به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، «مایک پنس» معاون رئیسجمهور آمریکا بامداد سهشنبه اعلام کرد که تحریمهای تنبیهی علیه دولت ترکیه، به دلیل عملیات نظامی در شمال سوریه، تصویب شدند.
پنس که به همراه «استیون منوشین» وزیر خزانهداری آمریکا در مقابل کاخ سفید با خبرنگاران گفتوگو میکرد، توضیح داد: «رئیسجمهور ترامپ صبح امروز با رئیسجمهور اردوغان تلفنی صحبت کرد و گفت که آمریکا میخواهد ترکیه تهاجم به سوریه را متوقف کرده و فورا آتشبس برقرار کند».
به نوشته خبرگزاری «رویترز» وی ضمن اشاره به اینکه از سوی رئیسجمهور آمریکا مامور شده تا در رأس هیأتی به ترکیه سفر کند، گفت اردوغان به ترامپ قول داد که به شهر «عینالعرب» یا همان «کوبانی» حمله نکند.
معاون رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه ترامپ با محکمترین لحن به اردوغان هشدار داد، تاکید کرد که واشنگتن هیچ چراغ سبزی به آنکارا برای عملیات در سوریه نداده است.
بعد از پنس، منوشین پشت تریبون آمد و از تحریم «سلیمان سویلو» وزیر کشور، «حلوسی آکار» وزیر دفاع و «فاتح دونماز» وزیر انرژی ترکیه و دو وزارتخانه دفاع و انرژی این کشور خبر داد.
منوشین در توضیح تحریمهای اعمالی بر ترکیه گفت: «ما قصد داریم دولت ترکیه را به دلیل افزایش خشونتها توسط نیروهای مسلح این کشور، به خطر انداختن جان غیرنظامیان [سوری] و بیثبات کردن منطقه [غرب آسیا] پاسخگو کنیم».
وی در ادامه توضیح داد: «همانطور که رئیسجمهور ترامپ گفت این تحریمها بسیار بسیار قوی هستند... [ترامپ] آماده است در صورتی که اقدامات مقتضی از سوی ترکیه انجام شود، این تحریمها بردارد».
پیش از این «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا با صدور بیانیهای جزئیات تحریمهای جدیدی را که قرار است علیه ترکیه اعمال کند، اعلام کرده بود.
ترامپ جزئیات تحریمها علیه ترکیه را اعلام کرد
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا شامگاه دوشنبه با صدور بیانیهای جزئیات تحریمهای جدیدی که قرار است علیه ترکیه اعمال کند را اعلام کرد.
رئیسجمهور آمریکا در این بیانیه تصریح کرده است: «به زودی با انتشار یک فرمان اجرایی، مجوز اعمال تحریمهایی را علیه مقامهای فعلی و سابق دولت ترکیه و اشخاصی که به اقدامات بیثباتکننده ترکیه در شمال سوریه کمک میکنند، صادر خواهم کرد».
وی اضافه کرد: «مشابهاً تعرفههای فولاد تا 50 درصد اضافه خواهند شد. ایالات متحده همچنین فوراً مذاکرات وزارت بازرگانی آمریکا با ترکیه بر سر یک توافق تجاری به ارزش 100 میلیارد دلار را متوقف خواهد کرد.»
ترامپ تصریح کرده این فرمان اجرایی امکان اعمال تحریمهایی را به بهانههایی مانند نقض حقوق بشر، ممانعت در آتشبس، جلوگیری از بازگشت آوارگان به کشورشان و یا تهدید صلح، ثبات و امنیت در سوریه فراهم خواهد کرد.
ترامپ در ادامه بیانیه خاطرنشان کرده است: «این فرمان، همچنین مجوز اعمال طیف وسیعی از تبعات شامل تحریمهای مالی، مصادره اموال و جلوگیری از ورود به خاک ایالات متحده را فراهم میکند».
