شناسهٔ خبر: 39415786 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

یک‌سوم آمار مرگ‌‌ومیر کشور متعلق به تهران است/ اهمیت نظام ارجاع امروز احساس می‌‌شود

سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه علی‌‌رغم کاهش مرگ‌ومیر در تهران، یک‌سوم آمار مرگ‌‌ومیر کشور در چند روز گذشته متعلق به تهران است، گفت: اهمیت توجه ویژه به استقرار همه‌جانبه پرونده الکترونیک و نظام ارجاع و پزشک خانواده امروز بیش از پیش احساس می‌‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ دکتر کیانوش جهانپور در گفتگویی ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران در واکنش به اظهارات پمپئو مبنی بر عدم سرمایه‌‌گذاری در ایران برای جلوگیری از فوت بیماران کرونایی اظهار کرد: آنچه به حوزه سلامت مرتبط می‌شود این است که در روان‌شناسی مکانیسم‌های دفاعی داریم که افراد برای این‌که دچار افسردگی نشوند، مشکلات خود را ابتدا از طریق فرافکنی مطرح می‌کنند. وزیر خارجه آمریکا با توجه به موج گرفتاری‌ها و ابعاد فاجعه انسانی که در حال رخ دادن است سعی دارد در مورد فاجعه کشورش فرافکنی کند. آمریکا در مورد مقابله با کووید19 هم رفتارهای نژادپرستانه دارد و این موضوع را به‌وضوح می‌بیند که وضعیت کشورش که زیرساخت‌های بیشتری نسبت به ایران دارد باز هم از ایران بدتر است و ایران با وجود تحریم‌ها توانسته با این بیماری به‌خوبی مقابله کند.

وی افزود: سرمایه‌‌گذاری ایران در حوزه سلامت حداقل در 40 سال گذشته چشمگیر بوده و نظام ارائه خدمت مناسبی داریم. ما تولیدکننده 97 درصد داروی مورد نیاز خود هستیم؛ همچنین داروی بیماران خاص رایگان است و بالاترین پوشش بیمه همگانی سلامت را که رؤیای صدساله آمریکایی‌هاست و هرگز هم در این کشور محقق نمی‌شود داریم و قسمت اعظم مردم ایران بیمه هستند. تعداد پزشکان پس از انقلاب در کشور افزایش یافته است و پوشش بالای واکسیناسیون و کاهش تعداد HIV مثبت‌‌ها را داریم. هم‌‌زمان در ایران شدیدترین تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ما اعمال شده و با این حال نتوانستند خللی در خدمت‌رسانی به بیماران کووید19 در ایران ایجاد کنند.

یک‌سوم فوتی‌‌ها تهرانی‌‌اند

وی با اعلام اینکه "نسبت به هفته‌‌های قبلی 40 تا 60 درصد کاهش موارد مرگ‌و‌میر در تهران داشته‌‌ایم"، خاطرنشان کرد: علی‌‌رغم کاهش مرگ‌ومیر در تهران، یک‌سوم آمار مرگ‌‌ومیر کشور در چند روز گذشته متعلق به تهران است. در هفته‌‌های آخر اسفند و اوایل فروردین روند ابتلای صعودی و پیک ابتلا در سراسر کشور داشتیم. یکی از ویژگی‌‌های کرونا در ایران این است که همزمانی پیک و طغیان بیماری در استان‌‌های مختلف کشور وجود ندارد.

لزوم پرهیز از افراط‌وتفریط در دفن متوفیان مبتلا به کرونا

وی با بیان اینکه پروتکل‌‌های بهداشتی جهت تغسیل و تدفین اموات فوت‌شده بر اثر کرونا ابلاغ شده است، اظهار کرد: این‌که گفته می‌‌شود کرونا از اموات منتقل نمی‌‌شود برای جلوگیری از برخی افراط و تفریط‌‌های هنگام دفن اجساد است؛ ریختن آهک روی جسد و تدفین متوفیان مبتلا به کرونا در محل‌‌هایی جداگانه از آرامستان‌‌ها به هیچ وجه در پروتکل‌‌های ابلاغی وزارت بهداشت نیست و فقط ممکن است در برخی نقاط سطح آب زیرزمینی بالاتر باشد، که در این صورت باید احتیاط بیشتری انجام شود. غسل دادن این فوت‌شدگان با رعایت موارد بهداشتی و فاصله‌‌گذاری اجتماعی و بدون تجمع افراد انجام شود.

