به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کرده و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا اردیبهشتماه سال 1397 توافق هستهای ایران را «بدترین توافق تاریخ» خواند و پس از خارج کردن کشورش از آن تحریمهای متوقفشده ذیل این توافق را علیه ایران از سر گرفت.
در همان زمان، «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی وقت کاخ سفید گفته بود که آمریکا دیگر طرف این توافق نیست و دیگر نمیتواند به عنوان یکی از طرفهای مشارکتکننده از بند موسوم به «ساز و کار حل اختلافات» در این توافق استفاده کرده و تحریمهای بینالمللی علیه ایران را احیا کند.
اکنون نیویورکتایمز گزارش داده پامپئو به عنوان بخشی از تلاشهای خود برای فشار بر شورای امنیت سازمان ملل متحد در صدد تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران است.
مقامهای آمریکایی در روزهای گذشته راهبرد خود برای پیشبرد طرح تمدید این تحریمها را تشریح کردهاند. آنها در حال دست به دست کردن قطعنامهای جدید در شورای امنیت هستند که خواستار منع کشورها از فروش تسلیحات متعارف به ایران است.
طبق یکی از بندهای قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که از سال 2016 میلادی برای تأیید توافق هستهای برجام اجرایی شد، ایران تا پنج سال از خرید تسلیحات تهاجمی منع شده است. این بند از قطعنامه در اکتبر سال 2020 (مهر ماه 1399) منقضی میشود و پس از آن ایران این امکان را خواهد داشت که از کشورهای خارجی جنگافزار بخرد.
نیویورکتایمز نوشته تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی احتمالاً با مخالفت روسیه و چین روبرو خواهد شد. روسیه پیشتر به صورت علنی به کشورهای اروپایی گفته که منتظر آغاز فروش تسلیحات متعارف به ایران است.
وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد پس از طرح این استدلال که آمریکا همچنان یکی از طرفهای توافق هستهای است از بند «ساز و کار حل و فصل اختلافات» در این توافق که به «مکانیسم ماشه» مشهور شده استفاده کرده و تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
انتهای پیام/
∎