شناسهٔ خبر: 36446616 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

۲۴ دلیل برای انرژی کم و خستگی مداوم

سطوح انرژی انسان به طور مستقیم با خلق و خو و استرس وی پیوند خورده است، از این رو، احساس خستگی مداوم می‌تواند به نوسانات خلقی و استرس بیشتر منجر شود.

صاحب‌خبر -

۲۴ دلیل برای انرژی کم و خستگی مداوم

 آیا احساس خستگی مداوم و سطوح پایین انرژی شما را متعجب کرده است؟ بهتر است بدانید که در جهان تنها نیستید. سطوح پایین انرژی یک نگرانی بزرگ برای بسیاری از مردم است.

همه ما هر از گاهی به واسطه فعالیت بدنی زیاد یا خواب ناکافی خستگی را تجربه می‌کنیم، اما خستگی مداوم می‌تواند نشانه‌ای از انواع مختلف شرایط و بیماری‌های جدی باشد که نباید نادیده گرفته شوند. اگر فکر می‌کنید یک دلیل پزشکی در پس احساس خستگی شدید و مداوم شما قرار دارد، مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است.

خستگی مداوم و سطوح پایین انرژی می‌تواند نشانه‌ای از عادات بد و عوامل سبک زندگی منفی نیز باشد. در این شرایط، شما می‌توانید برخی گزینه‌های بهتر را جایگزین عادات ناسالم خود کرده و نتایج آن بر سطوح انرژی خود را بررسی کنید.

همچنین، سطوح انرژی انسان به طور مستقیم با خلق و خو و استرس وی پیوند خورده است، از این رو، احساس خستگی مداوم می‌تواند به نوسانات خلقی و استرس بیشتر منجر شود. اگر با سطوح پایین انرژی و احساس خستگی مداوم مواجه هستید و دلیل مشخص این شرایط را نمی‌دانید باید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید.

سبک زندگی چگونه می‌تواند بر سطوح انرژی تاثیرگذار باشد؟

برخی عادات ناسالم می‌توانند به واقع موجب تخلیه انرژی انسان شوند. به عنوان مثال، خوراکی‌های مصرفی شما اثر بزرگی بر سطوح انرژیتان در طول روز دارند. مصرف الکل می‌تواند به سطوح پایین انرژی منجر شود.

همچنین، دنبال کردن یک رژیم غذایی نامناسب و عدم تامین سوخت مورد نیاز بدن می‌تواند سطوح پایین انرژی را موجب شود. در کنار مصرف یک رژیم غذایی مغذی، انجام ورزش یا فعالیت بدنی کافی و پرهیز از یک سبک زندگی کم تحرک باید در دستور کار شما قرار بگیرد.

افزون بر این، اگر ساعات کار شما غیرمعمول است، مانند افرادی که شیف شب کار می‌کنند، این شرایط می‌تواند در الگو‌های خواب شما اختلال ایجاد کرده و به سطوح پایین انرژی منجر شود. شرایط خانواده نیز می‌تواند در اختلال خواب شما نقش داشته باشد، به ویژه اگر دارای یک فرزند کوچک باشید.

ایجاد تغییر در برخی از این موارد ممکن است به بهبود سطوح انرژی شما کمک کند، اما ممکن است دلایل دیگری در پس احساس خستگی مداوم و سطوح پایین انرژی نیز قرار داشته باشند. در ادامه با برخی دلایل شایع این شرایط بیشتر آشنا می‌شویم.

خواب شبانه ناکافی و بی کیفیت

گاهی اوقات در طول روز برای انجام وظایف خود با کمبود وقت مواجه می‌شویم و مجبور هستیم تا دیر وقت بیدار بمانیم یا صبح زودتر از خواب بیدار شویم تا کار ناتمام خود را به اتمام برسانیم.

خواب ناکافی و بی کیفیت شبانه می‌تواند پیامد‌های منفی برای بدن به همراه داشته باشد که بی تردید به سود سلامت انسان نیستند.

برای بهره‌مندی از فواید خواب باید در طول روز مقداری فعالیت بدنی داشته باشید که به ذهن و بدن برای تجربه خواب عمیق مورد نیازشان کمک می‌کند و بی تحرکی می‌تواند در این زمینه اختلال ایجاد کند.

همچنین، خواب شبانه ممکن است به واسطه چرت زدن‌های طولانی در طول روز یا دنبال نکردن یک برنامه معمول خواب دچار اختلال شود.

