شناسهٔ خبر: 35751382 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مثلث | لینک خبر

مطهرنیا: به مذاکره مستقیم ایران با آمریکا یا در قالب 1+5 خوشبین نیستم

یک استاد دانشگاه با اشاره به آخرین تحولات سیاسی و دیپلماتیک در چارچوب برجام میان ایران و آمریکا و ایران و 1+4 گفت: ادامه این وضعیت و حرکت دو طرف در مسیر اهداف و گام‌های خود موجب افزایش فضای تنش و به ویژه بسته شدن بیشتر فضا برای ایران می‌شود.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی مثلث آنلاین:

مهدی مطهرنیا در گفت‌وگو با ایسنا درباره روند مذاکرات میان ایران و 1+4 در چارچوب برجام اظهار کرد: بارها تاکید کرده‌ام در ادبیات گفتمانی ایالات متحده آمریکا مذاکره معطوف به گرفتن امتیازاتی است که ایران می‌خواهد. آمریکایی‌ها مذاکره را بهترین ابزار و کم هزینه‌ترین راه برای رسیدن به اهداف خود می‌دانند اما تلقی برخی در ایران از مذاکره، سازش با آمریکا محسوب می‌شود که به لحاظ ایدئولوژی معنای عقب‌نشینی و شکست دارد و تا وقتی این نگاه است مذاکره برد برد امکان پذیر نیست.

وی ادامه داد: صحبت ترامپ در مدتی که روی کار آمده این است که اوباما نتوانست امتیازاتی که باید از ایران بگیرد از این رو برجام را به هم زد تا با مذاکره مجدد امتیازات مناسب با آنچه اهداف آمریکا می‌خواند را به دست آورد.

این استاد دانشگاه درباره آینده مذاکره میان ایران و کشورهای 1+4 به علاوه آمریکا اظهار کرد: بر اساس دیدگاهی که در بالا به آن اشاره کردم به مذاکره از لحاظ عملی به طور مستقیم میان ایران و آمریکا یا در قالب 1+5 خوشبین نیستم. علاوه بر تفاوت‌های گفتمانی دو طرف، آمریکا از امتیازات مدنظر خود کوتاه نخواهد آمد و در طرف ایرانی هم وضع به همین گونه است.

مطهرنیا درباره رویکرد اروپا به روند فعلی و شکست ابتکارات و تلاش‌های امانوئل مکرون و دیگر طرف‌ها تصریح کرد: معتقدم اروپا خیلی وقت است که از برجام خارج شده اما می‌خواهد با اقداماتی دیپلماسی اروپایی را حفظ کند همان طور که ایران با اقداماتی که انجام داده است تلاش کرده تا از میراث دیپلماسی خود در سطح نظام و دولت روحانی محافظت کند. اما آنچه عملا روی میز است این‌که اروپایی‌ها قادر به اجرای تعهدات خود نیستند. در عین حال ادامه این وضعیت و حرکت دو طرف در مسیر اهداف و گام‌های خود موجب افزایش فضای تنش و بسته شدن فضا برای ایران می‌شود.

وی گفت: با اجرای گام‌های بعدی تصمیم ایران برای کاهش تعهدات هسته‌ای خود و عدم تحرک اروپا و انجام اقدامی مناسب طبعا فضای موجود در برجام به لحاظ سیاسی و دیپلماتیک تنگ‌تر خواهد شد و این شرایط فضا را برای تشدید فشارهای بین‌المللی و فشار آمریکا علیه ایران فراهم می‌کند. این فضا اجماع بین‌المللی بیشتری را علیه ایران در سطح برجام و نیز در سطح منطقه شکل خواهد داد و این همان چیزی است که ترامپ در گفتمان خود دنبال می‌کرد او تلاش کرد با تحریم‌ها ایران را تحریک کند و از طرفی در این فضا خود را جنگ گریز نشان دهد و با ایجاد اجماع جهانی علیه ایران زمینه را برای برخورد با ایران بیش از آنچه امروز شاهد آن هستیم فراهم کند.

 

نظر شما