شناسهٔ خبر: 37535315 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

از ایران تا اوکراین و اسرائیل؛

تاریخچه‌ای از حملات موشکی به هواپیماهای غیرنظامی

از سال ۱۹۷۳ تا کنون دست کم در ۷ هواپیمای غیرنظامی با شلیک موشک سرنگون شده اند. ایران، شوروی، آمریکا، روسیه، اوکراین، اسرائیل و سومالی مقصران این حوادث بوده اند.

صاحب‌خبر -
 
به گزارش خبرنگار «پارسینه»، پس از کش و قوس‌های فراوان، بالاخره جمهوری اسلامی ایران مسئولیت سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین بر اثر شلیک اشتباهی پدافند هوایی را پذیرفت تا گمانه زنی‌ها درباره این فاجعه پایان یابد.

سرنگونی «بوئینگ ۷۳۷» هواپیمایی بین المللی اوکراین که حامل ۱۶۷ مسافر و ۹ خدمه بود،  روز چهارشنبه و چند ساعت پس از حمله موشکی ایران به پایگاه عین الاسد در عراق صورت گرفت و حساسیت فضای کشور موجب شلیک اشتباه پدافند هوایی به آن شد.
 
چنین حوادثی از سال ۱۹۷۳ به این سو دست کم ۶ بار دیگر رخ داده است. «الجزیره» نگاهی داشته به هواپیما‌های غیرنظامی که در این مدت با شلیک موشک سرنگون شده‌اند. انتشار این گزارش به هیچ عنوان برای کمرنگ کردن و سرپوش گذاشتن بر حادثه اخیر و مسببان آن، به ویژه عاملان فریب افکار عمومی نیست.

اوکراین: ۲۹۸ کشته

۱۷ ژوئیه ۲۰۱۴: پرواز شماره «ام اچ ۱۷» هواپیمایی مالزی بر فراز منطقه تحت کنترل شورشیان در شرق اوکراین سرنگون شد. این هواپیما از آمستردام هلند راهی کوالالامپور مالزی بود و تمام ۲۹۸ سرنشین بوئینگ ۷۷۷ که ۱۹۳ نفر آن‌ها تابعیت هلندی داشتند کشته شدند.

مقامات اوکرایانی و شورشیان جدایی طلب هوادار روسیه یک دیگر را متهم کردند که موشک را شلیک کرده است، اما در سال ۲۰۱۹ هیئت تحقیق هلندی چهار متهم این حادثه را معرفی کرد که باید در جلسه دادگاه در مارس ۲۰۲۰ حاضر شوند. سه نفر از چهار متهم عضو نیرو‌های مسلح روسیه هستند.

سومالی: ۱۱ کشته

۲۳ مارس ۲۰۰۷: یک هواپیمای ترابری «ایلوشن II-۷۶» متعلق به یک هواپیمایی بلاروسی اندکی پس از برخاستن از فرودگاه موگادیشو، پایتخت سومالی، توسط یک راکت سرنگون شد.

این هواپیما مهندسان و تکنسین‌های بلاروسی را که برای تعمیر هواپیمای دیگری که دو هفته قبل از آن هدف موشک قرار گرفته بود به سومالی آمده بودند، به خانه بر می‌گرداند.

دریای سیاه: ۷۸ کشته

۴ اکتبر ۲۰۰۱، هواپیمای «توپولوف ۱۵۴» که از تل آویو به نووُسیبریسک در جنوب روسیه در پرواز بود، بر فراز دریای سیاه منفجر شد.

این حادثه در فاصله کمتر از ۳۰۰ کیلومتری ساحل کریمه رخ داد و دولت اوکراین یک هفته بعد تایید کرد که علت آن شلیک اشتباهی موشک اوکراینی بوده است.

ایران: ۲۹۰ کشته

سوم ژوئیه ۱۹۸۸ ایرباس اِی ۳۰۰ متعلق به هواپیمایی ایران ایر که از بندرعباس به سمت دوبی در حرکت بود، اندکی پس از برخاستن از فرودگاه و بر فراز آب‌های سرزمینی ایران با شلیک دو موشک از سوی ناو «یواس‌اس وینسنس» آمریکا سرنگون شد.

تمام ۲۹۰ سرنشین این هواپیما، از جمله ۶۶ کودک جان خود را از دست دادند و ایالات متحده به دنبال توافقی که در دیوان دادگستری بین المللی به دست آمد، مبلغ ۱۰۱.۸ میلیون دلار به بازماندگان قربانیان حادثه پرداخت کرد. به عنوان بخشی از این توافق، ایالات متحده از پذیرفتن مسئولیت حقوقی این فاجعه و عذرخواهی رسمی از ایران، خودداری کرد.

آمریکا بعد‌ها به «ویل راجرز»، کاپیتان ناو، به پاس خدماتش به عنوان یک فرمانده «نشان افتخار» داد.

ساخالین روسیه: ۲۶۹ کشته

اول سپتامبر ۱۹۸۳ بوئینگ ۷۴۷ هواپیمایی کره جنوبی پس از آن که تغییر مسیر داد، توسط جنگنده‌های شوروی بر فراز جزیره ساخالین سرنگون شد. مقامات شوروی پس از ۵ روز تایید کردند که این هواپیما را سرنگون کرده اند.

صحرای سینا: ۱۰۸ کشته

۲۱ فوریه ۱۹۷۳ یک بوئینگ ۷۲۷ «هواپیمایی عرب لیبی» که از طرابلس عازم قاهر بود توسط جنگنده‌های اسرائیلی بر فراز صحرای سینا سرنگون شد و ۱۰۸ نفر از ۱۱۲ سرنشین آن کشته شدند.

نیروی هوایی اسرائیل مدعی شد پس از آن مداخله کرده است که هواپیما بوئینگ از بالای تاسیسات نظامی در صحرای سینا که آن زمان تحت اشغال این رژیم بودف پرواز کرده است.

مقامات اسرائیلی گفتند پس از آن که هواپیما از فرود آمدن خودداری کرد، به آن شلیک کرده اند.

نظر شما