به گزارش جهان صنعت نیوز: وزیر بهداشت بیعدالتی را دلیل طغیان اجتماعی خواند و پیشبینی کرد که سال ۹۹ سالی سخت خواهد بود. سعید نمکی گفت که پرستاران همان قشری هستند که ۱۸ ماه حقوق معوقه دارند و بیمارستانها نیز با کمبود پرستار مواجه هستند.
سعید نمکی، وزیر بهداشت در جلسه شورای عالی نظام پرستاری، تبعیض و بیعدالتی را زمینه طغیانهای اجتماعی دانست و گفت که اگر مردم با این احساسها مواجه نشوند، صبر و تحمل بیشتری از خود نشان میدهند.
به گزارش رسانهها سعید نمکی روز دوشنبه ۹ دی ماه (۳۰ دسامبر) همچنین گفت که اگر وضعیت اقتصادی کشور بر همین منوال ادامه پیدا کند، سال ۹۹، سالی سختتر از سال ۹۸ خواهد بود و او به عنوان وزیر بهداشت مجبور است “دخل و خرج این وزارتخانه را متناسب با جیب مملکت” تنظیم کند.
تشکلهای پرستاری هنوز نتوانستهاند کارانه و اضافهکاری ۱۶ تا ۱۸ ماه معوقه بسیاری از پرستاران در سراسر کشور را دریافت کنند. مرداد ماه امسال، پرستاران بیمارستانهای چند کلانشهر ایران از «کاهش شدید و حتی منفی» کارانههایی شکایت کردند که بر اساس طرح “قاصدک” محاسبه میشود.
قاصدک، طرحی است که با یک فرمول خاص مبتنی بر عملکرد، ساعات موظفی، اضافهکار، محل خدمت پرسنل و مواردی دیگر، میزان کارانه پرداختی هر فرد را مشخص میکند.
تبعیض و عدم اجرای صحیح قوانین پرستاری شامل قانون تعرفهگذاری، بهرهوری و مشاغل سخت از دیگر محورهای اعتراضات پرستاران است.
“قاصدکی” که خوش خبر نیست!
وزیر بهداشت طرح قاصدک را “ناموفق، ناعادلانه ” و به لحاظ اقتصادی غیرمنطقی دانست و خواستار اصلاح آن شد.
اجرای طرح قاصدک به گفته پرستاران و معترضان شاغل در مراکز درمانی باعث کاهش چشمگیر مبالغ اضافهکاری و کارانه آنها شده است. برای مثال در مواردی قبل از اجرای طرح قاصدک، کارانه پرستاران ماهانه یک و نیم تا دو میلیون تومان بود که بعد از این طرح، اکنون این مبالغ تا ۸۰۰ هزار تومان کاهش یافته است.
جامعه پرستاری ایران گفته از سال ۹۷ پیگیر اصلاح این طرح است و مسئولان وزارت بهداشت و مجلس توجهی به درخواست پرستاران نکردند. پرستاراران در اعتراض و تجمع گسترده اواخر سال ۹۷، نامهای شامل ۲۰ ماده خطاب به مسئولان وزارت بهداشت منتشر و درخواستهای خود را اعلام کرد.
سعید نمکی روز دوشنبه در ارتباط با وضعیت پرستاران گفت که وزارت بهداشت ۱۰ هزار میلیارد تومان از سازمان تامین اجتماعی طلبکار بوده که ۵ هزار میلیارد تومان آن وصول شده است.
وزیر بهداشت ۱۸ ماه کارانه و اضافه کار معوقه پرستاران ایران را تایید کرد و گفت که حقوق و میزان دریافتیهای پرستاران باید متناسب با شرایط اقتصادی مملکت هماهنگ و سازگار باشد.
مهاجرت پرستاران
به نظر میرسد همین ناسازگاری حقوق با وضعیت اقتصادی است که بهیاران، پرستاران و فارغالتحصیلان لیسانس تا دکتری رشته پرستاری را به مهاجرت از کشور علاقهمند کرده است.
دبیرکل خانه پرستاری ایران در گفتوگو با ایلنا از مهاجرت سالانه ۴۰۰ پرستار به خارج از کشور خبر داده است.
براساس آمار خانه پرستار، روند مهاجرت پرستاران در ابتدای سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ افزایش داشته است. این آمار در سال ۹۶، با فراز نشیب همراه بوده به طوری که در فروردین ۹۶، تعداد ۸ پرستار مهاجرت کردند. این عدد در اردیبهشت ماه با ۴ نفر افزایش، به ۱۲ پرستار رسیده است. این آمار بعد از خوداظهاری پرستاران برای ترک کار و گرفتن تاییدیه حرفهای از خانه پرستار، به دست آمده است.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستاری ایران، مشکلات مالی را عامل مهاجرت پرستاران به کشورهای استرالیا، کانادا و حتی حوزه خلیج فارس دانست. به گفته او، طبق آخرین آمار سال ۹۷ بیش از ۱۸۰ پرستار فقط به استرالیا مهاجرت کردهاند.
شرایط سخت کار
ضرب و شتم پرستاران در کنار اضافه کاریهای اجباری و پرداخت نشدن مطالبات، دست به دست هم داده تا انگیزه کار برای پرستاران کم رنگ شود.
رسانههای ایران با استناد به آمارهای سازمان نظام پرستاری نوشتند که در سه ماه اول ۹۷ حداقل ۱۵ پرستار در شهرهای مختلف از سوی همراهان بیمار، مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. در برخی موارد حتی گزارش شده که پرستاران از شدت جراحات وارده بستری نیز شدهاند.
کمبود حدود ۱۰۰ هزار پرستار
به گفته سازمان نظام پرستاری ایران سالانه ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری کمبود دارد. وزیر بهداشت از “خبر خوشی” برای متقاضیان رشته های پرستاری خبر داده است. آقای نمکی گفته مجوز استخدام ۱۰ هزار نیرو را در دست دارد. از این تعداد، ۸ تا ۹ هزار مجوز برای جذب پرستاران است. وزیر بهداشت به زمان و شرایط استخدام پرستاران جدید اشارهای نکرده است.
نظر شما