شناسهٔ خبر: 37109479 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

سخنگوی شورای نگهبان:

صلاحیت‌ها فقط برای یک دوره احراز می‌شود

دنیای اقتصاد : سخنگوی شورای نگهبان بار دیگر بر تلاش این شورا برای جلوگیری از تضییع حق افراد در جریان انتخابات تاکید کرد و گفت که ملاک شورا در بررسی صلاحیت و برگزاری انتخابات و نظارت بر انتخابات، قانون است. عباسعلی کدخدایی روز گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران با اشاره به بررسی صلاحیت‌ها در هیات‌های اجرایی اظهار کرد: هیات‌های نظارت نتایج را به هیات مرکزی ارسال کردند و ما منتظر اعلام نتایج آنها هستیم که اگر نتایج به شورای نگهبان اعلام شد آن را منتشر خواهیم کرد.

صاحب‌خبر -

انتقاد مبنای تعیین صلاحیت نیست

این عضو حقوقدان شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که اگر کسی به رهبر انقلاب انتقاد داشته باشد می‌تواند امیدوار باشد صلاحیتش تایید شود، گفت: رهبری خودشان به این مورد پاسخ داده‌اند و کشور ما کشور آزادی است و هر کسی که له یا علیه شورای نگهبان حرفی بزند صدایش را می‌شنویم. بارها گفته‌ایم ملاک شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها فقط قانون است. ما انتقاد را مبنای تعیین صلاحیت قرار نخواهیم داد اما حساب توهین و افترا جدا است.

گلایه از هیات‌های اجرایی

کدخدایی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تعداد زیادی عدم احراز صلاحیت‌ها در شورای نگهبان روی می‌دهد در حالی که هیات‌های اجرایی بسیاری را تایید می‌کنند چرا شورای نگهبان اکثر نامزدها را احراز صلاحیت نمی‌کند، گفت: ما خود به این موضوع گلایه داریم. ‌معتقدیم همه نهادها و دستگاه‌هایی که در حوزه مربوطه وظیفه دارند باید بر اساس قانون وظیفه خود را انجام دهند.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه ما انتظار داشتیم هیات‌های اجرایی بر اساس مر قانون کار کنند، گفت: چون هنوز وضعیت بررسی آنها را نداریم نمی‌توانیم بگوییم هیات‌های اجرایی به وظیفه خود عمل نکرده‌اند. ما دقت لازم را در بررسی صلاحیت‌ها خواهیم داشت تا قانون رعایت شود و حق کسی ضایع نشود.  سخنگوی شورای نگهبان همچنین افزود: اگر کسی وظیفه‌اش را انجام ندهد به این معنا نیست که ما هم وظیفه خود را انجام ندهیم. ما موظفیم قانون را به درستی اجرا کنیم. کدخدایی همچنین درباره نمایندگانی که صلاحیت آنان برای دور بعد تایید نمی‌شود گفت: صلاحیت نمایندگان یا رئیس‌جمهوری یا خبرگان رهبری فقط برای یک دوره تایید می‌شود. در طول آن دوره‌ای که این افراد تایید می‌شوند دیگر شورای نگهبان اظهار نظری نمی‌کند و طبیعتا صلاحیت آن فرد برقرار است. پس اگر نماینده‌ای برای دور بعد تایید صلاحیت نشود به این معنا نیست که در دوره کنونی صلاحیتش مشکل دارد  بلکه صلاحیت وی تایید شده است.

او در پاسخ به سوال دیگری درباره گزارش‌های نهادهای مردمی به شورای نگهبان در مورد احراز صلاحیت‌ها گفت: تشخیص صلاحیت در مرحله اول بر عهده هیات‌های اجرایی، سپس هیات‌های استانی، بعد از آن هیات‌های مرکزی و نهایتا شورای نگهبان و مراجعی است که طبق قانون وظیفه بررسی تایید صلاحیت‌ها را دارند. نهادهای گزارش‌دهنده در حکم کارشناسی هستند که می‌توانند گزارش‌ها را برای شورای نگهبان ارسال کنند. سخنگوی شورای نگهبان در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا محدودیتی در ارسال گزارش‌ها به شورای نگهبان وجود دارد یا خیر، گفت: هیچ محدودیتی نداریم. قانون‌گذار نگفته از چه نهادی می‌توانید گزارش بگیرید ولی اسناد و مدارک باید محکمه‌پسند باشند. اگر کسی گزارش می‌دهد باید مستند باشد اگر نباشد به آن رسیدگی نمی‌شود.

