قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در جریان یک حمله هوایی در فرودگاه بغداد به کاروان خودرو حامل او و فرماندهان گروه حشد الشعبی کشته شده است. سپاه پاسداران ایران لحظاتی پیش این خبر را تایید کرد. پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا هم ضمن تایید این خبر تصریح کرده است که دستور این حمله هوایی را دونالد ترامپ، رئیس جمهوری و فرمانده کل قوای این کشور صادر کرده بوده است.
خبرگزاری نیمه دولتی فارس و نزدیک به سپاه پاسداران که ابتدا تنها خبر حمله به کاروان حشدالشعبی را منتشر کرده بود بامداد جمعه سرتیتر خود را به تایید خبر کشته شدن قاسم سلیمانی تغییر داد و به نقل از بیانیه سپاه پاسداران ایران نوشت: "سردار سرافراز اسلام حاج قاسم سلیمانی پس از عمری مجاهدت بامداد امروز در حمله بالگردهای آمریکایی به شهادت رسید."
ماجرا از آنجا آغاز شد که بامداد جمعه ابتدا دولت عراق گزارش کرد که در جریان یک حمله راکتی به منطقه باربری فرودگاه بغداد دو خودرو آسیب دیدهاند و چند نفر مجروح شدهاند.
ساعتی بعد گروه شبه نظامی شیعه حشد الشعبی عراق که مورد حمایت ایران است از کشته شدن یک مقام ارشد خود به همراه دو میهمان مهم در جریان یک حمله هوایی در فرودگاه بغداد خبر داد و کمی پس از آن تلویزیون دولتی عراق در گزارشی مدعی شد که یکی از کشتهشدگان این حمله هوایی سرلشکر قاسم سلیمانی فرمانده سرشناس سپاه پاسداران ایران بوده و همچنین به همراه او ابو مهدی المهندس، معاون رهبر حشد الشعبی و محمدرضا الجابری، مدیر روابط عمومی این گروه شیعه هم کشته شدهاند.
اخبار مرتبط
- چرا قاسم سلیمانی مشهور شد؟
- قاسم سلیمانی و نگاه امنیتی ایران به عراق؛ اشتباه بود؟
- ژنرال پترائوس: قاسم سلیمانی پیام فرستاد که دیپلماتها را فراموش کن، باید با من مذاکره کنی
گروه حشد الشعبی آمریکا و اسرائیل را مسئول این حمله دانسته است.
در گزارشهای اولیه علاوه بر خبر مربوط به حمله راکتی به منطقه بارگیری فرودگاه بغداد از پرواز هلیکوپترهای آمریکایی بر فراز این منطقه سخن به میان آمده بود.
حق نشر عکس Khamenei.ir Image caption قاسم سلیمانی شهرتی فراگیرتر از تمامی فرماندهان سپاه پاسداران ایران داردهمزمان با افزایش گزارش ها در این رابطه، خبرگزاری هایی چون رویترز، آسوشیتدپرس و خبرگزاری فرانسه هم اخبار مشابهی را به نقل از مقامهای عراقی و گروه حشدالشعبی منتشر کردند.
و دقایقی پس از آن نیویورک تایمز، واشنگتن پست و شبکه تلویزیونی سیانان هم با انتشار اخباری فوری از کشته شدن قاسم سلیمانی در جریان این حمله خبر دادند.
در نخستین واکنشها از داخل ایران محسن رضایی از فرماندهان سابق سپاه پاسداران ایران و دبیر فعلی مجمع تشخیص مصلحت نظام این کشور در توییتر از "انتقام سخت علیه آمریکا" سخن گفته است.
سپهبد شهید #قاسم_سلیمانی به جمع برادران شهیدش پیوست ولی انتقام سختی از امریکا خواهیم گرفت.#انتقام_سخت
— محسن رضایی (@ir_rezaee) ۱۳ دی ۱۳۹۸
پایان پست توییتر شماره از @ir_rezaee
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم در همین شبکه اجتماعی پرچم ایالات متحده را بدون هیچ توضیحی توییت کرده است؛ نوعی اهتزاز مجازی پرچم این کشور که معمولا رهبران آمریکا برای بیان افتخار و اقتدار کشورشان انجام میدهند.
pic.twitter.com/VXeKiVzpTf
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) ۱۳ دی ۱۳۹۸
پایان پست توییتر شماره از @realDonaldTrump
سرلشکر قاسم سلیمانی، ۵۹ ساله از زمانی شهرتش جهانگیر شد که حضور نیروی قدس سپاه با افزایش نقش ایران در عراق و سپس در سوریه و کشورهای دیگر خاورمیانه برای رسانههای خارج از ایران مطرح شد.
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران ایران بود. او سالها این مسئولیت را بر عهده داشت اما نامش بیشتر از زمان حضور نظامی ایران در عراق و سوریه و درگیری نیروهای تحت حمایت ایران در نبرد با داعش و مخالفان حکومت بشار اسد در سوریه وارد رسانهها شد.
در سالهای اخیر تصویرهای او در جمع نیروهای عراقی یا سوری بارها در رسانهها منتشر شده است. بعضی از رسانهها و چهرههای نزدیک به حکومت ایران، تلاش کردند چهره او را تبدیل به نماد اقتدار نظامی ایران در منطقه کنند.
