شناسهٔ خبر: 36925804 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

در نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس چه گذشت؟؛

اظهارات خصمانه پادشاه سعودی و وزیر خارجه عربستان علیه ایران

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا- سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی در نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گفت که رویارویی با ایران نیازمند وحدت کشورهای این شورا است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، چهلمین نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دیروز (سه‌شنبه) در ریاض یایتخت عربستان سعودی برگزار شد و در این نشست، «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی، «محمد بن راشد» حاکم دبی، «بن طارق بن تیمو» معاون نخست‌وزیر عمان، «عبدالله بن ناصر بن خلیفه آل ثانی» نخست وزیر و وزیر کشور قطر، «حمد بن عیسی آل خلیفه» شاه بحرین و «صباح الاحمد جابر الصباح» امیر کویت حضور داشتند.
چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس در حالی برگزار شد که پیش از این امید زیادی به طرح مسأله قطر در این نشست و حل و فصل بحران سه ساله میان این کشور با کشورهای عربستان، امارات و بحرین وجود داشت اما نه در سخنان سلمان بن عبدالعزیز و نه در بیانیه پایانی هیچ اشاره‌ای به موضوع قطر نشده است.

پادشاه سعودی: کشورهای شورای همکاری خلیج فارس باید مقابل ایران بایستند
«سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی دیروز (سه‌شنبه) در چهلمین نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض در کاخ «الدرعیه» خواستار اتحاد در برابر ایران شد.
به نوشته خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) او در سخنانی کوتاه در افتتاحیه این نشست، گفت که میزبانی عربستان سعودی از این نشست که طبق آیین نامه می‌بایست بر عهده امارات می‌بود، بنا به میل و رغبت این کشور صورت گرفته است.
سلمان بن عبدالعزیز در ابتدا مدعی شد که شورای همکاری خلیج فارس از بدو تأسیس توانسته است از بحران‌هایی که در منطقه وجود دارد عبور کند.
او با حمله به ایران و بیان اتهامات همیشگی، گفت که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس باید در برابر آنچه «دشمنی» ایران خواند، متحد شوند و امنیت خود را در برابر حملات موشکی بالستیک حفظ کنند.
سلمان بن عبدالعزیز مدعی شد که ایران با در پیش گرفتن «سیاست‌های خصمانه» خود، به ایجاد بی ثباتی در کشورهای همسایه ادامه می‌دهد و کشورهای این شورا با همکاری جامعه جهانی باید مقابل ایران بایستند.
شاه سعودی همچنین از جامعه جهانی نیز خواست تا امنیت انرژی و گذرگاههای دریایی را تأمین کنند.
او در ادامه مدعی شد کشورهای حاضر در این نشست موضع خویش در قبال فلسطین و حق مردم این کشور برای تأسیس کشور مستقل به پایتختی قدس شرقی را فراموش نمی‌کنند.
سلمان بن عبدالعزیز در بخش دیگر سخنان خود به جنگ یمن اشاره کرد و با تقدیر از دولت منصور هادی و شورای انتقالی جنوب به جهت امضای توافق ریاض، مدعی شد که ائتلاف سعودی از مردم و دولت یمن حمایت و بر اهمیت حل و فصل سیاسی در این کشور تأکید می‌کند.

