مسئولان وزارت بهداشت دیروز و همزمان با بازگشت 54دانشجو و پژوهشگر ایرانی از شهر ووهان چین که بهعنوان مرکز اصلی بیماری کرونا شناخته میشود؛ روز شلوغی را داشتند و در 2نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند. به گزارش همشهری، در نشست خبری ابتدای صبح که معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد میزبان آن بود، محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد. او در پاسخ به سؤال روزنامه همشهری درباره فضای ترس عمومی ازورود ویروس کرونا به کشور و اینکه شاهد بیاعتمادیهایی در بخشی از مردم نسبت به ورود بیماری به کشور هستیم؛ گفت: «ما به اعتماد مردم درخصوص پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا بهشدت نیازمند هستیم و رسانهها در این بین نقش بسیار اساسی دارند. من بهعنوان فردی که 21سال است در وزارت بهداشت در این سمت هستم اعلام میکنم که با شفافیت کامل در این خصوص تاکنون اطلاعرسانی کردهایم و هرگز در این خصوص دروغ نخواهیم گفت. تاکنون هیچ موردی از ابتلا به ویروس کرونا در کشور شناسایی نشده است. تنها حدود 9مورد مشکوک در نقاط مختلف کشور شناسایی شدند که آزمایشهای بعدی نشان داد که این افراد بهصورت قطعی به این ویروس مبتلا نشدهاند.»
او در پاسخ به سؤالی درباره بازگشت دانشجویان از ووهان به ایران و اقداماتی که برای آنها انجام شده است، گفت: «من خودم صبح به دیدار این دانشجویان رفته بودم. حال همه این عزیزان به جز یک نفر خوب است و آن یک نفر هم علائم خفیفی داشت بنابراین بهعنوان یک مورد مشکوک به مرکز درمانی برای آزمایشهای بیشتر منتقل شد. تاجایی که من اطلاع دارم در کل حدود 80نفر ایرانی در شهر ووهان زندگی میکردهاند که ظاهرا با هماهنگیهای سفارت ایران در نهایت حدود 50نفر از آنها داوطلب و خواستار بازگشت به کشور بودهاند که حالا برگشتهاند و ما برای آنها یک مرکز اقامتی درنظر گرفتهایم و این افراد 14روز در این مکان بهصورت قرنطینه باقی خواهند ماند و آزمایشهای لازم از آنها انجام میشود.»
گویا در ادامه نشست در پاسخ به سؤال روزنامه همشهری درباره اینکه انتقادهایی به روش بررسی کارشناسان بهداشت وزارتخانه در فرودگاه وجود دارد و در شبکههای اجتماعی فیلمهایی منتشر شده که نشان میدهد در کشورهای دیگر مانند اندونزی تمامی افرادی که از هواپیما پیاده میشوند، با موادی خاص ضدعفونی میشوند، گفت: «من هم فیلمها و عکسهایی که در روزهای گذشته در ارتباط با موضوع کرونا در شبکههای اجتماعی منتشر شده را دیدهام و تأکید میکنم که بسیاری از این فیلمها تنها جنبههای تبلیغاتی دارند و متأسفانه مردم را بیشتر نگران میکنند. مردم عزیزمان باید بدانند که مأموران ما که در فرودگاهها مستقر شدهاند تیمهای کارکشتهای هستند؛ نباید در فضای کنونی مردم را نگران کنیم من به همه اطمینان میدهم که بررسیهای کارشناسی که در فرودگاه از سوی کارشناسان ما انجام میشود طبق استانداردهای جهانی صورت میگیرد.»
او همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درخصوص علت شلوغی بیمارستانها و دیده شدن افراد زیادی که علائمی مانند عطسه، بدن درد و... دارند که خود باعث نگرانی بیشتر مردم شده است، گفت: «ما هماکنون و همزمان با انتشار خبرهای ویروس کرونا در جهان با موج دوم آنفلوآنزا در کشور درگیر هستیم؛ آنفلوآنزای نوع B که بهشدت نسبت به آنفلوآنزا یH1N1 ضعیفتر است.»
گویا در پاسخ به خبرنگار روزنامه شرق که باردیگر بر بیاعتمادی جامعه و ترس عمومی نسبت به ورود بیماری کرونا در کشور و اعلام نشدن آن سؤال پرسید؛ گفت: «من بار دیگر تأکید میکنم که تاکنون هیچ موردی از ابتلا به ویروس کرونا در کشور شناسایی نشده است؛ باز تأکید میکنم که ما در وزارت بهداشت در این خصوص با شفافیت و خیلی روشن در کمترین زمان اطلاعرسانی خواهیم کرد؛ مگر اعلام اینکه موردی از ویروس کرونا در کشوری دیده شود برای نظام سلامت آن کشور موجب سرشکستگی خواهد بود؟ هماکنون در تعداد زیادی از کشورها افراد مبتلا به این ویروس شناسایی شدهاند و اعلام هم شده است.»
او همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار اعتماد آنلاین که درباره چرایی ادامه پروازهایی از چین به ایران پرسید، گفت: «هیچ پروازی از چین به تهران یا بالعکس انجام نمیشود ولی همانطور که قبلا تأکید کردم اگر از هموطنانمان که در چین هستند کسی بخواهد به ایران بازگردد وظیفه داریم برایشان تسهیلات لازم را فراهم کنیم.»
آمادهباش 8 بیمارستان تهران
همچنین روز گذشته علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزیر بهداشت هم به جمع خبرنگاران رفت و با اعلام «بیمارستانهای کشور برای مقابله با کرونا در آمادگی» هستند، درباره ورود دانشجویان ایرانی از شهر ووهان چین به کشور گفت: «هیچیک از ۵۷دانشجوی ایرانی بازگشته از چین حتی تب ندارند اما تا 2هفته در قرنطینه میمانند و احتمالا شنبه از همه آنها آزمایش کرونا گرفته میشود.» به گزارش ایرنا، او ادامه داد: «دوره پنهان بیماری کرونا حداکثر چهار روز است و اگر یکی از این دانشجویان بیمار باشد تا شنبه مشخص میشود. این افراد همگی دانشجو هستند و ۱۶نفر آنها با خانواده هستند. یک کودک نیز همراه آنان است. فقط یکی از دختران دانشجو بهخاطر ترس دچار لرز شده بود اما مشخص شد که مشکل و بیماری ندارد.» او گفت: در محل اسکان این دانشجویان تیم اورژانس، بهداشت محیط و یک پزشک آقا و یک پزشک خانم مستقر است و هر روز وضعیت آنها کنترل میشود. البته خود این دانشجویان نیز آگاه هستند و طبق عادت مدام دستهای خود را میشویند و اغلب در چین با دوستان خود نیز مراوده نداشتهاند و غذایشان را هم خودشان تهیه میکردند.» او گفت: «همراه با ۵۷دانشجوی ایرانی و در این پرواز ۶۵عراقی و ۲۴سوری نیز بودند که هیچکدام وارد ایران نشدند و از فرودگاه به کشور خودشان رفتند.»
رئیسی درباره نگرانی از پروازهایی که غیرمستقیم مسافران را از چین به ایران میآورد، گفت: در مورد پروازهای غیرمستقیم از چین با استقرار دوربینهای حرارتی، کنترلهای سختگیرانه در همه فرودگاههای کشور انجام میشود و البته همه مسافران خارجی در فرودگاهها کنترل میشوند و مرزهای زمینی و دریایی نیز تحت مراقبتهای بهداشتی برای پیشگیری از ورود کروناست.»
معاون وزیر بهداشت از آمادهباش ۸بیمارستان در تهران برای مقابله با موارد احتمالی ویروس کرونا خبر داد و گفت: «فعلا در فاز پیشگیری هستیم و در مرحله بیماری کرونا یا بحران نیستیم اما اگر نیاز باشد امکانات بیمارستانی لازم برای بستری بیماران احتمال فراهم و آماده شده است. در تهران علاوه بر بیمارستان شهدای یافتآباد، 8بیمارستان دیگر نیز که در بین آنها بیمارستانهای خصوصی و بیمارستانهای نیروهای مسلح نیز هست، تختهایی را برای بستری این نوع بیماران آماده کردهاند.»
وی افزود: «در هر استان نیز یک بیمارستان آماده شده است و به تناسب جمعیت هر استان، تعدادی تخت برای ایزوله بیماران کرونا فراهم شده است. البته بیماران تنفسی حاد همواره وجود دارند. برخی از این بیماران به آیسییو نیاز دارند که بهصورت طبیعی این خدمات به بیماران در کشور ارائه میشود.»
روایت اختصاصی همشهری از ورود دانشجویان از شهر ووهان به ایران
قرنطینه در هتل
فردی که در بین دانشجویان است، درباره سفرشان به تهران به همشهری میگوید: «بعد از چند ساعت انتظار در فرودگاه به ما اطلاع داده شد که سوار بشویم؛ البته از چندین گیت در فرودگاه ووهان رد شدیم و چکهای پزشکی صورت گرفت و بعد سوار پرواز ماهان شدیم؛ تیم پزشکی با لباسهای خاصی در پرواز مستقر بود. در پرواز ما دیدیم که بخشی از مسافران هم از کشورهای عراق و سوریه هستند. در جریان پرواز، تستها و آزمایشهای خاصی از ما صورت نگرفت تا اینکه صبح به تهران و فرودگاه رسیدیم. در فرودگاه ابتدا گوشیهای همراه را از همه ما گرفتند و اعلام کردند که قصد ضدعفونی آنها را دارند. همچنین گفتند وسایل و چمدانهایمان را هم روی سطح پلاستیکی که وجود داشت، بگذاریم. البته این را بگویم که بعد از پیاده شدن از پرواز هم از ما هیچ آزمایش خاصی صورت نگرفت. کارشناسان و چند نفر از مسئولان وزارت بهداشت در فرودگاه بودند که تنها دستکش و ماسک زده بودند. مسئولان وزارت بهداشت گفتوگوهایی با تعدادی از مسافران داشتند و با احترام برخورد کردند، ولی لباسهای خاص نداشتند و آنقدر عادی برخورد میکردند که حس میکردیم بیماری و خطر را خیلی جدی نگرفتهاند. تأکید میکنم هیچ اقدامی برای ضدعفونی کردن ما صورت نگرفت. در بین مسافران یک نفر بود که علائمی مانند عطسه داشت و او را از جمع جدا کردند و گفتند که برای آزمایشهای بیشتر به بیمارستان منتقل خواهد شد.»
