شناسهٔ خبر: 39176315 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

«اویل پرایس» تحلیل کرد؛

نشست اوپک و احتمال سقوط قیمت نفت به زیر ۱۰ دلار

نشست روز دوشنبه اوپک که همراه با دیگر کشور‌های تولیدکننده قرار است برای تصمیم گیری درباره میزان تولید نفت برگزار شود، ممکن است در شرایط ملتهب کنونی به کاهش قیمت نفت به کمتر از ۱۰ منجر شود.

صاحب‌خبر -
 
به گزارش «پارسینه»، اویل پرایس در تحلیلی نسبت به خوشبینی تحلیلگران و رسانه‌ها درباره نشست اوپک پلاس برای پایان دادن به جنگ نفتی هشدار داد و آن را غیرمنطقی خواند.

اویل پرایس با اشاره به آسیب پذیر بودن بازار، جنگ میان تولیدکنندگان بر سر سهم بازار، ناممکن بودن کاهش تولید آمریکا به دلیل مسائل فنی، و تداوم کاهش تقاضا به علت شیوع ویروس کرونا، حل شدن این مسائل را در نشست اوپک بعید دانست.

این خبرگزاری با اشاره به توییت دونالد ترامپ مبنی بر توافق محمد بن سلمان و ولادیمیر پوتین برای کاهش تولید روزانه ۱۰ میلیون بشکه در روز، او را فاقد آگاهی نسبت به مسائل بنیادین بازار نفت و اعتماد بیش از حد به قدرت خود دانست. همانطور که جرج دبلیو بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا، زمانی در کمپین انتخاباتی خود گفته بود در نهایت «این اقتصاد احمق» است که مهم است.

حتی اگر روسیه و عربستان روی هم رفته ۱۰ میلیون بشکه در روز از تولید خود بکاهند، واکنش قیمتی بازار بسیار اندک و کوتاه مدت خواهد بود. در حال حاضر کارشناسان برجسته بازار نفت در شرکت‌هایی همچون ویتول، ترافیگورا، و گلدمن ساکس بر کاهش ۲۰ میلیون بشکه یا بیشتر تاکید می‌کنند. چنانچه به کاهش فعالیت پالایشگاه‌های سراسر جهان نگاه کنیم، همین حالا می‌توانیم متوجه شویم که مصرف نفت دست کم ۱۷ میلیون بشکه در روز کم شده است. کاهش ۱۰ میلیون بشکه از تولید نفت روزانه راه حلی واقعی نیست و حتی می‌تواند واکنش منفی بازار را به همراه داشته باشد. زمانی که کاهش تولید در افزایش قیمت ناکام بماند، هراس در بازار می‌تواند به یک اوج تاریخی رسیده و قیمت نفت را در هفته‌های پیش رو به کمتر از ۱۰ دلار برای هر بشکه برساند.

نشست پیش روی «اوپک پلاس و دوستان» که با درخواست عربستان و حمایت امارات متحده عربی قرار است روز دوشنبه برگزار شود، از تمام کشور‌های تولید کننده دعوت به شرکت کرده و آمریکا هم احتمالا در آن شرکت خواهد کرد. با مشارکت آمریکا در این نشست، به نظر می‌رسد عربستان به دنبال آن است که بلوف ترامپ را پاسخ دهد چرا که واشنگتن به طور ضمنی خواهد پذیرفت که در توافق کاهش تولید مشارکت خواهد کرد. این در حالی است که واشنگتن و شرکت‌های نفت و گاز آمریکا دو موضوع متفاوت هستند و فشار دولت آمریکا برای کنترل تولید نفت حتی از طریق قانون گذاری، مضحک به نظر می‌رسد و به یک نبرد حقوقی با شرکت‌های نفت و گاز منجر خواهد شد، چرا که اقتصاد بازار آزاد سنگ بنای جامعه و تجارت ایالات متحده است.
 
تهدید مهم دیگر علیه نشست پیش روی اوپک این است که در مجموع به نظر نمی‌رسد عربستان متقاعد شده باشد که تاکتیک‌های خودش را کنار بگذارد. چندین مقام سعودی اظهار داشته اند عربستان تنها در صورتی بر سر یک توافق جدید مذاکره می‌کند که کاهش تولید بر روی دوش همه باشد و نه فقط عربستان، روسیه و امارات. در چنین وضعیتی، درخواست ترامپ برای کاهش ۱۰ میلیون بشکه‌ای از تولید روسیه و عربستان غیرواقع بینانه است. موضع روسیه هم تا کنون نامشخص بوده است. در حالی که پوتین تا کنون وانمود کرده است که نگران وضع موجود نیست، اما الیگراش‌ها و رهبران روسیه از مذاکره درباره هر گزینه‌ای خرسند خواهند شد. روسیه ممکن است در صورت موافقت آمریکا با کاهش تحریم‌ها علیه مسکو، همکاری با این کشور را مدنظر قرار دهد. از طرف دیگر فرصت‌های همکاری با عربستان سعودی برای پوتین جذابتر از داشتن یک رابطه مثبت با رئیس جمهوری است که ممکن است در انتخابات سال جاری ناکام بماند.

در کنار ریاض، مسکو و واشنگتن، یک گروه چهارمی هم وجود دارد که نقش مهمی در نشست روز دوشنبه خواهند داشت. در حال حاضر متقاعد کردن فهرست بلندی از کشور‌های مستقل همچون لیبی، ایران، عراق، برزیل و کانادا برای پیوستن به کاهش تولید نامحتمل به نظر می‌رسد.

با در نظر داشتن هراسی که ممکن است به دنبال ناکامی نشست اوپک پلاس و دوستان در بازار ایجاد شود، رویکرد منطقی اوپک پلاس در کوتاه مدت، به ویژه برای ریاض و مسکو، این است که هیچ کاری نکنند. اگر اوپک پلاس بدون همکاری دیگر کشور‌ها به کاهش تولید روی بیاورد، اهرم فشار آتی خود را از دست خواهد داد و بازار سقوط خواهد کرد. عربستان و روسیه با توسل به بی عملی می‌توانند این تصور را حفظ کنند که در آینده کاهش تولید نفت توسط اوپک پلاس بازار‌ها را حفظ خواهد کرد.