حمايت نامزدها و مقامات مطرح حزب دموکرات از آشوبگران در ايران بار ديگر، پرده از ماهيت مقامات آمريکايي و نوع نگاه مبنایي آنها نسبت به ملت و نظام ايران برداشته است. نگاهي به مواضع اخير نامزدهاي مطرح حزب دموکرات در انتخابات رياست جمهوري سال ۲۰۲۰ آمريکا نشان ميدهد، آنها و دونالد ترامپ در حمايت از اغتشاشات ايران هم نظر هستند.در ادامه مواضع مداخلهجويانه و حمايت آمريکاييها از اغتشاشهاي اخير در ايران، نامزدهاي حزب دموکرات هم طي روزهاي اخير همنوا با مواضع دولت جمهوريخواهان این کشور به حمايت از آشوبگران در ايران پرداختهاند.با نگاهي به مواضع اخير نامزدهاي مطرح و پيشتاز حزب دموکرات براي انتخابات سوم نوامبر ۲۰۲۰ (۱۳ آبان ۱۳۹۹) رياست جمهوري آمريکا اين نکته به وضوح قابل رويت است: اغلب رقباي احتمالي دموکرات ترامپ همانند او از اغتشاشات اخير ايران حمايت کردهاند.در بين نامزدهاي مطرح دموکرات و رقيب احتمالي ترامپ، «جو بايدن» معاون رئيسجمهور آمريکا در دوره هشت ساله رياست جمهوري اوباما هنوز اظهارنظر صريحي درباره اغتشاشات اخير ايران نکرده است.
«اليزابت وارن» سناتور دموکرات و نامزد انتخابات ۲۰۲۰ مدعي شد: «ايرانيها در اعتراض به فساد و اقتدارگرايي به خيابانها آمدهاند. اين مبارزهاي است که بايد مردم ايران در نهايت آن را انجام داده و پيروز شوند اما ما از درخواست آنها براي شرافت، آزادي ارتباط با جهان خارج و حق برگزاري تظاهرات مسالمت آميز حمايت ميکنيم.»
«برني سندرز» ديگر سناتور و نامزد دموکرات انتخابات هم در حمايت از اغتشاشات ايران طي پيامي توئيتري نوشت: همه مردم حق اعتراض براي رسيدن به يک آينده بهتر را دارند. من از دولت ايران ميخواهم به قطع اينترنت و اعمال خشونت عليه معترضان پايان دهد.»
«پيت بوتهجج» هم ادعا کرد: «من شجاعت معترضان ايراني را تحسين ميکنم و در حالي که آنها يک بار ديگر قيام کرده و خواستار تغيير شدهاند، من در کنار آنها ميايستم. دولت ايران بايد براي بهبود زندگي شهروندانش اقدام کند نه اينکه بار ديگر به خشونت و سانسور به منظور سرکوب اعتراضات رجوع کند.»
«کامالا هريس» ديگر سناتور آمريکايي هم ادعا کرد: «دولت ايران به جاي کشتن شهروندانش، نقض حقوق بشر، بستن اينترنت و بي ثبات کردن منطقه، بايد به مردم خودش گوش داده و اصلاحات را در پيش گيرد. من در کنار مردم شجاع ايران ميايستم.»
