شناسهٔ خبر: 3677869 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

افخم: قطعا توافق هسته‌ای با ۱+۵ دو مرحله‌اى نخواهد بود

خبرگزاری تسنیم: سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره توافق هسته‌ای با غرب گفت که هیچ توافقى بدون همه جزئیات شکل نخواهد یافت، طبعا ما یک توافق خواهیم داشت و قطعا توافق دو مرحله‌اى نخواهد بود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در کنفرانس خبری خود درباره برنامه‌های آتی مذاکرات هسته‌ای ایران گفت: "گفتگوها و تماس‌هایی در جریان است تا بتوانیم مذاکرات به زودی در سطوح دو جانبه، چند جانبه و حتی قبل از پایان سال جاری در سطح 1+5 انجام شود. تماس‌هایی بین طرفین وجود دارد تا بتوانند طی هفته‌های آتی و تا قبل از پایان سال این مذاکرات شکل بگیرد. امیدوار هستیم که بتوانیم به زودی مذاکرات دو جانبه را شروع کنیم."

توافق احتمالی بین ایران و گروه 1+5 یک مرحله‌ای است

افخم در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم یک مرحله‌ای بودن توافق احتمالی بین ایران و گروه 1+5 و اظهارات جان کری، وزیر خارجه آمریکا، درباره اینکه اگر تا ماه مارس به توافق دست یافته نشود مذاکرات ادامه نخواهد یافت، گفت:‌ "در مذاکرات پایان نوامبر (3 آذر) توافق شد که برنامه اقدام مشترک هفت ماه دیگر، تا پایان ماه ژوئن، ادامه یابد، این توافق به قوت خود باقی است."

وی افزود: "در عین حال مذاکره کنندگان گفتگوهایی برای روش‌های مذاکراتی داشته‌اند تا یک جدول مذاکرات درونی تنظیم شود. بر آن اساس، یک تفاهم داخلی صورت گرفت که یک تفاهم سیاسی را تا پایان ماه مارس داشته باشیم تا بتوانیم وارد جزئیات شویم.... هیچ توافقی بدون روشن شدن کلیه جزئیات شکل نخواهد گرفت. یعنی اگر تفاهمی درباره کلیات صورت بگیرد و طرفین بر اساس تفاهم بر روی کلیات به جزئیات بپردازند، طبعا ما یک توافق [توافق یک مرحله‌ای] خواهیم داشت. توافق دو مرحله‌ای مورد نظر ما نیست."

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه بار دیگر تأکید کرد که "جمهوری اسلامی به دنبال یک توافق است و ما توافق دو مرحله‌ای نخواهیم داشت. این ناقض بحث تفاهم نیست. این تفاهم برای اینکه شیوه مذاکره چگونه باشد بوده و بحثی جدا از توافق است. لذا قطعا توافق دو مرحله‌ای نخواهیم داشت."

افخم با اشاره به اینکه تفاهم سیاسی مانعی برای دستیابی به توافق یک مرحله‌ای نیست گفت: "تفاهم می‌تواند گفتگو پیرامون چگونگی روش مذاکرات باشد و طبعا هیچ نوع توافق دو مرحله‌ای در مسیر مذاکرات نخواهیم داشت."

وی در ادامه تشریح "تفاهم سیاسی" گفت: "بحث توافق و تفاهمی که عرض کردم این است که مذاکره کننده‌ها برای اینکه بتوانند روی جزئیات بحث کنند ابتدا نیازمند این هستند که یک تفاهم سیاسی داشته باشند. این تفاهم سیاسی برای برخی به صورت توافق سیاسی شکل می‌گرفت، یعنی توافق در یک مرحله که بند دوم توافق در پایان ماه ژوئن باشد. ما تأکید کردیم که اینها همه تفاهم است ما یک توافق را در مذاکرات خواهیم داشت."

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه اگر منظور از "تفاهم سیاسی" تفاهمی برای چگونگی تداوم مذاکرات است چرا با صفت "سیاسی" برای آن نظر گرفته شده است، گفت: "از نظر فنی موضوعات خیلی روشن بوده و تقریبا در حال اشباع شدن است. از نظر فنی بحث‌ها، گفتگو و موضوعات بسیاری مطرح شده... لذا چون درباره جزئیات و مباحث فنی کار بسیاری شده است، نیاز به این است که اراده سیاسی، که همیشه درباره آن صحبت کرده‌ایم، اکنون به منصه ظهور برسد، یعنی اراده‌ای که بخواهیم موضوع کاملا حل و فصل شود."

وی در ادامه افزود: "هر توافق فنی که طرفین در آن به این نتیجه برسند که مشکل فنی دیگری ندارند برای اعلام نیازمند یک تصمیم سیاسی هستند. نه تنها فقط در موضوع هسته‌ای بلکه در اکثر موضوعات دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی فارغ از جزئیات فنی و  کارشناسی، نهایت جمع‌بندی برای اینکه بشود یا نشود یا اعلام موافقت یا خلاف آن می‌شود ارائه سیاسی برای این کار."

