است تا ژوئن با کمبود ظرفیت مخازن نفت روبه‌رو شود و قیمت‌ها به تدریج تا اواسط سال ۲۰۲۱ زمانی که بازار دوباره محدودیت عرضه پیدا کند، کاهش خواهد یافت.

گلدمنساکس دو هفته قبل پیشبینی کرده بود که قیمت‌های نفت در هفته‌های آینده به روند کاهشی خود ادامه می‌دهند زیرا توافق تاریخی کاهش تولید میان تولیدکنندگان بزرگ برای جبران افت تقاضای ناشی از شیوع ویروس کرونا کافی نخواهد بود. دوشنبه گذشته وست‌تگزاس اینترمدیت آمریکا برای تحویل در ماه مه به منفی ۴۰ دلار و ۳۲ سنت در هر بشکه سقوط کند و شاخص‌های قیمت بازار جهانی هفته گذشته برای سومین هفته متوالی کاهش پیدا کردند.

به گفته جفری‌کوری، مدیر بخش تحقیقات کالای گلدمن‌ساکس، کاهش تولید نفت موضوع ساده‌ای نیست و زمان و هزینه می‌برد و شاید مهم‌تر از همه ممکن است چاه آسیب ببیند. تعطیلی یک چاه فوق‌العاده گران است و گاهی چاه برای همیشه آسیب می‌بیند.

اين درحالي است كه سقوط قيمت همچنان ادامه دارد. قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه گذشته بازار جهانی تحت‌تأثیر تشدید اشباع ذخایر جهانی که متوازن کردن بازار را برای تولیدکنندگان بزرگ دشوارتر کرده است، با کاهش روبه‌رو شد.

 بهای معاملات آتی وست‌تگزاس اینترمدیت آمریکا یکدلار و ۲۲ سنت معادل 7.2 درصد کاهش یافت و به ۱۵دلار و ۷۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات آتی نفت برنت با ۳۳ سنت معادل 1.5درصد کاهش، به ۲۱دلار و ۱۱ سنت در هر بشکه رسید.

کاهش بهای معاملات نفت در پی رشد ذخایر نفت آمریکا به 518.6 میلیون بشکه در هفته منتهی به ۱۷ آوریل روی داد که نزدیک به رکورد ۵۳۵ میلیون بشکه ثبت شده در سال ۲۰۱۷ بود و همزمان ذخایر نفت شناور هم به رکورد بی‌سابقه ۱۶۰ میلیون بشکه صعود کرد.

بهای معاملات نفت برای سومین هفته متوالی کاهش یافت و برنت ۲۴ درصد و وست‌تگزاس اینترمدیت حدود هفت درصد کاهش را ثبت کرد.

به گفته تحلیلگران گروه بانکی ANZ، رشد ذخایر و تقاضای ضعیف به شدت فضای معاملات بازار نفت را تحت‌تأثیر منفی قرار داده است. انتظار می‌رود منطقه پرمیانباسین تگزاس و نیومکزیکو که قلب تولید نفت شیل آمریکا هستند در ۶۲ درصد از کاهش تولید سهیم باشند.

معاملات هفته گذشته به شدت نوسانی بود و فروش گسترده که از اوایل مارس با سقوط ۳۰ درصدی تقاضا برای نفت در بازار آغاز شده، ادامه یافت و به اوج خود رسید و بهای وست‌تگزاس اینترمدیت برای نخستین بار به زیر صفر سقوط کرد.

معامله‌گران انتظار دارند تقاضا به مدت چندین ماه به دلیل اختلالات اقتصادی ناشی از پاندمی‌ویروس کرونا کمتر از عرضه باشد. سرمایهگذاران در هفته جاری منتظر انتشار نتایج مالی غول‌های نفتی شامل اکسون‌موبیل، BP و رویال داچ‌شل هستند.

تولیدکنندگان نفت ممکن است تولیدشان را به حد کافی سریع یا به میزان زیاد کاهش ندهند به‌خصوص که انتظار می‌رود تولید اقتصادی جهانی امسال دو درصد کوچک شود که بسیار بدتر از بحران مالی ۲۰۰۹ خواهد بود.

طبق گزارش شرکت بیکرهیوز، شمار دکل‌های حفاری نفت در آمریکا به پایین‌ترین حد از ژوییه سال ۲۰۱۶ رسیده و همزمان، شمار دکل‌های حفاری نفت و گاز در کانادا به پایین‌ترین حد از سال ۲۰۰۰ به این طرف نزول کرده است.

کویت و جمهوری‌آذربایجان در حال هماهنگ کردن کاهش تولید هستند. عربستان‌سعودی منتظر آغاز توافق کاهش تولید اوپک‌پلاس نشده و کاهش تولید را شروع کرده است در حالی که روسیه قرار است صادراتش از مسیرهای دریایی غربی را در ماه مه نیمی‌کاهش دهد.

براساس گزارش رویترز، گروه اوپک‌پلاس شامل اوپک و روسیه اوایل ماه میلادی جاری برای کاهش تولید 9.7 میلیون بشکه در روز در ماه‌های مه و ژوئن توافق کردند.

نظر شما