خوابیدن در طول روز می‌تواند در ریتم شبانه روزی طبیعی بدن اختلال ایجاد کند. اگر بدن شما نداند چه زمانی باید انتظار به خواب رفتن را داشته باشد، قادر به یافتن روالی نیست که بتواند روی آن حساب باز کند.

استرس

استرس زیاد می‌تواند تاثیری منفی بر سطوح انرژی بدن انسان داشته باشد. در شرایطی که افراد بسیاری در زندگی خود با استرس فراوان مواجه هستند، برخی از چگونگی مدیریت کارآمد و پیشگیری از تاثیر منفی آن بر سلامت خود آگاه هستند. از جملهمواردی که می‌توانند موجب افزایش استرس شوند بدون این که خود شما متوجه آن باشید می‌توان به رسانه‌های اجتماعی، خانواده و شغل اشاره کرد.

مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های انرژی‌زا

مصرف بیش از حد کافئین، به ویژه هنگام بعد از ظهر، می‌تواند اختلال جدی در خواب شما ایجاد کند. نوشیدنی‌های انرژی‌زا دارای کافئین بسیار بیشتری نسبت به یک فنجان قهوه هستند و همچنین سرشار از شکر هستند.

سطوح بالای ویتامین B. در نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌تواند راه حلی سریع برای افزایش سطوح انرژی در زمانی باشد که با احساس خستگی مواجه هستید، اما در ادامه به افت شدید انرژی منجر خواهد شد.

مصرف ناکافی پروتئین

عدم وجود پروتئین با کیفیت بالا در رژیم غذایی ممکن است با سطوح پایین انرژی و احساس خستگی شما در ارتباط باشد.

با مصرف پروتئین‌های با کیفیت بالا که دارای اسید‌های آمینه مورد نیاز بدن هستند، احتمال بیشتری دارد سطوح پایدار انرژی در طول روز تجربه کنید. از جمله گزینه‌های غذایی برای دریافت پروتئین با کیفیت بالا می‌توان به مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا لیما، گندم کامل، ذرت و عدس اشاره کرد.

مصرف ناکافی آب

تامین ناکافی آب مورد نیاز بدن می‌تواند اثری منفی بر عملکرد مغز داشته باشد. مصرف آب کافی برای جایگزینی آب از دست رفته بدن به واسطه دفع ادرار، مصرف برخی داروها، تعریق یا مصرف نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه و الکل اهمیت دارد.

کم آبی بدن به بی تعادلی در سطوح الکترولیت‌ها نیز منجر می‌شود که افت انرژی بدن را به همراه خواهد داشت. حتی کم آبی جزئی بدن نیز می‌تواند به دشواری در تمرکز و سطوح پایین انرژی منجر شود.

رژیم غذایی نامناسب

مصرف بیش از حد کربوهیدرات‌ها یا غذا‌های کم ارزش، مانند پیتزا و چیپس، می‌تواند به افت سطوح انرژی بدن و احساس خستگی مداوم منجر شود. اگرچه این قبیل خوراکی ممکن است در ابتدا موجب افزایش سریع و ناگهانی انرژی شوند، اما فرد در ادامه به همان میزان با افت سریع انرژی خود مواجه خواهد شد.

یک رژیم غذایی نامناسب به دلایل مختلفی می‌تواند شکل بگیرد. اگر سبک زندگی یا عادات روزانه شما موجب شوند تا بیشتر وعده‌های غذایی خود را از رستوران‌ها تهیه کنید، احتمال مصرف غذا‌های کم ارزش مانند فست فود‌ها بیش از آن که بدن توانایی رسیدگی به آن‌ها را داشته باشد، افزایش می‌یابد.

زمانی که موضوع سلامت کلی بدن، از جمله حفظ هوشیاری و سطوح انرژی در طول روز مطرح می‌شود، رژیم غذایی مناسب باید یکی از اولویت‌های اصلی شما باشد.

سبک زندگی کم تحرک

بسیاری از مردم دارای مشاغلی هستند که آن‌ها را وادار به نشستن‌های طولانی مدت طی روز می‌کند. افزون بر نشستن در کنار اعضای خانواده و تماشای تلویزیون یا انجام بازی‌های رایانه ای، این عاملی بزرگ است که به یک سبک زندگی کم تحرک منجر می‌شود.

حتی اگر افراد قصد داشته باشند تا فعالیت بدنی بیشتری در طول روز داشته باشند، ممکن است برخی موارد مانع از آن شوند.