انتقاد از مجلس

کدخدایی همچنین در بخش دیگری از این نشست خبری درباره میزان ثبت‌نام‌کنندگان در انتخابات مجلس یازدهم، به انتقاد از مجلس نیز پرداخت و با بیان اینکه مجلس با تصویب قانون می‌توانست از گسترش ثبت‌نام‌ها جلوگیری کند، یادآوری کرد: در دور گذشته بیش از ۱۲ هزار نفر ثبت‌نام‌کننده داشتیم که ۹ هزار نفر ثبت‌نام اولی بودند. این بار هم ۱۱ هزار نفر ثبت‌نام اولی داریم، به این معنی که ۹ هزار نفر قبلی که ثبت‌نام اولی بودند در این دور ثبت‌نام نکردند و از صحنه خارج شده‌اند. سخنگوی شورای نگهبان توضیح داد: قانون‌گذار می‌توانست طوری قانون بنویسد که جلوی ثبت‌نام بی‌رویه را بگیرد تا هیچ هزینه‌ای برای هیچ نهادی نشود.

او درباره خلأهای موجود در قانون انتخابات گفت: اولین ایراد همین است که ۱۶ هزار نفر برای انتخابات مجلس ثبت‌نام کردند. جدا  از کسانی که صلاحیت آنها تایید نشده و سابقه‌ای ندارند ما باید صلاحیت ۱۲ هزار نفر را بررسی کنیم. از نظر زمانی هر پرونده ۱۰ دقیقه وقت ما را می‌گیرد. کدخدایی تصریح کرد: به غیر از این ما باید پاسخ همه مراجع را دریافت کنیم. این ظلم به دستگاه‌های مختلف است و این ظلم است که انتظار دارند ظرف مدت کوتاهی شورا اعلام نظر کند.

اعلام نتیجه صلاحیت‌ها؛ دهه دوم بهمن

کدخدایی همچنین در مورد زمان بررسی صلاحیت‌ها گفت: روند بررسی‌ها در جدولی که از سوی وزارت کشور آمده مشخص شده است. هم اکنون در مرحله رسیدگی هیات نظارت استانی است و تا دهه دوم دی ماه نتایج این هیات اعلام می‌شود. سپس به هیات مرکزی می‌رود و نهایتا دهه دوم بهمن نتایج اصلی را اعلام می‌کنیم.

او درباره جلسه برخی از اصلاح‌طلبان با شورای نگهبان برای تایید صلاحیت‌ها گفت: دوستان مختلفی به ما مراجعه می‌کنند؛ این رویه جاری ما است. آقایان عارف، مجید انصاری، خرازی و افرادی از حزب آنان با ما دیدار داشته‌اند. ما هر وقت درخواستی باشد توضیحات لازم را خواهیم داد. در این زمینه روند سابق برقرار است و ما با همه جلسه خواهیم گذاشت. کدخدایی گفت: هر یک از نامزدهای نمایندگی مجلس در پای صندوق رای می‌توانند نماینده‌ای داشته باشند و اگر تخلفی دیدند گزارش آن را برای شورای نگهبان ارسال کنند. کدخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه  شنیده شده است کارگروهی در دولت با موضوع انتخابات به ریاست برخی وزرا شکل گرفته است آیا این برخلاف اصل بی‌طرفی دولت نیست و برخورد شورای نگهبان چه خواهد بود، تصریح کرد: من این موضوع را تا به حال نشنیده‌ام، اما دولت به جز وزارت کشور در مدیریت و اجرای (انتخابات) هیچ مسوولیت دیگری ندارد.

آزمون کتبی نامزدهای خبرگان

او همچنین درباره برگزاری‌ آزمون کتبی انتخابات مجلس خبرگان رهبری گفت: در حوزه انتخابات خبرگان رهبری حدود ۳۰۳ نفر ثبت‌نام کردند و بعضی از آنها قبلا آزمون داده بودند و نیازی به آزمون جدید نیست و چیزی حدود ۲۷۰ نفر برای آزمون کتبی دعوت شدند که ۲۲۱ نفر شرکت کردند و بعد از نتیجه آزمون، قبول‌شدگان برای مصاحبه دعوت خواهند شد. کدخدایی ادامه داد: سوالات این آزمون از کتب فقهی تهیه شده است که سوالات عمومی، سوالات فقهی و سوالات اجتهادی در آن وجود داشت.

نظر شما