شناسهٔ خبر: 35504839 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

جزییات راه‌اندازی معاملات پسته در بورس کالا

صاحب‌خبر -
خبرگزاری آریا - سرپرست معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران در آستانه راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده پسته جزییات این معاملات و مزایای آن را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا، علیرضا ناصرپور در خصوص راه اندازی معاملات گواهی سپرده پسته در بورس کالا گفت: برای آغاز این معاملات پسته فندقی در دو سایز 30-28و 32-30به عنوان دارایی پایه و طبق استانداردهای تعریف شده در بورس کالای ایران در نظر گرفته شده که مبنای تحویل محصول به مالکان گواهی سپرده خواهد بود.
وی با اشاره به پذیرش دو انبار در استان کرمان افزود: تاکنون دو انبار در شهرستان‌های زرند و سیرجان پذیرش شده و محصول باغداران پسته کار را برای صدور گواهی سپرده کالایی طبق ضوابط و استانداردهای تعیین شده تحویل می‌گیرند. البته تعداد انبارها به مرور افزایش خواهد یافت تا هم در سایر شهرستان‌های استان کرمان و هم در استان‌های پسته خیز دیگر از جمله خراسان و سمنان امکان تحویل‌گیری محصول باغداران توسط انبارهای تحت کلید بورس فراهم شود که در این زمینه درخواست‌هایی در دست بررسی هستند.
مزایای گواهی سپرده برای کشاورزان و صادرکنندگان
سرپرست معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران با بیان مزایای عرضه پسته در قالب گواهی سپرده کالایی در بورس کالا برای کشاورزان و باغداران گفت: عرضه پسته به کمک این ابزار معاملاتی در وهله اول امکان فروش محصول با قیمت شفاف و منطقی را برای کشاورزان و باغداران فراهم می‌کند؛ قیمتی که برگرفته از عرضه و تقاضای بازار بوده و توسط دلالان و واسطه‌ها تعیین نمی‌شود.
وی ادامه داد: به کمک این سازوکار معاملاتی، کشاورز محصول خود را به صورت مستقیم در بازار عرضه کرده و در نبود واسطه‌های غیرضرور به بازار مصرف متصل می‌شود؛ ضمن اینکه کشاورز پسته کار می‌تواند وجه ناشی از فروش محصول خود را یک روز پس از انجام معامله در بورس دریافت کند.
ناصرپور مزیت دیگر معاملات گواهی سپرده پسته را عدم احتمال نکول (رد) تعهدات معامله و دریافت به موقع پول از سوی کشاورزان عنوان کرد و در خصوص مزایای این ابزار معاملاتی برای صادرکنندگان پسته گفت: صادرکنندگان به کمک معاملات گواهی سپرده پسته این اطمینان خاطر را دارند که می‌توانند پسته را با کیفیت استاندارد و مورد تایید بورس از انبارها تحویل گرفته و تعهدات صادراتی خود را به موقع ایفا کنند. همچنین خیال صادرکنندگان از این بابت راحت است که به دلیل نگهداری در انبارهای استاندارد، هیچگونه افت وزنی در محصول اتفاق نمی‌افتد و استانداردهای اعلامی به طور کامل رعایت می‌شود.
مدیر توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران گفت: با توجه استاندارد بودن انبارها، صادرکنندگان دیگر دغدغه‌ای در خصوص کیفیت محصولات تحویلی از انبارهای مورد تایید بورس نخواهند داشت و امکان برنامه‌ریزی دقیق برای ایفای تعهداتشان در زمان‌های مختلف با ورود آن‌ها به معاملات گواهی سپرده پسته، مهیا می‌شود.
به گفته ناصرپور، افزون بر موارد فوق برای مالکان گواهی سپرده کالایی اعم از باغدار و صادرکننده بستر مقرراتی توثیق و تامین مالی پیش بینی شده به طوری که به دلیل ماهیت اوراق بهادار بودن گواهی سپرده کالایی، این امکان وجود دارد که با توثیق آن نزد بانک نسبت به اخذ تسهیلات به پشتوانه آن اقدام کرد.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری به دلیل شرایط اقلیمی بهتر، میزان تولید پسته طبق برآوردها نسبت به سال گذشته به شدت افزایش می‌یابد، اظهار داشت: حداقل پسته تولیدی در سال جاری 200هزار تن برآورد شده که این رقم در برخی گمانه زنی‌ها تا حدود 300هزار تن نیز پیش‌بینی شده است که امید آن می‌رود تا بخشی از این میزان محصول، امسال در بورس مورد معامله قرار گرفته تا در سنوات آتی شاهد مدرن سازی بخش قابل توجهی از مبادلات پسته کشور باشیم.
به گزارش ایرنا، ناصرپور به مشکلات بازار و دادوستد سنتی پسته اشاره کرد و گفت: در بازار سنتی شبکه گسترده‌ای از واسطه‌گری و عدم شفافیت قیمتی وجود دارد و این شبکه تعیین‌کننده اصلی قیمت‌ها هستند و باغداران نقش کمرنگی در قیمت گذاری دارند. ضمن اینکه در بازار سنتی پسته، معاملات عموما نقدی نبوده و به شکل مدت‌دار انجام می‌شود که در این روند بخشی از تعهدات کمی و کیفی ایفا نمی‌شود. از طرفی صادرکنندگان نیز نمی‌توانند نسبت به کیفیت کالای خود به طور کامل ایفای تعهد کنند که این مشکلات به کمک عرضه پسته در بورس به اشکال مختلف قابل رفع است.
وی همچنین خاطر نشان کرد که با راه اندازی معاملات گواهی سپرده پسته، معاملات قراردادهای آتی این محصول نیز در بورس کالا راه اندازی می‌شود تا بازار مشتقه این کالا نیز در کمک به کشف قیمت و پوشش ریسک نقش‌آفرینی کند.
-->

برچسب‌ها:

نظر شما