جلال الدین میرزای رزاز افزود: در سطح کشور نان به دو صورت صنعتی و سنتی عرضه میشود. نانهای صنعتی یا نانهای حجیم در کارخانههای صنعتی تهیه و به بازار عرضه میشود و از دقت نظارت بیشتری در تهیه مواد اولیه افزودنیهایی نظیر میزان نمک، مایه خمیر و ... برخوردار هستند و تحت شرایط بهداشتی تهیه میشوند، بنابراین پس از خرید این نوع نانها با ضد عفونی کردن پلاستیک آن یا دور انداختن پلاستیک حمل آن میتوان از آلوده نبودن آن به ویروس اطمینان نسبی داشت.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد:، اما اگر نانهای سنتی که در نانواییهای سنتی تهیه و عرضه میشوند به صورت بهداشتی تهیه یا حمل نشوند، میتوانند ناقل ویروس باشند. البته خمیر نان تحت هر شرایطی هم که تهیه شود هنگامی که در تنور پخت قرار میگیرد هر گونه آلودگی ویروسی در آن از بین میرود و نانی که از تنور خارج میشود عاری از آلودگی به ویروس کروناست.
رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی اضافه کرد: ویروس کرونا از راههای گوناگون میتواند از طریق نان سنتی انتقال یابد و سوالاتی مطرح است از جمله اینکه آیا نانوا و فروشنده از سلامت برخوردار هستند و ناقل ویروس نیستند، آیا محلی که برای خنک شدن نانها استفاده میکنیم عاری از ویروس است، آیا رد و بدل کردن پول باعث آلودگی نان میشود. آیا دادن کارت بانکی به فروشنده و وارد کردن رمز در دستگاه دیجیتالی کارتخوان باعث آلودگی دستها و متعاقب آن آلودگی نانها نمیشود، آیا هنگام استفاده از پلاستیک برای انتقال نان به منزل ویروس را هم انتقال میدهیم.
میرزای رزاز ادامه داد: اگر نان آلوده باشد، نمیتوان مانند سایر مواد و اقلام دیگرمواد غذایی دیگر آن را بشوییم یا ضد عفونی کنیم و خیلی غیر محسوس و چراغ خاموش ویروس را به داخل خانه خود برده ایم، اما میتوانیم با یکسری اقدامات بهداشتی احتمال انتقال ویروس را کم کنیم.
وی گفت: در صورت وجود افراد شاغل در نانواییها که مشکوک به ناقل بودن یا دارای علائم بیماری هستند باید مراتب را به سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت اطلاع دهیم. از منتظر ماندن در نانوایی و پهن کردن نان برای خنک شدن در میز نانوایی خودداری کنیم، از بریدن و خرد کردن نان توسط چاقو و برسهای عمومی که معمولاً در نانوائیها وجود دارد پرهیز کنیم، اگر از نایلون برای حمل نان به منزل استفاده کرده ایم آن را داخل خانه نبریم و پس از خارج کردن نان آن را دور بیندازیم.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی گفت: پس از بردن نان سنتی به خانه باید بدانیم که درجه حرارت پایین و حتی فریز کردن نان در فریزر ویروسهای احتمالی موجود در نان را از بین نمیبرد. تنها راه اطمینان از اینکه نان فاقد آلودگی باشد، حرارت دادن مجدد آن در منزل قبل از مصرف است.
وی گفت: این حرارت دادن به طریق مختلف امکان پذیر است. استفاده از توسترهای برقی و گازی و استفاده از ماکروویو و در صورت نبود این وسایل استفاده از ماهیتابه و قابلمه برای حرارت دادن و گرم کردن نان توصیه میشود.
∎
نظر شما