شناسهٔ خبر: 37834520 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: اعتماد آنلاین | لینک خبر

«اعتمادآنلاین» گزارش می‌دهد:

کارنامه ظریف، بدون یک کارت زرد/ آیا وزیر امور خارجه بدون چراغ زرد مسیر خود را ادامه می‌دهد؟

محمدجواد ظریف، وزیر 6ساله دولت روحانی در سال 97، به 39 سوال نمایندگان مجلس پاسخ داد. او تاکنون در سال 98 برای پاسخ به هفت سوال به صحن علنی مجلس شورای اسلامی آمده است و توانسته نمایندگان مجلس را قانع کند.

صاحب‌خبر -

اعتمادآنلاین| محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، هفته گذشته برای پاسخ به سوال سه نماینده مجلس در خانه ملت حاضر شد. یکی از این سوال‌ها به جلسه 12 آبان امسال بازمی‌گشت. در این روز، یک سوال در خصوص علت اظهارات وزیر امور خارجه در باب پولشویی به میزان 30 هزار میلیارد تومان در ایران و انفعال در برابر وقت‌کشی سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان مطرح شده بود که ظریف برای پاسخ به سوال محمدجواد ابطحی در صحن علنی حضور یافت، اما بابت رفتن به جلسه‌ای عجله داشت و بعد از ایراد سخنانش و دفاع از خود، صحن علنی را ترک گفت. همین موضوع عصبانیت نماینده سوال‌کننده را برانگیخت و موجب شد مسعود پزشکیان رئیس جلسه دستور دهد تا در جلسه آتی به این سوال رسیدگی شود. بنابراین، این سوال در جلسه روز دوشنبه 30 دی‌ماه بررسی شد، اما ابطحی از پاسخ‌های وزیر قانع نشد و سوال را به رأی گذشت که در نهایت نمایندگان مجلس پاسخ‌های ظریف را قانع‌کننده دانستند.

 

به گزارش خبرنگار اعتمادآنلاین، 2 سوال دیگر را هم مجتبی ذوالنوری و سید جواد ساداتی‌نژاد از ظریف پرسیدند. در نهایت نماینده قم از پاسخ‌های ظریف در خصوص مطالب بی‌اساس و هزینه‌ساز و در تضاد با منافع و امنیت ملی، از جمله توانایی آمریکا در از کار انداختن سیستم دفاعی صرفاً توسط یک بمب و نیز ایراد اتهام پولشویی به نظام، قانع شد و اعلام کرد: «می‌خواستم پژواک سخنانم به گوش آقای ظریف و دیگران برسد. از پاسخگویی وزیر قانع شدم.»

 

ساداتی‌نژاد هم از پاسخ‌های ظریف در مورد اقدامات وزارت امورخارجه در قبال موضع‌گیری‌های خصمانه مقامات آمریکایی و اروپایی در حمایت از آشوبگران حوادث دی‌ماه قانع نشد و این سوال را به رأی گذاشت، اما نمایندگان از پاسخ‌های وزیر قانع شدند.

 

39 سوال از ظریف در سال 97

 

یکی از نکات مهمی که درباره محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، وجود دارد این است که تاکنون هیچ کارت زردی از نمایندگان مجلس دریافت نکرده است. ظریف همواره موفق شده نمایندگان مجلس را با پاسخ‌های خود قانع کند. مساله‌ای که برای درک بهتر آن می‌توان روند سوال از وزیر امور خارجه را از سال 97 تاکنون پیگیری کرد.

 

وزیر امور خارجه کشور در سال 1397، به سوال 39 نماینده مجلس در کمیسیون‌ها و صحن علنی پاسخ داده اما هیچ‌وقت از نمایندگان کارت زرد دریافت نکرده است.

 

اولین سوال از وزیر خارجه در سال 98

 

اولین سوال از محمدجواد ظریف در سال 98 را روز هفتم مرداد، محمدحسین قربانی و عبدالکریم حسین‌زاده به همراه 9 نماینده دیگر و مصطفی کواکبیان به همراه چهار نماینده دیگر در خصوص کنوانسیون حقوقی دریای خزر و رژیم حقوقی آن پرسیدند که در نهایت نمایندگان سوال‌کننده از پاسخ‌های وزیر امور خارجه قانع شدند.