این دانشجو در ادامه میگوید:«اتوبوسی در فرودگاه وجود داشت و مسئولان وزارت بهداشت و کسانی که آنجا بودند از ما خواستند که سوار این اتوبوسها شویم؛ البته مسافران به دفعات در ارتباط با شرایط قرنطینه سؤال پرسیدند، ولی هیچ پاسخی به ما داده نشد. ما از قبل از پرواز و در زمان پرواز هم این سؤال را بارها پرسیدیم، ولی کسی پاسخگو نبود تا اینکه سوار اتوبوسها شدیم و بعد از مدتی به یک پادگان در اطراف تهران که در یک بیابان بود، رسیدیم. ناگهان همه نگران شدیم و دوباره سؤال پرسیدیم، ولی اعلام شد به ما چیزی نگفتهاند. ما کسی را در پادگان ندیدیم تا اینکه ما را کنار سولههایی بزرگ که در آنها تختهایی دوطبقه وجود داشت، پیاده کردند. اعلام شد که خانمها باید در یک سوله باشند و مردها هم در سولهای دیگه. همه ما شوکه شده بودیم و شروع به اعتراض کردیم. در روزهای قبل از پرواز به تهران بارها اعلام شده بود که برای ما هتل درنظر گرفته شده است و قرار است ما در هتل و مکانی مشابه باشیم، وقتی با سولههای پادگان روبهرو شدیم وحشت بسیار زیادی به همه ما وارد شد؛ اعتراض کردیم و حتی تعدادی از خانمهای مسافر از ترس حالشان بد شد. دائم به مسئولانی که آنجا بودند اعلام میکردیم که این کار و اقامت برای ما در این سولهها و کنار هم بسیار خطرناک است؛ چون ممکن است فردی در بین ما بیماری داشته باشد و به دیگران هم منتقل شود. شرایط بسیار بدی وجود داشت و چندین دقیقه اعتراض کردیم تا اینکه دوباره به ما اعلام شد جای دیگری را برای شما هماهنگ کردیم و سوار اتوبوسها شوید.»
او با بیان اینکه احساس ما این بود که «محترمانه به ما دروغ» گفته شده است، ادامه داد: «بعد از چند دقیقه که اتوبوس در جادههای حاشیه تهران رانندگی کرد به هتلی در یکی از مناطق اطراف تهران رسیدیم و همگی ما را در یک هتل حاشیه شهر اسکان دادند؛ الان به هر دو نفر یک اتاق داده شده است و زن و شوهرهای جمع هم در یک اتاق هستند. تا این ساعت (یک بعدازظهر) هنوز از ما آزمایشی گرفته نشده است، ولی تیم پزشکی و اورژانس در هتل مستقر هستند و شرایط بهتر شده است؛ البته هنوز نگرانیم چون اتاقهای دونفره هم میتواند برای ما و فرد دیگر که اصلا او را هم نمیشناسیم و نمیدانیم در این روزها در ووهان چه شرایطی داشته است، مشکلاتی ایجاد کند. الان خواسته اصلی ما مسافران ووهان این است که هرچه زودتر آزمایشهایی از ما گرفته شود تا خیال خودمان آسوده شود و این نگرانی که نکند به دیگران ویروس را منتقل کنیم، برطرف شود. ما اصلا دوست نداریم برای هموطنانمان مشکلی ایجاد کنیم و از مسئولان درخواست داریم که شرایط قرنطینه و استانداردهای لازم آزمایشها و ایمنیها رعایت شود.»
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به همشهری:
به اعتماد مردم برای مقابله با ویروس کرونا احتیاج داریم
مسئولان وزارت بهداشت دیروز و همزمان با بازگشت 54دانشجو و پژوهشگر ایرانی از شهر ووهان چین که بهعنوان مرکز اصلی بیماری کرونا شناخته میشود؛ روز شلوغی را داشتند و در 2نشست خبری به پرسشهای خبرنگاران پاسخ دادند. روزنامه همشهری امروز،روزنامه همشهری صبح،صفحه روزنامه همشهری،دانلود روزنامه همشهری امروز،همشهری آنلاین
صاحبخبر -
نظر شما