ادعای وزیرخارجه سعودی: تهدید ایران تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس را در بر گرفته است
وزیرخارجه سعودی مدعی شد تهدید ایران تمامی کشورهای حاشیه خلیج فارس را در بر گرفته و سخت است که بتواند بخشی از ساز و کار امنیتی در منطقه باشد.
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه دولت سعودی در کنفرانس خبری مشترک با «عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، اجرای طرح «صلح هرمز» که از سوی رئیس‌جمهور ایران در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در شهریور ماه گذشته مطرح شده است را دشوار دانست.
به نوشته العربیه، «فیصل بن فرحان» در این نشست خبری گفت رهبران حاضر در نشست ریاض بر اهمیت وحدت میان خود تأکید کرده و گفتند که اتحاد میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس ثابت و استوار است.
او با اشاره به طرح «صلح هرمز» که از سوی ایران مطرح شده است؛ گفت که حکومت ایران پیش از درخواست صلح باید اقداماتش را تغییر دهد. وزیر خارجه سعودی در ادامه مدعی شد که ایران تمامی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را تهدید می‌کند.
وزیر خارجه سعودی تأکید کرد: «دشوار است که ایران بتواند جزئی از ساز و کار امنیتی در منطقه باشد».
او سپس به بحران قطر اشاره کرد و گفت کشورهای محاصره کننده قطر از تلاش‌های کویت برای حل و فصل بحران حمایت می‌کنند و امیدوار هستند که این تلاش‌ها به ثمر بنشیند؛ اما مذاکرات و رایزنی‌ها برای حل بحران قطر باید به دور از دید رسانه‌ها بماند.
بن فرحان با اشاره به اعتراضات لبنان نیز مدعی شد که کشورش امیدوار است مردم لبنان مسیر توسعه و صلح را در پیش بگیرند و مردم و نظام سیاسی لبنان باید مسیری را برای رسیدن به این هدف ترسیم کنند.
پس از او «عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس نیز مدعی شد که فضای دیدار میان رهبران این شورا در نشست امروز ریاض دوستانه، سازنده و مفید بود.
او گفت رهبران کشورها در نشست امروز، بر ایستادگی در برابر هرگونه تهدید علیه هر یک از کشورها متحد هستند و منافع شهروندان در درجه اول قرار دارد.
الزیانی همچنین از تلاش امیر کویت برای آنچه که «حفظ وحدت در شورا» خوانده شد، تقدیر کرد.
او همچنین از موافقت اعضای شورا با دبیرکلی «نایف الحجرف» معاون وزیرخارجه کویت و آغاز به کار وی از ماه آوریل سال آتی میلادی خبر داد و گفت که نشست آتی سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در بحرین برگزار خواهد شد.
به گفته وی اعضای حاضر در نشست امروز از افتتاح مرکز بین‌المللی برای پشتیبانی دریانوردی در بحرین استقبال کردند.

بیانیه پایانی چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس
بیانیه پایانی چهلمین نشست شورای همکاری خلیج فارس خواستار تلاش اعضا برای افزایش همکاری‌های اقتصادی، نظامی، امنیتی و فنی و ایجاد «اتحاد اقتصادی» تا سال 2025 شد.
به نوشته خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس)، در بیانیه پایانی این نشست، اعضای حاضر بار دیگر بر لزوم وحدت و دوری از اختلاف میان خود تأکید کردند و مدعی شدند که هرگونه تجاوز علیه هر یک از کشورهای عضو شورا به مثابه تجاور به تمامی اعضای شورای قلمداد می‌شود. این ادعا در حالی است که سه کشور عربستان سعودی، امارات و بحرین از سه سال پیش کشور قطر را بعنوان یکی از اعضای شورا هدف انواع حملات و محاصره اقتصادی قرار داده‌اند.
اما در ادامه این بیانیه آمده است که باید ساز و کار شراکت استراتژیک و همکاری میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس فعال شود و طبق توافق دفاع مشترک، همپوشانی نظامی و امنیتی میان اعضای شورا به بالاترین حد خود برسد.
تأکید بر ضرورت همکاری با کشورهای «دوست» و «شریک» برای مقابله با تهدیدات امنیتی و نظامی نیز در بخش دیگر این بیانیه آمده است.
طبق این بیانیه، اعضای شرکت کننده بر ضرورت همکاری برای رسیدن به وحدت اقتصادی و شهروندی واحد تا سال 2025 تأکید کردند. پیش از این در سال‌های 2011 تا 2012 نیز دولت سعودی تلاش زیادی برای تبدیل شورای همکاری خلیج فارس به شورای اتحاد و ایجاد اتحادیه میان کشورهای عربی خلیج فارس انجام داد اما با مخالفت کشورهای قطر، عمان و کویت همراه بود.
در ادامه این بیانیه آمده است که تحقق امنیت غذایی یک هدف ثابت برای شورای همکاری خلیج فارس قلمداد می‌شود و ضرورت دارد تا همکاری‌های فنی برای ارائه بهترین خدمات به شهروندان کشورهای عضو صورت گیرد.

نظر شما