دکتر بسام ابوعبدالله از شخصیتهای دانشگاهی و پژوهشگر امور بینالملل در گفتوگو با خبرنگار بینالملل خبرگزاری تسنیم درباره سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به سوریه تصریح کرد: بیشک این سفر مهم و از اهمیت شایانی برخوردار است؛ بهویژه که در شرایطی انجام شد که ایران و سوریه و سایر کشورهای جهان با مسئله مقابله با شیوع ویروس کرونا روبهرو است.
ابوعبدالله که مدیر مرکز تحقیقات دمشق است، افزود: این دیدار بیانگر وجود مسائلی است که به رایزنی بین جمهوری اسلامی ایران و سوریه نیاز دارد. طبیعتاً، رویدادها و مسائل زیادی در برهه اخیر روی داده است؛ از جمله در رابطه با تعرض نیروی دریای آمریکا به کشتیهای ایرانی و تحرکات جاری ارتش اشغالگر آمریکا در عراق و تحولات جاری در شمال شرقی سوریه و نیز تمهیدات نظامی آمریکا و همچنین مسائل مربوط به شمال غربی سوریه و ترکیه و حضور گسترده نظامی و حادثه حمله به یک خودروی متعلق به مقاومت در لبنان و پاسخ مقاومت از جنوب لبنان.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: همه این نشانهها و مسائل نشان میدهد که ویروس کرونا و مقابله با آن ظاهر قضیه است و در پسپرده، یک سری تحرکات در جریان است. ممکن است رویاروییهای معینی در منطقه صورت گیرد؛ هرچند برخی این احتمال زیاد را مطرح میکنند که آمریکا و همپیمانانش جرئت نمیکنند، اما اگر مسائل را به یکدیگر ربط دهیم، بهطور قطع، این امر بعید بهنظر نمیرسد. طبیعتاً این امر نیازمند رایزنی همپیمانان سوری و ایرانی در این شرایط حساس و دقیق است.
ابوعبدالله درباره محورها و مسائل مورد بحث در سفر ظریف به سوریه گفت: فکر میکنم که سفر وزیر خارجه ایران به سوریه اساساً در وهله اول در ارتباط با موضوعات عمدتاً سیاسی باشد. رایزنیهایی بین دو کشور درباره این امر انجام شده است. جنبه دوم سفر، مربوط به مسائل اقتصادی است و عدهای به جنبه اقتصادی توجه دارند و رایزنیها بین دو کشور در این زمینه در جریان است. اما در سایه این شرایط دشوار پیشِروی سوریه و ایران و موضوع تحریمهای یکجانبه تحمیلی علیه دو کشور، هماهنگی بین تهران و دمشق بهطور قطع در این بخش صورت گرفته است.
وی گفت: اهداف سفر ظریف سیاسی و در وهله اول در ارتباط با بهبود وضعیت در سایه شیوع کرونا است، این همان چیزی است که دستکم به رسانهها درز کرده است. جنبه دیگر سفر درخصوص هماهنگی موجود بین دوطرف است.
وی درباره پیامهای سفر وزیر خارجه ایران به سوریه گفت: کسی نمیتواند مشخص کند که چه پیامهای معینی در پس این سفر است. تمایل دارم که بگویم این امر نیازمند هماهنگی بیشتر و گامهای بعدی است که سوریه و ایران میتوانند بردارند.
این پژوهشگر سوری گفت: اغلب این سفرها برای تقویت هماهنگی و تفاهم و بحث مفصل درباره تحولات انجام میشود؛ بهویژه که بحران کرونا جلوی بسیاری از تماسها بین شمار زیادی از کشورها را گرفته است و تبدیل به اولویت اکثر کشورهای منطقه و از جمله ایران و سوریه شده است، اما همچنین روشن شده که در پس شیوع کرونا چیزهای زیادی وجود دارد که آمریکا و اهرمهایش میخواهند درباره آن اقدام کنند، لذا، باید با پیامدهای بعد از شیوع کرونا مقابله کرد. فکر میکنم که این همان مسئله اساسی است که بحث و تبادل نظر درباره آن بین دو کشور انجام شد.
ابوعبدالله تصریح کرد: ما در مرحله بسیار حساسی قرار داریم. شاید آنچه در جریان است، بخشی از یک جنگ روانی باشد اما باید برای بدترین (سناریو) در ارتباط با مقابله با اشغالگری آمریکا و باقی آن در عراق و سوریه و پیامدها و احتمالات موضوع اشغالگری مداوم ترکیه و موضوع آزادسازی اراضی سوریه از چنگال تروریسم یا نیروهای اشغالگر آماده شد و این امر بهاعتقاد من، نیازمند هماهنگی بیشتر بین سوریه و ایران از جمله هماهنگی سیاسی و اقتصادی و نظامی با سایر همپیمانان دارد که منظورم روسیه است. اما حمایت ایران همچنان ادامه دارد و متوقف نشده و نخواهد شد. موضع اکنون ثابت است و این موضع در ارتباط با روابط با سوریه و حمایت از این کشور در مبارزه با این تروریسم تغییر نکرده است.
ابوعبدالله در بخش دیگری از این مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری تسنیم درباره حضور ایران در سوریه آن را مشروع و بنا به خواست دولت سوریه دانست و گفت: اما در ارتباط با حضور مستشاری ایران، فکر میکنم که دهها اظهار نظر مقامات سوریه و ایران نشان میدهد که حضور ایران در سوریه مشروع و بنا به درخواست دولت سوریه است. وقتی شرایط برطرف شود ــ بنا به آخرین اظهارات مسئولان ایران ــ طبیعتاً حضور نظامی در سوریه باقی نخواهد ماند زیرا حضور نظامی ایران اساساً برای حمایت از دولت سوریه در مقابله با تروریسم و پروژهای است که وحدت سوریه و امنیت ملی و مردمی آن را هدف قرار داده است.
وی با تأکید بر اینکه «تا زمانی که سوریه با خطر تروریسم مواجه است، حضور ایران مداوم و پابرجاست » گفت: سایر کشورها از حمایت از تروریسم دست نکشیدهاند و نهتنها به حمایت از آن ادامه میدهند بلکه در خاک سوریه عملاً حضور دارند. آمریکا و ترکیه کشورهای اشغالگری هستند که خاک سوریه را اشغال کردهاند و رژیم صهیونیستی نیز به تجاوزگری خود علیه سوریه ادامه میدهد؛ آنگاه اینها از جمهوری اسلامی ایران میخواهند که حمایت خود از جمهوری عربی سوریه را متوقف کند، بنابراین، تا وقتی که علل و عواملی که باعث شد از ایران برای حضور در سوریه دعوت شود، از بین نرفته است، جایی برای بحث در این باره نیست.
انتهای پیام/+
∎