 

14 مهرماه دومین بار در سال جاری بود که وزیر خارجه برای پاسخگویی به سه سوال نمایندگان به مجلس شورای اسلامی رفت.

 

سوال‌ اول را محمدعلی پورمختار نماینده بهار و کبودرآهنگ پرسید که راجع به اقدامات صورت‌گرفته برای اقتصاد و توسعه ملی کشور بود. پرسش دوم را هم علی کرد نماینده خاش، میرجاوه، بخش‌های نصرت‌آباد و کورین مطرح کرد که  این سئوال درباره عدم دیپلماسی پایدار با کشورهای شرق و جنوب شرقی ایران مرتبط بود.

 

سومین سوال را هم جلال محمودزاده نماینده مهاباد در خصوص اقدامات وزارت امور خارجه برای جلوگیری از سدسازی غیرقانونی توسط دولت ترکیه و حمله به مردم عفرین سوریه پرسید. سرانجام هر سه نماینده سوال‌کننده از پاسخ‌های ظریف قانع شدند.

 

سوال نیمه‌کاره

 

سومین دفعه‌ای که ظریف به صحن مجلس احضار شد برای پاسخگویی به سوال محمدجواد ابطحی بود که البته این سوال نیمه‌کاره ماند.

 

ظریف 12 آبان‌ماه برای پاسخ به سوال ابطحی، نماینده خمینی‌شهر، در مورد علت اظهارات وزیر امور خارجه در باب پولشویی به میزان 30 هزار میلیارد تومان در ایران و انفعال در برابر وقت‌کشی سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان به مجلس رفت.

 

او که برای پاسخ به سوال نماینده سوال‌کننده پشت تریبون حاضر شده بود، پس از پایان سخنانش، گفت به دلیل شرکت در جلسه شورای عالی امنیت ملی و حضور سران قوا در این جلسه ناگزیر از ترک صحن مجلس است. پس از خروج ظریف، ابطحی نماینده سوال‌کننده در اعتراض به اقدام وزیر خارجه تاکید کرد که این کار توهین به مجلس است و صحبت‌های خود را ادامه نمی‌دهد. مسعود پزشکیان که ریاست جلسه را بر عهده داشت، خطاب به ابطحی اعلام کرد: «ادامه صحبت‌های شما به جلسه آینده‌ای که آقای ظریف در مجلس حضور خواهند داشت موکول می‌شود.»

 

اما اعتراض نمایندگان ادامه یافت و پزشکیان در پاسخِ این اعتراضات گفت: «اقدام آقای ظریف اشتباه است و اگر هشت دقیقه صبر می‌کردند و صحبت‌های آقای ابطحی را می‌شنیدند، مشکلی پیش نمی‌آمد.» به هر حال، آن روز این سوال و رأی‌گیری در خصوص قانع شدن مجلس از پاسخ‌های وزیر نیمه‌کاره ماند.

 

در نهایت پس از آن، در تاریخ 30 دی‌ماه، ظریف برای پاسخ دادن به سوال نیمه‌کاره ابطحی و نیز سوال 2 نماینده اصولگرای دیگر، یعنی مجتبی ذوالنوری نماینده قم و سید جواد ساداتی‌نژاد نماینده کاشان، به مجلس رفت که در یک مورد نماینده سوال‌کننده- مجتبی ذوالنوری- از پاسخ‌های وزیر قانع شد و در 2 سوال دیگر گرچه نمایندگان سوال‌کننده پاسخ‌های وزیر را قانع‌کننده ندانستند، اما اکثریت نمایندگان مجلس از پاسخ‌های ظریف قانع شدند.

 

ظریف تاکنون حتی یک کارت زرد از مجلس شورای اسلامی دریافت نکرده، اما باید منتظر ماند و دید با توجه به عمر اندکی که از مجلس دهم باقی است، آیا احتمال دارد که او از این مجلس کارت زرد بگیرد یا خیر.

 

نظر شما