افخم گفت: "از نظر حقوقی تفاوتی بین توافق و تفاهم است. توافق از لحاظ حقوقی این است که دو طرف متعهد می‌شوند که پس از آن براساس آنچه توافق شده عمل کنند. توافق یک ترم روشن حقوقی است. تفاهم دارای چنین شرایطی نیست و بین مذاکره کنندگان سیاسی، روشی برای مذاکره است که هیچ تعهد بین‌المللی براساس مقررات بین‌المللی ایجاد نمی‌کند. البته طرفین متعهد می‌شوند براساس آن تفاهم کار را ادامه دهند. باید از لحاظ حقوقی تفاوت تفاهم و توافق مورد توجه قرار گیرد."

وی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه آیا در صورت دستیابی به تفاهم سیاسی این امر در مذاکرات مارس مطرح نخواهد شد تا به صورت یکجا در انتهای ضرب‌الاجل اعلام گردد گفت: "در مورد این مذاکره کنندگان باید تصمیم بگیرند که در مذاکرات دو و چندجانبه و مجموعه 1+5 مورد توافق قرار می‌گیرد."

 

همایش اقتصاد مقاومتی با حضور نمایندگی های ایران در کشورهای همسایه و استانداران

سخنگوی وزارت خارجه گفت که روزهای یکشنبه و دوشنبه هفته آینده در چارجوب سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری، همایش روسای نمایندگی‌های ایران در کشورهای همسایه با استانداران برگزار می‌شود.

وی افزود: "این همایش ملی در چارچوب سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی است که با همکاری وزارت خارجه و وزارت کشور به میزبانی وزارت کشور انجام می‌گیرد."

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اهداف این همایش نیز گفت: "وزارت امور خارجه تسهیل زمینه های لازم برای نهادینه کردن روابط اقتصادی و تجاری و تقویت پیوندهای اقتصادی با کشورهای همسایه بر اساس اصل توسعه روابط اقتصادی عمل کرده و معتقدیم روابط اقتصادی خارجی خود با همسایگان را باید به جایگاه ویژه ای برسانیم و توسعه و تقویت این تعاملات از راهبردهای اساسی برای ارتقای سطح تعاملات و تبادلات اقتصادی است."

افخم با بیان این که این اقدام کاهش بحران های منطقه ای و همکاری‌های درازمدت را هم شکل می‌دهد، خاطر نشان کرد: "یکی از اهداف مهم این همایش ایجاد همبستگی و وابستگی متقابل اقتصادی است تا ساختار تجاری و اقتصادی را به صورت دو و چندجانبه شکل دهد و این تعاملات رفاه ملت های منطقه را هم در بر خواهد داشت."

 

مذاکرات فقط هسته‌ای است

وی در پاسخ به سوالی درباره جزئیات توافق بر سر تعداد و دامنه سانتریفیوژها که در رسانه‌ها مطرح می‌شود، تصریح کرد: "اینها گمانه‌زنی است و بارها اعلام کرده‌ایم که موضوعات مذاکراتی بر سر میز مذاکره مطرح است و همان طور که گمانه زنی‌های قبلی را تأیید نکرده‌ایم این مسأله را هم تأیید نمی‌کنیم."

وی درباره درز اطلاعات و جزئیات مذاکرات ایران و گروه 1+5 از سوی آمریکایی ها در تعامل با رژیم صهیونیستی، گفت: "مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 است و باید در همین محدوده باشد. سوءاستفاده هر طرف دیگری فراتر از 1+5 متأسفانه تاکنون وجود داشته و هر میزان اطلاعاتی که در اختیار برخی قرار گرفته است در جهت تخریب مذاکرات از آن استفاده کرده است."

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: "این که طرفین بر حفظ جزئیات و متن مذاکرات تاکید دارند برای حفاظت از اصل مذاکره است و این که افکار عمومی به خاطر اطلاعات غیرواقعی و هدفمند به انحراف کشیده نشود."

افخم درباره درخواست وزارت خارجه آرژانتین مبنی بر طرح موضوع آمیا در مذاکرات هسته‌ای از سوی آمریکا، گفت: "چارچوب مذاکرات هسته‌ای روشن است و صرفاً بحث هسته‌ای در این مذاکرات مطرح است و موضوعات دیگر مطرح نیست. در بحث آمیا موضوع کاملاً داخلی است و ما هرگونه دخالت و حضور برخی کشورها در مسائل آرژانتین را رد می‌کنیم."

