دکتر تدروس گبرایسوس مدیر کل "دبلیو اچ او" به خبرنگاران گفت که پراکندن اطلاعات گمراه کننده "کار ماموران قهرمان ما را حتی سخت تر می کند."
تاکنون بیش از ۳۴۸۰۰ نفر به ویروس جدید کرونا مبتلا شدهاند که اکثریت قریب به اتفاق آنها در چین بوده است.
رویترز به نقل از منابع بیمارستانی چینی گزارش داد که در ۲۴ ساعت گذشته ۲ هزار و ۱۴۷ تن جدید در استان هوبئی به مرکزیت شهر ووهان در چین به این ویروس مبتلا شدهاند. با احتساب این افراد، شمار مبتلایان به این ویروس در سراسر چین به ۳۷ هزار ۱۹۸ نفر رسیده است.
رویترز به نقل از منابع بیمارستانی چینی گزارش داد که در ۲۴ ساعت گذشته ۲ هزار و ۱۴۷ تن جدید در استان هوبئی به مرکزیت شهر ووهان در چین به این ویروس مبتلا شدهاند. با احتساب این افراد، شمار مبتلایان به این ویروس در سراسر چین به ۳۷ هزار ۱۹۸ نفر رسیده است.
دکتر تدروس گفت: "مایلم به طور مختصر درباره اهمیت فاکت ها صحبت کنم، نه ترس. مردم باید به اطلاعات دقیق دسترسی داشته باشند تا بتوانند از خود و دیگران محافظت کنند."
او گفت که اطلاعات گمراه کننده پیرامون نوع تازه این ویروس، ۲۰۱۹-nCoV، "باعث سردرگمی مردم می شود و وحشت می افکند."
او افزود: "ما در سازمان بهداشت جهانی با ویروس مبارزه نمی کنیم، با ترولهای اینترنتی و نظریههای توطئه که واکنش ما را تضعیف می کند مبارزه می کنیم."
"همانطور که روزنامه گاردین امروز تیتر زد 'اطلاعات گمراه کننده درباره ویروس کرونا ممکن است مسریترین جنبه این ویروس باشد'."
ترول های اینترنتی به کسانی گفته می شود که با ایجاد اختلاف و دعوا و پراکندن اطلاعات نادرست باعث انحراف توجه از یک موضوع مهم می شوند.
در این مقاله که در بخش نظرات روزنامه گاردین چاپ شده، آدام کوچارسکی اپیدمیشناس، استدلال می کند که بهترین راه مبارزه با اطلاعات غلط در فضای مجازی پیرامون ویروس کرونا "برخورد با آنها مثل یک ویروس واقعی است."
در هفته های اخیر نظریههای نادرستی درباره این ویروس در جهان منتشر شده است.
برای مثال "کانال یک" روسیه نظریه های توطئه درباره ویروس کرونا را در ساعات پربیننده عصر پخش کرده است. یک جا مجری برنامه "ورمیا" (زمان) این ویروس را به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ارتباط می دهد و ادعا می کند که دستگاه های اطلاعاتی آمریکا یا شرکت های داروسازی پشت آن هستند.
یک نظریه دیگر که بیاعتبار بودن آن ثابت شده در نشریات "زرد" (تابلوید) بریتانیا و آمریکا منتشر شده است که ویروس کرونا را به ویدئویی از یک زن چینی درحال خوردن سوپ خفاش گره می زند.
گزارش ها مدعی است که این کلیپ ویدئویی در ووهان، مرکز شیوع ویروس، و در روزهای ابتدای شیوع ضبط شده. با این حال این ویدئو متعلق به سال ۲۰۱۶ است که در پالائو در غرب اقیانوس آرام گرفته شده نه چین.
به علاوه مطالعه ای که غلط بودن آن ثابت شده، ماه پیش منتشر شد که ویروس جدید کرونا را به مارها ارتباط می داد - که به تیترهایی در اطراف جهان با موضوع "آنفلوآنزای ماری" منجر شد.
تازه ترین تحولات
دکتر تدروس گفت که ویروس هنوز در هوبی متمرکز است و به نظر می رسد در چهار روز گذشته شمار موارد آن کمی تثبیت شده باشد.
با این حال او گفت که هنوز زود است بگوییم آیا انتشار ویروس از حالت صعودی خارج شده است یا نه، چون اپیدمی ها اغلب کند می شوند و بعد دوباره شتاب می گیرند.
اما او افزود که کند شدن روند شیوع "فرصتی" برای مهار ویروس فراهم می کند.
همزمان هنگ کنگ یک قرنطینه اجباری برای دو هفته برای کلیه کسانی که از چین وارد می شوند را شروع کرده است. از بازدیدکنندگان درخواست می شود از اتاق هتل ها یا مراکز تحت مدیریت دولت خارج نشوند.
سرپیچی از این مقررات می تواند با جریمه و حکم زندان مجازات شود. تاکنون ۲۶ مورد از این بیماری در هنگ کنگ تایید شده.
روز پنجشنبه یک شهروند ۶۰ ساله آمریکایی در بیمارستان جینینتان در ووهان درگذشت. این اولین بار است که یک غیرچینی در اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست می دهد.
روز شنبه فرانسه ابتلای پنج نفر دیگر به بیماری، از جمله یک پسر نه ساله، را در منطقه اوت-سووئا تایید کرد که شمار آنها در این کشور را به ۱۱ مورد می رساند.
مقام های فرانسوی گفتند که هر پنج نفر شهروند بریتانیا هستند که در یک کلبه اقامت داشتند.
همچنین چین شاهد انفجار خشم و اندوه مردم نسبت به مرگ دکتر لی ونلیانگ بوده است؛ پزشکی که در همان هفته های نخست شیوع سعی کرده بود درباره ویروس تازه کرونا به عموم هشدار دهد، اما با برخورد مقام ها روبرو شد.
او هنگام معالجه یکی از بیمارانش در ووهان در استان هوبی مبتلا شد.
∎