به گزارش «کالاخبر»، مدیرعامل بورس کالای ایران در گردهمایی مدیران عامل شرکتهای پتروشیمی در مشهد درخصوص کارکردهای بورسهای کالایی گفت: کشف منصفانه قیمت، مدیریت ریسک نوسان قیمت، تسهیل تامین مالی، تسهیل مبادلات فیزیکی، تنظیم بازار، انتشار اطلاعات بازار و تضمین اجرای تعهدات از اصلیترین کارکردهای بورسهای کالایی است. سلطانینژاد در ادامه به آمار معاملات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: در سال ۹۷، معادل ۴میلیون و ۶۹۶ هزار تن محصول به ارزش ۳۰۷ هزار و ۱۲۲میلیارد ریال در بازار محصولات پتروشیمی معامله شد که رشد قابلتوجهی در حجم و ارزش معاملات نسبت به سالهای گذشته داشت که این روند مطلوب در سال جاری نیز ادامه دارد. وی همچنین به روند معاملات فرآوردههای نفتی در بورس کالای ایران اشاره کرد و توضیح داد: در سال ۹۷ نیز ۱۰ میلیون و ۳۵۹ هزار تن محصول به ارزش ۲۱۹ هزار و ۱۹۰ میلیارد ریال در این بازار معامله شد. مدیرعامل بورس کالای ایران به آمار معاملات محصولات پتروشیمی در ۷ ماهه ابتدایی سال ۹۸ اشاره کرد و توضیح داد: در ۷ ماهه ابتدایی امسال در بازار پتروشیمی ۲ میلیون و ۴۴۰ هزار تن محصول به ارزش ۲۲۷ هزار و ۵۱۹ میلیارد ریال در بورس کالا معامله شد. همچنین در ۷ ماهه امسال بالغ بر ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن محصول به ارزش ۱۷۸ هزار و ۳۱۷ میلیارد ریال در بازار فرآوردههای نفتی معامله شده است.
ابزارهای مالی مورد نیاز صنعت پتروشیمی
سلطانینژاد در ادامه به تشریح ابزارهای مالی بورس کالا که مورد نیاز صنعت پتروشیمی هستند پرداخت و عنوان کرد: قراردادهای بلندمدت در بورس کالای ایران شامل کشف پریمیوم و تسویه چندمرحلهای بوده و ابزارهای تامین مالی نیز اوراق خرید دین کالایی، قرارداد سلف و سلف موازی استاندارد را شامل میشود. وی به قرارداد کشف پریمیوم اشاره کرد و توضیح داد: در قرارداد کشف پریمیوم؛ تحویل کالا در آینده در یک یا چند سررسید و تعیین قیمت معامله بهصورت شناور براساس فرمول تعیین شده صورت میگیرد؛ همچنین انعقاد قرارداد کشف پریمیوم براساس فرمول مشخص (بر مبنای قیمتهای مرجع) و پریمیوم کشف شده در بازار بوده و موجب تسهیل تجارت پویا و بهبود تجارت در طول زنجیره محصول و پوشش ریسک تجارت میشود. مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص تسویه چند مرحلهای نیز توضیح داد و گفت: تسویه چند مرحلهای روشی از تسویه است که در آن طرفین، نحوه پرداخت وجه قرارداد متناسب با میزان تحویل کالا براساس شرایط مندرج در اطلاعیه عرضه را با یکدیگر توافق میکنند.
به گفته سلطانینژاد تسویه چند مرحلهای امکان برنامهریزی بلندمدت برای صنایع بالادستی و پاییندستی را فراهم کرده و موجب رفع نگرانی صنایع پاییندستی درخصوص امکان تامین مواد اولیه موردنیاز در آینده و رفع نگرانی شرکتهای تولیدی درخصوص امکان فروش محصول خود در آینده میشود. مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص اوراق خرید دین کالایی نیز گفت: اوراق خرید دین اوراقی است که به کمک آن تولیدکنندهها میتوانند طلبی که دارند را به ورقه بهادار تبدیل کرده و آن را بفروشند. جذابیت این اوراق به گونهای است که خریدار به دلیل مواجه شدن با مشکلات مربوط به تامین سرمایه در گردش به دنبال خرید نسیه مواد اولیه مصرفی خود است. وی افزود: فروشنده مواد اولیه نیز به دلیل نیاز به سرمایه در گردش تمایلی به فروش نسیه ندارد، زیرا اگر بهصورت نسیه کالای خود را بفروشد در تامین سرمایه در گردش خود با مشکل مواجه میشود. اما با این راهکار فروشنده با انتشار اوراق خرید دِین، پول خود را نقد دریافت کرده و خریدار بهصورت نسیه مواد اولیه مصرفی خود را خریده است. سلطانینژاد درخصوص مزایای انتشار اوراق خرید دین کالایی گفت: تامین مالی تولیدکننده، نقدشوندگی مطالبات، تشویق به افزایش فروش نسیه و عبور صنعت از رکود با جذب سرمایههای عمومی از مزایای این اوراق است.
نظر شما