رئیسجمهور آمریکا در این بیانیه دولت ترکیه را به تهدید صلح، امنیت و ثبات منطقه و به خطر انداختن جان غیرنظامیان متهم کرده است.
علاوه بر تحریمهای دولت آمریکا، کنگره این کشور هم در تلاش برای اعمال تحریمهایی علیه ترکیه به دلیل عملیات این کشور در شمال سوریه است.
«لیندسی گراهام»، قانونگذار جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه از موافقت رئیس این مجلس با اعمال تحریمهای فراحزبی علیه ترکیه خبر داد.
گراهام گفت با «نانسی پلوسی»، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا صحبت کرده و او از اعمال تحریمهای فراحزبی علیه ترکیه به دلیل عملیات این کشور در سوریه موافقت کرده است.
او در توئیتر نوشت: «همین الان با پلوسی درباره اقدام کنگره در خصوص هجوم ترکیه در سوریه صحبت کردم. رئیس مجلس با اعمال تحریمهای فراحزبی بابت اقدام خشونتآمیز ترکیه در سوریه موافق است. او علاوه بر این معتقد است که باید از متحدان کرد خودمان حمایت کنیم و نگران ظهور مجدد داعش است.»
«رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه اما گفته که علیرغم فشارها قصد ندارد عملیات در شمال سوریه را متوقف کند.
او روز دوشنبه گفت: «ترکیه به این سخنان گوش نمیدهد و هرگز دست از عملیات در شمال سوریه نخواهد کشید تا این منطقه را از تروریستها به طور کامل پاکسازی کند و کاری که شروع کرده را به پایان برساند.»
اعلام «وضعیت اضطراری ملی» در آمریکا به دلیل عملیات ترکیه
رئیسجمهور آمریکا از اعلام وضعیت اضطراری ملی در این کشور به دلیل عملیات نظامی ترکیه در سوریه و بلوکه کردن اموال مسئولان این عملیات خبر داد.
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا بامداد سهشنبه به دلیل عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه، وضعیت اضطراری ملی در ایالات متحده اعلام کرد.
طبق بیانیه کاخ سفید، ترامپ در نامهای که به کنگره برای اعلام تحریمهای ترکیه ارسال کرده، نوشته است: «من به دلیل وضعیت کنونی در سوریه و مخصوصا اقدامات اخیر دولت ترکیه در اجرای عملیات نظامی در شمال شرقی سوریه، وضعیت اضطراری ملی اعلام میکنم».
در ادامه این نامه آمده است: «من این اقدام را انجام میدهم زیرا اقدامات اخیر دولت ترکیه، ماموریت شکست داعش در عراق و سوریه را تضعیف کرده، غیرنظامیان را به خطر انداخته و صلح، ثبات و امنیت در منطقه را تهدید میکند. به همین دلیل تهدید غیرمعمول و غیرعادی برای امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا به حساب میآید».
ترامپ سپس از مصادره برخی اموال ترکیه خبر داد: «برای مقابله با این تهدید، طبق این دستور، تمام اموال و داراییهای افراد مشخصی که مسئول یا شریک اقدامات یا سیاستهایی هستند که این تهدید [را برای امنیت آمریکا] ایجاد کردند، در خاک ایالات متحده را بلوکه میکند».
وی سپس ورود مهاجران و غیرمهاجران را به ایالات متحده، که شامل تحریمهای اخیر علیه ترکیه میشوند، تعلیق کرد.
پمپئو: ترکیه باید با آمریکا گفت وگو کند
وزیر خارجه آمریکا به ترکیه هشدار داد در صورت ادامه تهاجم نظامی به شمال سوریه با تحریمهای بیشتری روبرو خواهد شد و گفت آنکارا باید درباره امنیت شمال سوریه به میز مذاکره با آمریکا بازگردد.
مایک پمپئو در بیانیه ای اعلام کرد: در روز جمعه، ایالات متحده قصد خود را برای اقدام در پاسخ به تهاجم نظامی یکجانبه ترکیه در شمال سوریه نشان داد.