وی گفت: "ایران پرداختن به موضوع آمیا را مسأله داخلی آرژانتین می‌داند و ما مواضع‌مان را نسبت به این پرونده قبلاً اعلام و هرگونه اقدام تروریستی را محکوم کرده‌ایم."

 

تحریم شرکت ملی نفتکش ایران توسط انگلستان با روند مذاکرات جاری ناسازگار است

افخم در پاسخ به سئوالی درباره تحریم شرکت ملی نفتکش ایران از سوی انگلیس گفت: این اقدام را سیاسی و خلاف روند حسن نیت می‌دانیم.

وی افزود: "تحریم شرکت ملی نفتکش ایران، اقدامی غیرسازنده و با روند مذاکرات جاری ناسازگار است و باعث تأسف است که احکام دادگاه‌های اتحادیه اروپا به طور جدی از سوی این اتحادیه مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد."

سخنگوی وزارت خارجه گفت: "انتظار داریم اتحادیه اروپا از این گونه اقدامات سیاسی پرهیز کند و مراتب اعتراض و ناخرسندی خود را هم به این اتحادیه اعلام کرده‌ایم."

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ممنوعیت ثبت‌نام دانشجویان ایرانی در دانشگاه ماساچوست آمریکا، اظهار کرد: "اطلاعیه‌ای که سایت این دانشگاه منتشر کرده بود به فاصله کمی برداشته شد و اظهارنظر مقامات آمریکایی در ارتباط با مقامات دانشگاه نشان می‌دهد که این موضوع در دست بررسی است و ما تا زمانی که ابعاد این مسأله به طور کامل مشخص نشود نمی‌توانیم اظهارنظر دقیق داشته باشیم. در عین حال نسبت به وضعیت دانشجویان ایرانی و ایجاد محکومیت برای آن‌ها حساس هستیم و اخبار پیرامون این موضوع را پیگیری می‌کنیم اما نیاز است تا به جمع‌بندی دقیق برسیم و در حال حاضر در مقام اظهار نظر قطعی درباره این‌ که دانشجویان از ثبت‌نام در این دانشگاه منع شده‌اند یا نه نیستیم."

 

ایران از تمامیت ارضی یمن حمایت می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحولات یمن و بسته شدن تعداد زیادی از سفارتخانه‌های خارجی در این کشور، گفت: "ما از تمامیت ارضی، حاکمیت ملی و راه حل سیاسی در یمن حمایت می‌کنیم و معتقدیم راه‌حل سیاسی باید به سمت پر کردن خلأ سیاسی در یمن بکار گرفته شود."

افخم افزود: "گفتگوهای داخلی باید با مشارکت همه احزاب و گروه‌ها شکل گیرد و ایران از این گفتگوها حمایت می‌کند. ما آمادگی داریم به سهم خود به این روند کمک کنیم که اوضاع یمن به سمت یک راه‌حل سیاسی فراگیر پیش رود. همچنین امیدواریم مجامع و محافل منطقه‌ای و بین‌المللی بدون فشار و انگیزه سیاسی خاص به سمت پیدا کردن راه حل سیاسی حرکت کنند."

افخم همچنین درباره آخرین وضعیت نوراحمد نیکبخت که در یمن به اسارت گروه های مخالف درآمده است، گفت: ‌موضوع همچنان در حال پیگیری است و من به طور خاص تاکید می کنم یکی از دغدغه های جدی وزارت امور خارجه است که امیدواریم که هرچه سریع‌تر به نتیجه برسد و آقای نیکبخت به سلامت به کشور بازگردد.‌"

وی با بیان این که شرایط سیاسی یمن ممکن است روند پیگیری ها را تحت تاثیر قرار بدهد، افزود: ‌"درباره شناسایی و مجازات عوامل ترور شهید اسدی هم موضوع در حال پیگیری است و از خواسته‌های جدی خانواده وزارت امور خارجه است.‌"

 

گفتگوها درباره بازگشایی سفارت انگلستان ادامه دارد

وی در پاسخ به این‌که اخباری مبنی بر بازگشایی سفارتخانه‌های ایران و انگلیس شنیده می‌شود، گفت: "گفت‌وگوها در این باره ادامه دارد و هنوز برخی مسائل اداری در جریان است که باید حل و فصل شود."

افخم در پاسخ به این‌که گفته می‌شود انگلستان در خصوص صدور روادید برای ایرانی‌ها در انگلیس و انتقال تجهیزات سفارتخانه‌شان به انگلستان ملاحظاتی دارند با تأیید این مطالب، گفت: "علاوه بر این‌ها موضوعات دیگری هم مطرح است. تأکید ما این است که باید با بازگشایی سفارتخانه‌ها مسأله صدور ویزا نیز شکل گیرد و مذاکرات در این رابطه ادامه دارد و مسیر تدریجی خود را طی می‌کند."

انتهای پیام/ع