بیشتر افراد پس از پایان ساعات کاری روزانه خود ترجیح می‌دهند به خانه رفته و استراحت کنند و تمایل چندانی به رفتن به باشگاه یا فعالیت‌های اجتماعی ندارند. این شرایط می‌تواند میزان فعالیت‌های فضای آزاد که افراد در آن‌ها شرکت می‌کنند را کاهش دهد.

بدن انسان بیشتر برای فعالیت و نه نشستن‌های طولانی مدت تکامل یافته است و زمانی که این امر محقق نمی‌شود، اغلب به احساس خستگی و سطوح پایین انرژی منجر می‌شود.

حساسیت‌های غذایی

حساسیت‌های غذایی بدون این که از این مساله آگاهی باشید می‌توانند دلیل احساس خستگی و سطوح پایین انرژی شما باشند. گاهی اوقات، حساسیت‌های غذایی به عوارض جانبی مانند خستگی یا احساس کلی ضعف در سلامت منجر می‌شوند، اما شرایط به اندازه‌ای هشدار دهنده نیست که فرد برای مراجعه به پزشک ترغیب شود.

از جمله گزینه‌های غذایی رایج که مردم به آن‌ها حساسیت دارند می‌توان به گلوتن، لبنیات، تخم مرغ، ذرت و بوقلمون اشاره کرد. از آنجایی که برخی مواد غذایی می‌توانند موجب احساس خستگی در انسان شوند، بررسی رژیم غذایی غذایی و در صورت امکان حذف برخی موارد مشکوک برای چند هفته و بررسی نتایج می‌تواند مفید باشد.

مصرف ناکافی کالری

کالری‌های غذای مصرفی شما به انرژی تبدیل می‌شوند که در طول روز از آن استفاده می‌کنید. پس شما باید به میزان کافی غذا مصرف کنید تا سوخت مورد نیاز بدن تامین شود. در غیر این صورت، سوخت و ساز بدن کند خواهد شد که می‌تواند به کاهش انرژی و افزایش وزن بدن منجر شود.

همچنین، مصرف کافی ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن برای ارائه عملکرد در سطحی مطلوب اهمیت دارد. مصرف ۱، ۲۰۰ در کالری در روز می‌تواند از تامین نیاز‌های بدن اطمینان حاصل کند.


افراد بسیاری، به ویژه زنانی که در دهه چهارم و پنجم زندگی خود قرار دارند، بی تعادلی‌های هورمونی را تجربه می‌کنند که می‌تواند به احساس خستگی مداوم منجر شود. بی تعادلی هورمونی می‌تواند موجب علائم دیگری از جمله موارد زیر شود:

- دشواری در تمرکز

- افزایش یا کاهش وزن

- بی خوابی

- کاهش میل جنسی

- تغییر در اشتها

- مشکلات گوارشی

- اضطراب

- ریزش مو

در صورت مواجهه با بی تعادلی‌های هورمونی، بسیاری از هورمون‌های کلیدی با توجه به سطح استرس در بدن دچار نوسان می‌شوند. بر همین اساس، سطوح بالای استرس و علائم خستگی آدرنال ارتباط نزدیکی با هم دارند.

بیماری تیروئید

سطوح پایین انرژی یکی از علائم شایع کم کاری تیروئید است. این شرایط به واسطه کاهش تولید هورمون در تیروئید رخ دهد.

کم کاری تیروئید می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله استرس، رژیم غذایی نامناسب، مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها، مصرف ناکافی پروتئین با کیفیت بالا، گواتر، یا قرار گرفتن در معرض تشعشع و مواد سمی شکل بگیرد.

از جمله علائم کم کاری تیروئید می‌توان به خستگی، نوسانات خلقی، و افزایش وزن اشاره کرد. در صورت درمان کم کاری تیروئید بهبود علائم را تجربه خواهید کرد.

سندرم روده نشت کننده

سندرم روده نشت کننده شرایطی است که در آن دیواره روده کوچک آسیب دیده و غذای گوارش نشده، باکتری‌ها و مواد زائد سمی با عبور از آن وارد جریان خون می‌شوند.