وی افزود: رئیس جمهوری ترامپ اکنون یک دستور اجرایی را امضا کرد که ترکیه را برای رها کردن تهاجم نظامی خود در شمال سوریه و تصویب یک آتش بس فوری تحت فشار قرار می دهد.
وزیر خارجه ترامپ ادامه داد: این دستور اجرایی به وزارت خزانه داری و خارجه اختیار می دهد که تحریم هایی را علیه افراد، نهادها یا مرتبطان دولت ترکیه که در اقداماتی که غیرنظامیان را به خطر می اندازد یا صلح، امنیت و ثبات در شمال سوریه را بیشتر رو به زوال قرار می دهد، اعمال کند.
پمپئو اضافه کرد: سه مقام ارشد ترکیه، وزیر انرژی و وزیر دفاع ترکیه به موجب این دستورالعمل تحت تحریم قرار می گیرند.
وی تاکید کرد: همانگونه که رئیس جمهوری تصریح کرده است، اقدامات ترکیه در شمال سوریه به شدت کارزار مبارزه با داعش را تضعیف می کند، غیرنظامیان را به خطر می اندازد و امنیت تمام منطقه را تهدید می کند.
وزیر خارجه ترامپ اظهار کرد: اگر عملیات ترکیه ادامه یابد، بحران انسانی را با پیامدهای احتمالی فاجعه بار، شدت و هولناک می سازد. برای جلوگیری از اعمال تحریم های بیشتر تحت این فرمان اجرایی جدید، ترکیه باید به سرعت تهاجم یکجانبه خود را در شمال سوریه متوقف کند و به گفت وگو با آمریکا درباره امنیت شمال سوریه روی آورد.
پنتاگون: با متحدان ناتو، به عملیات ترکیه واکنش نشان میدهیم
وزیر دفاع آمریکا در اظهاراتی تند درباره عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه، گفت این تهاجم نظامی یکجانبه کاملا غیرقابل قبول بوده و مسئولیت عواقب آن برعهده رئیسجمهور ترکیه است.
«مارک اِسپر» وزیر دفاع آمریکا بامداد سهشنبه گفت دولت ترکیه با اجرای عملیات نظامی جدید در شمال سوریه، ماموریت جهانی در مبارزه با گروه تروریستی داعش را تضعیف کرده است.
اسپر با صدور بیانیهای بعد از اعلام جزئیات تحریمهای احتمالی بر ترکیه، گفت: «علیرغم مخالفت و هشدارهای مکرر ایالات متحده و جامعه جهانی، رئیسجمهور [رجب طیب] اردوغان دستور داد تهاجم یکجانبه به شمال سوریه آغاز شود که منجر به تلفات، ویرانی، ناامنی، آوارگی گسترده و افزایش تهدید برای نظامیان آمریکا [در سوریه] گردید».
بر اساس این بیانیه، وی با غیرقابل قبول خواندن عملیات نظامی ترکیه در شمال شرقی سوریه، توضیح داد: «این تهاجم غیرقابل قبول همچنین باعث تضعیف ماموریت موفق چندملیتی شکست داعش در سوریه شد و درپی آن تعداد زیادی از داعشیهای خطرناک بازداشتی آزاد شدند».
وزیر دفاع آمریکا درا دامه افزود: «به دلیل اقدامات غیرمسئولانه ترکیه، تهدید نسبت به نیروهای آمریکا در شمال سوریه به سطح غیرقابل قبولی افزایش یافته است. همچنین ما در خطر کشیده شدن به درگیری وسیعتری هستیم. بنابر این، با هدایت رئیسجمهور، وزارت دفاع در حال اجرای عقبنشینی دقیق خدمه نظامی آمریکا از شمال شرق سوریه است».