«کوري بوکر» قانونگذار دموکرات سناي آمريکا هم در توئيتر خود ادعا کرد: «استفاده از خشونت مرگبار عليه معترضان مسالمتجو و سانسور، غيرقابل قبول است. دولت ايران بايد همين حالا به اين خشونت پايان داده و براي رفع نيازهاي مردمش کار کند.»حمايت اين نامزدهاي دموکرات از اغتشاشات در ايران در شرايطي صورت گرفته که آنها پيش از اين بارها ضمن حمايت از برجام، به مواضع ترامپ در قبال ايران انتقاد کرده بودند اما حمايت از اغتشاشات ايران، به موضع مشترک نامزدهاي دموکرات و دولت ترامپ تبديل شده است.لازم به ذکر است که نامزدهاي حزب دموکرات آمريکا در خصوص احياي توافق هسته اي با ايران نيز موضع فريبکارانه و مزورانه اي اتخاذ کرده اند. حزب دموکرات آمريکا خود را براي رقابت با دونالد ترامپ در انتخابات رياست جمهوري سال ۲۰۲۰ آمريکا آماده مي کند. اکثر نامزدهاي حزب دموکرات مدعي شده اند که اگر در انتخابات پيروز شوند و به کاخ سفيد راه پيدا کنند، بار ديگر به توافق هسته اي با ايران باز مي گردند. واقعيت امر اين است که دولت بعدي آمريکا، حتي اگر دولتي دموکرات باشد، قصد احياي توافق هسته اي را نخواهد داشت و در عمل نيز به برجام باز نخواهد گشت! نبايد فراموش کرد که نخستين کارشکني هاي علني آمريکا در مغايرت با برجام، در دوران رياست جمهوري اوباما و حضور دموکراتها در کاخ سفيد صورت گرفت. همگان به ياد دارند که وزارت خزانه داري آمريکا در دوران اوباما و پس از انعقاد توافق هستهاي، مانع عادي سازي روابط بانکي و اعتباري با ايران و لغو تحريمها شد. پس از آن نيز ترامپ با استفاده از ظرفيتهايي که دموکراتها در برجام و خارج آن تعريف کرده بودند( خصوصا مکانيسم ماشه و لزوم تاييد تعليق تحريمهاي ايران در بازه زماني ۱۲۰ روزه از سوي رئيس جمهور آمريکا ) از اين توافق خارج شد.
سران حزب دموکرات معتقدند که اگر آنها بخواهند به برجام باز گردند، بايد از جمهوري اسلامي ايران امتيازات جديد و بيشتري بگيرند! منظور دموکراتها از امتيازات جديد، دائمي کردن محدوديتهاي مشخص شده زماني در برجام و متعاقبا، خلع سلاح موشکي ايران است.
چندي پيش «فارين پاليسي» در گزارشي به قلم «ايلان گلدنبرگ»، مشاور سابق «جان کري»، وزير خارجه اسبق آمريکا و «اريک بروئر»، کارشناس انديشکده «مرکز امنيت جديد آمريکا» پيشنهاد کرده رئيسجمهور بعدي آمريکا پس از اخذ امتياز از ايران به برجام برگردد. گلدنبرگ و بروئر در اين خصوص مي نويسند :«رئيسجمهور بعدي بايستي از اهرم فشاري که پس از خروج ترامپ از برجام ايجاد شده براي رسيدن به تفاهم اوليه بر سر بسياري از مسائل محل اختلاف با ايران و آينده برنامه هستهاي اين کشور استفاده کند. پيامي که بايد به ايران و دنيا بدهيم اين است: ما انتظار داريم که بار ديگر به توافق برگرديم، اما قبل از آن لازم است صحبت کنيم! ما بايد براي بازگشت به برجام امتيازات بيشتري از ايران بگيريم.»
نکته مهم تر اينکه دموکراتها پاي تروئيکاي اروپايي را نيز به اين معادله پيچيده باز خواهند کرد. سه کشور آلمان، انگليس و فرانسه در سال ۲۰۱۷ ميلادي مذاکرات مستمري را با دولت ترامپ بر سر تغيير برجام آغاز کردند. کليت حضور اروپائيان در اين مذاکرات نشان مي دهد که اتحاديه اروپا حتي حداقليترين پايبندي ممکن را نسبت به سند برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شوراي امنيت سازمان ملل متحد ندارد. در چنين شرايطي، اميدواري حضور دموکراتها در کاخ سفيد صرفا نوعي خطاي محاسباتي و راهبردي محسوب مي شود. بديهي است که جهت مقابله قاطعانه با تهديدات آمريکا ( که طي ۴ دهه اخير همواره ادامه داشته است )،بايد تفکيک و تمايز ميان سياستمداران آمريکايي ( دموکرات و جمهوريخواه) را به فراموشي سپرد.حمايت دموکراتها از آشوبگران و اغتشاشگران در ايران نيز دقيقا چنين مسئله اي را به اثبات رساند.
پردهبرداری صدباره از چهره مقامات آمریکایی؛
همدستی دموکراتها با ترامپ در حمایت از اغتشاشگران
حمايت نامزدها و مقامات مطرح حزب دموکرات از آشوبگران در ايران بار ديگر، پرده از ماهيت مقامات آمريکايي و نوع نگاه مبنایي آنها نسبت به ملت و نظام ايران برداشته است.
صاحبخبر -
∎