شناسهٔ خبر: 37458113 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

تامین قیر بزرگ ترین چالش تولیدکننده عایق‌های رطوبتی کشور در تبریز

بزرگترین کارخانجات تولیدی عایق رطوبتی و انواع قیرهای صنعتی کشور و خاورمیانه در تبریز با مشکل تامین مواد اولیه تولید داخل مواجه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان قیر و عایق‌های رطوبتی کشور که صادر کننده محصولات به کشورهایی اروپایی و آسیایی است، در کلانشهر تبریز فعالیت می‌کند.

مدیرعامل این واحد قیرسازی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم، ابراز داشت: با ظرفیت تولید 800 هزار تن قیر در سال با بهره گیری از دانش فنی روز دنیا موفق شدیم قیرهای پی جی را در این مجموعه تولید کنیم.

فتاح زاده اظهار داشت: برای اولین بار تانکرهای دوجداره در این مجموعه ساخته شد و بکارگیری این تانکرها موجب شد انرژی که برای جمع کردن قیر یا محموله ارسالی نیاز است از بین نرود.

این واحد یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان قیر و عایق رطوبتی ایران است که به کشورهای اروپایی و آسیایی صادارت دارد اما در تامین مواد اولیه که اتفاقا تولید داخل است با مشکلاتی روبه روست. مشکلی که همیشه وجود داشته و هنوز هم راه حلی برای آن پیدا نشده این است که هیچ تناسبی بین عرضه وکیوم باتوم و میزان تقاضای واحدهای تولیدی وجود ندارد و پروانه‌ها و ظرفیت‌های تولیدی منطقی نیست و حتی ارقام اعلامی با واقعیت تناسبی ندارد.

مدیرعامل کارخانه قیرسازی در این باره گفت: چالش اصلی تولید در این مجموعه، «وکیوم باتوم» است و این محصول چون توسط شرکت‌های دولتی عرضه می‌شود، به هیچ عنوان هیچ قاعده‌ای برای عرضه و تعیین قیمت ندارد و همین بی قاعده بودن عرضه محصول باعث شده مقداری دچار مشکل شویم.

وی افزود: نفت خامی که در پالایشگاه در برج تقطیر به انواع مختلفی از مواد تبدیل و این مواد در نقطه جوش‌های متفاوتی حاصل می‌شود، دارای ته ماندی شبیه قیر یا همان وکیوم باتوم است.

فتاح زاده تاکید کرد: پایداری الگوی موفق سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع نفتی به ویژه در شمالغرب کشور، مستلزم هماهنگی در عرضه وکیوم باتوم پالایشگاه‌هاست.

تولید 20 میلیون مترمربع انواع عایق‌های رطوبتی

این کارخانه 3 دهه قدمت دارد و در طول 15 سال گذشته همواره در قله کیفیت ایستاده است؛ مدیر واحد قیرسازی نیز به خبرنگار تسنیم گفت: ماده اولیه قیر از پالایشگاه‌های سراسر کشور تامین می‌شود و وارد مخازن اولیه می‌شود و بعد از اینکه یک آنالیز توسط آزمایشگاه گرفته شد برای سیستم تولید واحد قیرسازی فرستاده می‌شود و پس از یک پیش گرمایش، وارد برج هوادهی می‌شود.

هاتفی افزود: تولید قیر در شرکت به صورت 24 ساعته است بعد از اینکه آنالیز کامل از قیر به دست آمد برای بارگیری محصول ارسال می‌شود. برای ارزش افزوده و توسعه اشتغال در این واحد، تولید عایق‌های رطوبتی بر پایه قیر انجام می‌شود.

همچنین مدیر داخلی این واحد به خبرنگار تسنیم گفت: با بهره گیری از 3 خط مجزا و با توان تولید 20 میلیون متر مربع انواع عایق‌های رطوبتی از جمله عایق سردسیر ویژه مناطق سردسیر و معتدل، یکی از بزرگ ترین تولیدکننده عایق در سطح کشور است.

اسحق زاده ادامه داد: عمده مواد اولیه عایق رطوبتی قیر است که توسط خود شرکت تولید می‌شود و انواع پُلی‌استر و ترمو نیز توسط این شرکت تولید می‌شود.

مجهزترین آزمایشگاه قیر در خاورمیانه

اینجا صفر تا 100 هر مرحله از تولید توسط سیستم‌های به روز و مدرن دنیا پایش می‌شود؛ مدیر کنترل کیفی واحد قیرسازی در این باره می‌گوید: این واحد یکی از پیشرفته ترین و مجهزترین آزمایشگاه‌های قیر و عایق در سطح خاورمیانه است که توانسته ایزو 17025 را برای کلیه محصولاتش از سازمان ملی تایید صلاحیت ایران اخذ کند.

کریمیان تصریح می‌کند: این واحد، آزمایشگاه همکار اداره استاندار و همکار گمرک و همچنین آزمایشگاه مورد تایید SGS است، کل مواد اولیه ای که به شرکت وارد می‌شود در این آزمایشگاه مورد آنالیز و کنترل کیفی در سطح استانداردهای جهانی قرار می‌گیرد.

گفتنی است، ایجاد ارزش افزوده موفقیتی است که در این کارخانه اتفاق افتاده اما برای حفظ آن همراهی بخش دولتی در تامین مواد اولیه هم ضرورت دارد.

فعالیت بخش خصوصی در صنعت قیر از آن جهت اهمیت دارد که گسترش هر چه بیشتر این بخش، انحصار فعلی را که در اختیار چند تولیدکننده است، از بین می‌برد؛ به خصوص که کوچک ترین تصمیم این شرکت‌ها و عملکرد آنها حتی در داخل مجموعه‌ها هم به صورت مستقیم بر بازار این کالا و حتی سهم ایران در بازار منطقه و دنیا تاثیر مستقیم می‌گذارد.

گزارش از بیت‌الله احمدی 

انتهای پیام /113/ ع