اسپر با بیان اینکه اقدام نظامی یکطرفه ترکیه «غیرضروری و عجولانه» بود، تصریح کرد: «رئیسجمهور اردوغان مسئول تمام عواقب آن، از جمله ظهور مجدد و بالقوه داعش، جنایات جنگی احتمالی و افزایش بحران انسانی است. روابط دوجانبه بین دو کشور نیز آسیب دیدهاند».
وی در پایان از جلسه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای بررسی عملیات ترکیه خبر داد: «من هفته آینده به مقر ناتو در بروکسل میروم و قصد دارم دیگر متحدان ناتو را برای اتخاذ اقدامات دیپلماتیک و اقتصادی جمعی و فردی در واکنش به این اقدامات خودخواهانه ترکیه تحت فشار بگذارم».
ترامپ: اجازه دهید اسد و سوریه در کنار کُردها با ترکیه بجنگند
رئیس جمهور آمریکا در پیامی در توئیتر نوشت که اجازه دهید که سوریه و اسد از کُردها حمایت کرده و با ترکیه برای سرزمین خود بجنگند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه در پیامی در توئیتر از عدم تحرک اروپاییها درباره چالش گروه تروریستی داعش انتقاد کرد.
وی در این پیام توئیتری نوشت که کشورهای اروپایی تعاملی با چالش داعش نداشتند و همین موضوع دلیل شرایطی است که امروز در آن قرار داریم.
ترامپ در ادامه نوشت: «سرانجام آنگلا مرکل وارد شد و به ترکیه گفت که عقب بنشیند. آیا اروپاییها مسئولیت بیشتری ندارند؟ من به اروپاییها پیشنهاد تحویل گرفتن زندانیهای داعش از کشورهایی که از آنجا آمدهاند را دادم و چندین بار این پیشنهاد را رد کردند. احتمالا آنها گمان میکردند که مثل همیشه آمریکا بهای گزاف این موضوع را خواهد پرداخت.»
رئیس جمهور آمریکا در ادامه پیامهای توئیتری خود نوشت: «پس از آنکه داعش به طور 100 درصد شکست خورد من به طور گسترده نیروهای خود را از سوریه خارج کردم. اجازه دهید سوریه و اسد از کُردها حمایت کرده و با ترکیه برای سرزمین خود بجنگند.»
ترامپ افزود: «من به ژنرالهای خود گفتم که چرا ما باید برای سوریه و اسد بجنگیم و از سرزمین دشمنمان حمایت کنیم؟ هر کسی که میخواهد به سوریه در حمایت از کُردها کمک کند برای من خوب است چه روسیه باشد چه چین و چه ناپلئون بناپارت. ما 7000 مایل از آنجا دور هستیم.»
اردوغان در تله ترامپ افتاد
کاخ سفید هفته گذشته بعد از گفتوگوی تلفنی ترامپ و رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که نیروهای آمریکایی از مناطق نزدیک به نوار مرزی سوریه و ترکیه عقبنشینی میکنند. بسیاری، این اقدام را چراغ سبز واشنگتن به آنکارا برای انجام عملیات علیه شبهنظامیان کرد در این مناطق تفسیر میکنند.
آنکارا عملیات نظامی در شمال سوریه با اسم رمز «چشمه صلح» را به بهانه مقابله با شبه نظامیان کرد و ایجاد یک «منطقه امن» برای اسکان آوارگان سوری، از هفدهم مهر آغاز کرده است. دولت سوریه از این تجاوز نظامی ترکیه به شدت انتقاد کرده و آن را اشغالگری جدید خوانده است. ایران و روسیه نیز در باره تبعات این عملیات ترکیه هشدار دادهاند به ویژه اینکه میتواند فرآیند راهحل سیاسی در ادلب را تحتالشعاع قرار دهد.
ترامپ در روزهای گذشته در واکنش به انتقادات از راهبردش در سوریه و رها کردن کردهای سوری عملیات ترکیه را بخشی از «جنگ 200 ساله» ترکیه با گروهی از کردها توصیف کرده و گفته که قصد ندارد آمریکا را وارد آن کند.