ابتلا به این شرایط می‌تواند موجب افت سطوح انرژی بدن انسان شود، زیرا می‌تواند از جذب مواد مغذی مورد نیاز برای عملکرد عادی بدن جلوگیری کند. از دیگر علائم سندرم روده نشت کننده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

- سیستم ایمنی ضعیف

- سردرد

- یبوست یا اسهال

- از دست دادن حافظه

- راش‌های پوستی

- هوس‌های غذایی برای کربوهیدرات‌های پالایش شده

کم خونی

از شایع‌ترین علائم سطوح پایین آهن و گلبول‌های قرمز خون می‌توان به خستگی، احساس ضعف و سطوح پایین انرژی اشاره کرد. در صورت ابتلا به کم خونی یا آنمی ممکن است از سطوح کافی انرژی برای انجام فعالیت‌های عادی روزانه خود حتی به رغم خواب و استراحت کافی برخوردار نباشید.

این به دلیل آن است که خون حاوی اکسیژن و مواد مغذی به میزان کافی در اختیار سلول‌ها و بافت‌های بدن قرار نمی‌گیرد.

برخی انواع کم خونی به واسطه رژیم غذایی نامناسب که دارای سطوح پایین ویتامین‌ها یا آهن هستند، شکل می‌گیرند. کم خونی می‌تواند به واسطه برخی بیماری‌ها و شرایط پزشکی نیز شکل بگیرد.

درمان کم خونی ممکن است شامل تغییراتی در رژیم غذایی یا مصرف مکمل‌های ویتامین، به ویژه ویتامین B۱۲ و فولات شود. برای کمک به بدن در جذب آهن، ویتامین C. یک مکمل خوب محسوب می‌شود.

برای دریافت آهن بیشتر از رژیم غذایی، مصرف گوشت یکی از بهترین گزینه‌ها است. گوشت قرمز بهترین گزینه در این زمینه محسوب می‌شود و از دیگر منابع غذایی خوب می‌توان به جگر، مرغ، ماهی، و بوقلمون اشاره کرد.

افسردگی

ابتلا به افسردگی می‌تواند به معنای تجربه سطوح پایین انرژی بدن باشد. احساس خستگی در فرد مبتلا به افسردگی می‌توانند چنان شدید باشد که حتی وی تمایلی به خارج شدن از تختخواب خود نداشته باشید.

افزون بر سطوح پایین انرژی، افراد بسیاری که از افسردگی رنج می‌برند با بی خوابی نیز مواجه هستند. از سوی دیگر، برخی دیگر احساس می‌کنند که می‌توانند کل روز را بخوابند.

سطوح بالای استرس به واسطه مشکلات عاطفی حل نشده و عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید به میزان کافی می‌تواند به بی تعادلی در سطوح انتقال دهنده‌های عصبی منجر شود که می‌تواند در ریتم شبانه روزی طبیعی بدن انسان اختلال ایجاد کند.

در نهایت، افراد مبتلا به افسردگی اغلب یک رژیم غذایی نامناسب سرشار از غذا‌های فرآوری شده و تهی از ریزمغذی‌ها را مصرف می‌کنند که می‌تواند به کاهش سطوح انرژی منجر شود.

بی تعادلی قند خون

مقاومت به انسولین و هیپوگلیسمی دو دلیل اصلی بی تعادلی قند خون هستند. به واسطه نوسانات قند خون، هر دو مورد می‌توانند به عملکرد نامناسب میتوکندری برای تولید انرژی منجر شوند.

بی تعادلی‌های قند خون می‌توانند به واسطه مصرف کربوهیدرات‌های پالایش شده که موجب افزایش سریع و ناگهانی قند خون و سپس افت سریع آن شوند، شکل بگیرند. در صورت کاهش مصرف کربوهیدرات‌های پالایش شده احتمالا انرژی بیشتر و نوسانات خلقی کمتر را تجربه خواهید کرد. همچنین، احتمال ابتلا به دیابت نیز کاهش خواهد یافت.

آپنه خواب

مطالعات نشان داده اند که آپنه خواب یا وقفه‌های تنفسی هنگام خواب می‌تواند به سطوح پایین انرژی منجر شود. افزون بر این، افرادی که آپنه خواب نشخیص داده نشده دارند، لزوما با احساس خواب آلودگی مواجه نیستند و ممکن است تنها کمبود انرژی را احساس کنند.

این اختلال در خواب می‌تواند به سردرد‌های صبحگاهی، مشکلات حافظه، و دشواری در تمرکز نیز منجر شود. در صورت عدم درمان، آپنه خواب ممکن است به بیماری قلبی منجر شود.