حق نشر عکس khamenei.ir Image caption رهبر ایران قاسم سلیمانی را شهید زنده خوانده بود"فرمانده سایه"، "ژنرال بینالمللی"، "شبح فرمانده"، "فرمانده مرموز"، "کابوس دشمن"، "مالک اشتر زمان"، "ژنرال حاج قاسم" و چندین لقب دیگری که مخالفان و هوادارانش به او میدهند، همه نشان از شهرت او در داخل و خارج داشت.
آیتالله علی خامنهای او را "شهید زنده" نامیده بود. اما عنوانی که او خود را به آن ملقب میکند "سرباز صفر ولایت" است.
هواداران او در ایران که از چهرههای اصلاح طلب و اصولگرا تا بسیاری از جوانان ایرانی را در بر میگیرد، او را"قهرمان ملی" میدانند که جبهه دفاع از ایران را در خارج از مرزهای کشور فرماندهی میکند تا ایران در آرامش به سر ببرد و مخالفانش، او را مسئول بسیاری از بیثباتیهای منطقه و حامی اصلی شبهنظامیان شیعه به خصوص در عراق و یمن و نیروهای دولتی در سوریه میدانستند که امنیت کل منطقه را به خطر انداخته است.
واکنشها به خبر کشته شدن قاسم سلیمانی
در نخستین واکنشها به خبر کشته شدن این فرمانده ارشد نظامی ایران در عراق، کوری بوکر، سناتور ایالت نیوجرسی و از نامزدهای دموکرات برای رقابت با دونالد ترامپ در انتخابات نوامبر امسال به شبکه سیانان گفت که از عواقب این رویداد نگران است چرا که از نظر او دولت آقای ترامپ استراتژی مشخصی برای مقابله با ایران و به طور جامع در زمینه سیاست خارجی ندارد.
آقای بوکر به سیانان گفت: "من به سیاست خارجی این رئیس جمهور (دونالد ترامپ) اطمینان ندارم و معتقدم که سیاستهای او آمریکا را به انزوا کشانده است".
در واکنشی دیگر لیندسی گراهام، سناتور برجسته جمهورخواه در توییتر ضمن تشکر از دونالد ترامپ نوشته: "اگر ایران به رفتار و پرخاشهای خود ادامه دهد باید منتظر پرداخت هزینههای سنگینتری از جمله نابودی پالایشگاهها و مراکز نفتی خود باشد."
If Iran continues to attack America and our allies, they should pay the heaviest of prices, which includes the destruction of their oil refineries.
— Lindsey Graham (@LindseyGrahamSC) ۱۳ دی ۱۳۹۸
پایان پست توییتر شماره از @LindseyGrahamSC
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم در توییتر به کشته شدن قاسم سلیمانی واکنش نشان داده و آن را "تروریسم بینالمللی" از سوی دولت آمریکا خوانده و ایالات متحده را مسئول پیامدهای آن دانسته است.
The US' act of international terrorism, targeting & assassinating General Soleimani—THE most effective force fighting Daesh (ISIS), Al Nusrah, Al Qaeda et al—is extremely dangerous & a foolish escalation.
— Javad Zarif (@JZarif) ۱۳ دی ۱۳۹۸
The US bears responsibility for all consequences of its rogue adventurism.
پایان پست توییتر شماره از @JZarif
واحد مرکزی خبر ایران هم ضمن انتشار این خبر ویدیویی کوتاه از خورودیی ساقط شده منتشر کرده که به نظر میرسد متعلق به دو خودروی کاروان حشد الشعبی بوده که در جریان حمله هوایی بامداد جمعه به کلی ساقط شدهاند.
در واکنشی دیگر سناتور کریستوفر مورفی، از دموکراتهای برجسته کنگره آمریکا در توییتر این پرسش را مطرح کرده که آیا "ترور نفر دوم حکومت ایران بدون اطلاع کنگره آمریکا صورت گرفته است؟"
Soleimani was an enemy of the United States. That’s not a question.
— Chris Murphy (@ChrisMurphyCT) ۱۳ دی ۱۳۹۸
The question is this - as reports suggest, did America just assassinate, without any congressional authorization, the second most powerful person in Iran, knowingly setting off a potential massive regional war?
پایان پست توییتر شماره از @ChrisMurphyCT
پس از قطعی شدن خبر کشته شدن قاسم سلیمانی در جریان این حمله، بسیاری از رسانههای آمریکایی اخبار عادی خود را قطع و با خبری فوری به پیامدهای این خبر برای امنیت ملی ایالات متحده پرداختهاند.
شبکه خبری سیانان با دعوت از کارشناسان و سیاستمداران تلاش دارد ایت تصمیم دونالد ترامپ برای کشتن یک فرمانده ارشد نظامی ایران را رمزگشایی کند. اغلب میهمانان این شبکه تلویزیونی که از منتقدان دولت فعلی آمریکاست معتقدند که کشته شدن قاسم سلیمانی در حمله هوایی نیروهای آمریکایی، رویارویی میان ایران و آمریکا را وارد فاز جدیدی کرده است که ممکن است عواقب جدی برای آمریکا و جهان در پی داشته باشد.