شناسهٔ خبر: 36552475 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

شاه سعودی: شیوه ما اجرای شرع خداست؛ در حمله به آرامکو از سلاح ایرانی استفاده شده است

شاه سعودی شیوه کشورداری آل سعودی را «اجرای شرع خدا» دانست و ایران را به داشتن «اندیشه توسعه‌طلبانه و خرابکارانه» متهم کرد.

صاحب‌خبر - به گزارش جهان نيوز، «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی امروز چهارشنبه، در سخنانی به مناسبت آغاز سال چهارم هفتمین دوره «مجلس شورا»، از آنچه «دستاوردهای توسعه طی دهه‌های گذشته» در کشورش خواند، تمجید کرد.

مجلس شورا در ریاض، مجلسی مشورتی در عربستان سعودی است که گفته می‌شود در سال ۱۹۲۷ تأسیس شده و هر ۱۵۰ عضو آن را شخص شاه تعیین می‌کند.

سلمان در ابتدای سخنانش در مجلس شورا، «شیوه پادشاهی سعودی از زمان تأسیس به دست شاه مؤسس» را بر اساس «اجرای شرع خدا و پایه‌هایی از اتحاد، همبشتگی و مشورت و اقامه عدل و استقلال در تصمیم‌گیری» توصیف کرد و گفت خدا را به دلیل تحقق «دستاوردهای توسعه‌ای بزرگ طی دهه‌های گذشته که عربستان سعودی را مایه افتخار و عزت قرار داده» شکر می‌کند. 

به گزارش وبگاه خبری «عاجل» عربستان، سلمان بر حرکت کشورش در مسیر طرح چشم‌انداز ۲۰۳۰ که به گفته او تکیه بر توسعه اقتصادی دارد، تأکید کرد و گفت، «بازیابی تولید [شرکت نفتی] آرامکو بعد از حملات تروریستی، دلالت بر توانایی [ریاض] برای اجابت تقاضای جهانی دارد».

تأسیسات نفتی آرامکو در دو منطقه بقیق و خریض شهریور گذشته هدف حملات پهپادی ارتش یمن قرار گرفت. ارتش یمن اعلام کرد که با ده پهپاد به تأسیسات وابسته به آرامکو در تلافی حملات سعودی به یمن، حمله کرده است. ریاض اعلام کرد که در پی این حمله، تولید روزانه حدود شش میلیون بشکه نفت، متوقف شده است. 

سلمان با اشاره به جنگ کشورش علیه یمن گفت، عربستان  تاکنون هدف ۲۸۶ موشک و ۲۸۹ پهپاد قرار گرفته و «روند توسعه پادشاهی سعودی و زندگی مردم و ساکنان» آن، تحت تأثیر قرار نگرفته است.

مقامات سعودی تا پیش از حمله آرامکو هر گونه درخواست یا پیشنهاد برای متوقف کردن جنگ علیه یمن را رد می‌کرد اما بعد از این حمله، خالد بن سلمان پسر شاه و معاون وزیر دفاع از پیشنهاد صنعاء برای توقف جنگ استقبال کرد و گفت کشورش آن را بررسی می‌کند. طبق گزارش‌های خبری، اخیرا عربستان سعودی مذاکراتی محرمانه با طرف یمنی برای توقف حملات موشکی و پهپادی یمن انجام داده است.

سلمان همچنین طرح بخشی از سهام آرامکو را سبب ایجاد فرصت برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و جذب سرمایه و خلق هزاران فرصت شغلی و افزایش حجم بازار پول کشورش دانست. 

پس از حمله یمن به آرامکو، طرح عرضه سهام شرکت آرامکو به تعویق افتاد و کارشناسان این حمله را سبب کاهش ارزش کلی آن دانستند. 

شاه سعودی در بخشی دیگر از سخنانش از ایران انتقاد کرد و مدعی شد که «پادشاهی سعودی از سیاست‌ها و اقدامات رژیم ایران و وکلای آن که اخیرا اقدامات روشمند و عامدانه برای نابودی همه فرصت‌های صلح و امنیت در منطقه را به اوج رسانده‌اند، در رنج بوده است».

سلمان گفت: رژیم [ایران] باید درک کند که گزینه‌هایی جدی پیش رو دارد و هر گزینه‌ای تبعاتی دارد که خودش نتیجه آن را متحمل خواهد شد. پادشاهی سعودی به دنبال جنگ نیست چون دستش که همیشه برای صلح دراز بوده، والاتر از آن است که خسارتی به کسی بزند اما با قاطعیت آماده است که مقابل هر تجاوزی از ملتش دفاع کند. امیدواریم که رژیم ایران، دوراندیش باشد و درک کند که هیچ راهی برای عبور از موضع بین‌المللی که اقدامات آن را رد می‌کند نیست جز با کنار گذاشتن اندیشه توسعه‌طلبی و خرابکارانه که پیش از دیگران، به مردم خودش زیان زده است».

به گزارش خبرگزاری عربستان (واس)، شاه سعودی با اشاره به حمله یمن به آرامکو گفت: «تجاوزهای خرابکارانه به تأسیسات نفتی ما در بقیق و خریض که در آن از سلاح‌های ایرانی استفاده شد، میزان سرخوردگی رژیم ایران را نشان داد؛ اتفاقی که دنیا را در مقابل این تجاوز جنایتکارانه متحد کرد».

او به توافق اخیر کشورش با امارات برای تقسیم قدرت در جنوب یمن نیز اشاره کرد و گفت «توافق ریاض راه را مقابل تفاهم‌های بیشتر بین اقشار [مختلف] یمن و همچنین بر اساس مراجع سه‌گانه، باز می‌کند». 

توافق ریاض که در حقیقت توافق عربستان و امارات برای تقسیم قدرت در عدن، در جنوب یمن است، چهاردهم آذر ماه پس از دوبار تعویق به دلیل اختلافات شدید، در ریاض امضا شد. این توافق بین وکلای ریاض و ابوظبی یعنی میان دولت مستعفی یمن (عبد ربه منصور هادی) متحد ریاض و «المجلس الانتقالی الجنوبی» (شورای انتقالی جنوب) وابسته به امارات امضا شد. تقسیم کرسی‌های وزارتی و بازسازی شاکله نیروهای مسلح و امنیتی در عدن و دیگر استان‌های جنوبی یمن بخش مهم توافق ریاض محسوب می‌شود اما اعضایی از دولت منصور هادی این توافق را تضعیف استقلال دولت یمن توصیف کردند.

شاه سعودی در پایان گفت که کشورش موفق شده «اندیشه افراطی» را از بین ببرد. او گفت: «امروز حق داریم به موفقیت کشورمان در نابود کردن مظاهر افراطی‌گری افتخار کنیم، بعد از آنکه با همه ابزارها آن را محاصره و با آن مقابله کردیم تا میانه‌روی و اعتدال، ویژگی جامعه سعودی شود».

شاه سعودی در حالی از مقابله با تفکر افراطی سخن می‌گوید که طبق گزارش‌هایی مثل گزارش مرکز آمریکایی «سوفان گروپ» (soufangroup)، عربستان بعد از تونس دارای بیشترین عضو در گروه تروریستی داعش بوده است.  طبق گزارش دسامبر 2015 این مرکز آمریکایی، کشورهای تونس، عربستان، اردن، مغرب و لبنان به ترتیب دارای بیشترین عضو در داعش بوده‌اند. 

نظر شما