انواع روش‌‌های تشخیصی کرونا

وی با بیان اینکه "سه تست برای کرونا داریم"، ابراز کرد: یکی از تست‌‌ها PCR است که در آن، نمونه‌‌گیری از ناحیه حلق و گلو گرفته می‌‌شود که اختصاصی کووید19 است و حساسیت آن ممکن است کمتر از سایر روش‌‌ها باشد اما منفی کاذب زیاد دارد. تست دیگر سرولوژیک است که بر مبنای آنتی‌بادی ویروس است و در مراحل اولیه و تشخیص زودهنگام بیماری کاربرد چندانی ندارد و به شناسایی بهبودیافتگان و بازگشت آنها به کار کمک می‌‌کند و باید آنتی‌‌ژن و آنتی‌بادی ویروس کرونا مشخص شود تا خطای این تست‌‌ها کاهش یابد. تست‌‌های رپید (سریع) نیز با گرفتن قطره خون از فرد در مدت زمان کوتاه مشخص می‌‌شود و باید مطالعات بیشتری روی آن‌‌ها انجام شود تا تأییدیه نهایی آن گرفته شود. سی‌‌تی‌‌اسکن افرد نیز می‌‌تواند ما را به‌سمت تشخیص خوب بیماری ببرد.

آمادگی برای بازگشت ایرانیان مقیم سایر کشورها

وی در خصوص بازگشت ایرانیان مقیم کشورهای دیگر به ایران، خاطرنشان کرد: آمادگی برای بازگشت این عزیزان به کشورمان را داریم؛ اگر در ساعات قبل از پرواز تست PCR و ارزیابی شده باشند قابل قبول خواهند بود و در غیر این‌‌صورت باید تحت قرنطینه قرار بگیرند و بیش از 10 هزار تخت خالی مراکز مراقبت‌‌های بالینی پیش‌‌بیمارستانی داریم که می‌‌توانند در این مراکز ایزوله شوند.

اهمیت نظام ارجاع و استقرار همه‌‌جانبه پرونده الکترونیک سلامت

جهانپور با اشاره به طرح تحول سلامت عنوان کرد: ثمرات اقداماتی که در این طرح انجام شد مقابل دیدگان همه است و هر آنچه در طرح تحول سلامت و مصوبات قانون پنجم و ششم توسعه محقق نشد از جمله پزشک خانواده و بخش‌‌هایی از پرونده الکترونیک سلامت نقطه ضعف ما تلقی می‌‌شود. اگر نظام شبکه گسترده‌‌تر بود و نظام ارجاع برقرار شده بود می‌‌توانستیم نتایج بهتری را شاهد باشیم. در یک سال اخیر نکات مورد توجه وزارت بهداشت همین پرونده الکترونیک سلامت، نظام ارجاع و پزشک خانواده بود و قطعاً اگر کووید19 دیرتر اتفاق می‌‌افتاد توفیق بیشتری داشتیم. اهمیت توجه ویژه به زیرساخت‌‌های خدمات بهداشتی و استقرار همه‌جانبه پرونده الکترونیک سلامت و نظام ارجاع و پزشک خانواده امروز بیش از پیش احساس می‌‌شود. فکر می‌‌کنم اگر کشورهای شرق آسیا که توفیق بیشتری در مواجهه با کرونا داشتند به‌دلیل گسترش زیرساخت‌‌های بهداشتی و نظام شبکه بهداشتی و پرونده الکترونیک سلامت بود.

وی افزود: هر جا بخش بهداشت در کشور فعال‌تر شد و بهورز و مراقب سلامت هم درگیر غربالگری شدند، بار مراجعه به بیمارستان‌ها کاهش یافت و عاقبت بیماران با شناسایی و مداخله زودهنگام بهتر شد. ابزار ما چیزی جز پایگاه‌های سلامت و خانه‌های بهداشت و پزشکان خانواده نبود و به‌طور قطع این موارد بسیار سودمند است. امیدواریم در ماه‌‌ها و سال‌‌های آتی رسانه‌‌ها این موضوع را یادآوری کنند تا سیاستگذاران درگیر حوزه درمان غافل از حوزه بهداشت نشوند.

اجباری‌شدن استفاده از ماسک مصوبه ستاد نیست!

وی در خصوص استفاده از ماسک در مترو اظهار کرد: توصیه ما استفاده از ماسک حتی ماسک‌‌های خانگی به‌خصوص در ناوگان حمل‌ونقل عمومی است اما اجبار به استفاده از ماسک جزو مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا نیست و موارد بهداشتی که رعایت نمی‌‌شود باید به ما اعلام شود.

انتهای پیام/+

نظر شما