بیماری قلبی

قلب یک بیمار قلبی توانایی پمپاژ خون به میزان کافی برای تامین نیاز‌های بدن را ندارد. در این شرایط بدن ارسال خون حاوی اکسیژن به اندام‌هایی با اهمیت کمتر، به ویژه عضلات دست‌ها و پاها، را کاهش می‌دهد و در عوض اندام‌های کلیدی مانند مغز و قلب در اولویت قرار می‌گیرند.

بر همین اساس، افراد مبتلا به بیماری قلبی اغلب با دشواری در انجام فعالیت‌های روزانه خود مانند پیاده‌روی، ورزش، و حتی رانندگی مواجه می‌شوند و همچنین از سینه درد رنج می‌برند.

هپاتیت

هپاتیت به واسطه بروز التهاب در کبد شکل می‌گیرد که اندامی کلیدی برای تجزیه سموم و تولید پروتئین‌های مورد نیاز برای لخته شدن خون، سوخت و ساز و ذخیره کربوهیدرات‌ها است. زمانی که کبد ملتهب است، وظایف آن نیز دچار اختلال می‌شوند.

بسیاری از افراد مبتلا به هپاتیت C. با احساس خستگی مداوم و سطوح پایین انرژی آشنا هستند. خستگی یکی از نشانه‌های اصلی این بیماری و همچنین از عوارض جانبی شایع روش‌های درمان هپاتیت C. محسوب می‌شود. در صورت عدم درمان، هپاتیت می‌تواند به مرگ بیمار منجر شود.

دارو‌ها

خستگی یکی از عوارض جانبی شایع برخی دارو‌های بدون نسخه و تجویزی است که از آن جمله می‌توان به دارو‌های ضد اضطراب، دارو‌های ضد افسردگی، استاتین‌ها برای کلسترول بالا و دارو‌های فشار خون بالا اشاره کرد.

پیش از آغاز مصرف دارویی جدید، راهنمای آن را مطالعه کرده تا با عوارض جانبی احتمالی آشنا شوید. گاهی اوقات این عوارض جانبی با گذشت زمان از بین می‌روند، اما اگر موجب اختلال در زندگی عادی شما می‌شوند می‌توانید با پزشک خود درباره تغییر دارو یا دوز مصرفی آن صحبت کنید.

اضطراب

اضطراب می‌تواند احتمال احساس خستگی و سطوح پایین انرژی را افزایش دهد. اضطراب و نگرانی مداوم می‌تواند به بی خوابی منجر شود. این شرایط از تجربه خواب ترمیم کننده بدن جلوگیری می‌کند که می‌تواند سطوح پایین انرژی در روز بعد را موجب شود.

آسیب‌های عاطفی

تجربه آسیب‌های عاطفی می‌تواند اثری منفی بر سطوح انرژی بدن انسان داشته باشد، به ویژه اگر استرس موجب یک اختلال اضطراب شده یا از خواب کافی شما را محروم کرده باشد.

با توجه به ژنتیک، شیمی مغز و سطح اضطراب، این می‌تواند عاملی بزرگ در تحلیل رفتن انرژی شما باشد.

الکل

مصرف الکل، به ویژه هنگام شب، می‌تواند به اختلال در خواب منجر شود. زمانی که الکل بدن وارد بدن می‌شود، سطح هورمون استرس اپی‌نفرین را افزایش می‌دهد که می‌تواند ضربان قلب را افزایش داده و ذهن را تحریک کند که به اختلال در خواب منجر می‌شود.

نوشیدن الکل موجب کم آبی بدن نیز می‌شود که خود می‌تواند دلیلی برای سطوح پایین انرژی باشد.

ورزش نکردن

شاید عجیب به نظر برسد، اما انجام ورزش می‌تواند به افزایش سطوح انرژی بدن منتج شود. ورزش نکردن، بدن و ذهن را وارد وضعیتی می‌کند که به تداوم استراحت تمایل دارند. با افزایش فعالیت بدنی احساس بهتری در طول روز خواهید داشت.

سندرم پای بی قرار

فرد مبتلا به سندرم پای بی قرار نیاز شدید به تکان دادن پای خود را احساس می‌کند که این شرایط می‌تواند وی را هنگام شب بیدار نگه دارد.

فرد ممکن است با احساس خزش یا دردی عمیق در پای خود نیز مواجه باشد. بدون در نظر گرفتن علائم، سندرم پای بی قرار می‌تواند در خواب اختلال ایجاد کرده و کیفیت آن را کاهش دهد که این شرایط می‌تواند به احساس خستگی در طول روز منجر شود.
 
 
منبع:بهداشت نیوز

نظر شما