خبرگزاری فارس: «گنگ شائونگ» سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران، در پاسخ به این سوال که آیا چین ادعای سعودیها مبنی بر دست داشتن ایران در حمله علیه تأسیسات نفتی «آرامکو» گفت: «از گزارشهایی در این زمینه مطلع هستیم. امیدواریم که تحقیقاتی جامع، بیطرفانه و منصفانه در خصوص این حادثه انجام شود».
شائونگ در ادامه گفت: «چین طرفهای مربوطه را به اجتناب از اقداماتی که موجب افزایش تنش در منطقه میشود و حمایت از صلح و ثبات در منطقهبهصورت مشترک دعوت میکند».
شنبه هفته پیش (۲۳ شهریورماه) «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داد.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بدون ارائه هرگونه سندی مدعی شد که این ایران و نه یمنیها بودهاند که تأسیسات نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار دادهاند. او دیروز (چهارشنبه) وارد شهر جده، واقع در غرب عربستان سعودی شد و مورد استقبال «ابراهیم العساف»، همتای سعودیاش قرار گرفت. پامپئو در این سفر با «محمد بن سلمان»، ولیعهد و وزیر دفاع سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
با این حال مقامات ایران هرگونه مشارکت در این عملیات پهپادی را رد کردهاند. «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه) درباره اتهامات مقامات آمریکایی درباره حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان گفت: «۵ سال است یمن درگیر جنگ است و ائتلاف سعودیها با پشتوانه کشورهای غربی مرتکب جنایات جنگی بسیاری در یمن شدند و طبیعی است که مردم یمن و نیروهای نظامی یمن برای متوقف کردن این جنایات واکنش داشته باشند».
مسکو: پاتریوت آمریکایی نتوانست حمله به آرامکو را دفع کند
یک منبع وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، سامانه «پاتریوت» آمریکا نتوانست به عربستان سعودی برای دفع حمله روز شنبه به تاسیسات نفتی این کشور کمک کند.
بعد از اظهارات اخیر مقامهای مسکو درباره لزوم اتخاذ «تصمیم درست» عربستان سعودی برای خرید سامانههای پدافندی ساخت روسیه، حالا یک مقام وزارت دفاع روسیه بر ناتوانی سامانه آمریکایی پاتریوت در دفع حمله روز شنبه به تاسیسات نفتی آرامکو تاکید کرده است.
خبرگزاری «اسپوتنیک»، امروز پنجشنبه به سراغ یک «منبع ارشد در وزارت دفاع روسیه» رفته و نظر او را درباره حمله روز شنبه یمنیها به دو پالایشگاه «یقیق» و «خریص» علیرغم حضور سامانههای پدافندی پاتریوت آمریکا در عربستان سعودی جویا شده است.
این منبع وزارت دفاع روسیه تاکید کرد، «پاتریوتهای آمریکا به دلیل کارآمدی پایینشان نتوانستند حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را دفع کنند».
این منبع روس همچنین افزود، در سراسر عربستان سعودی در حدود ۸۸ آتشبار سامانه پدافندی پاتریوت مستقر است.
اظهارنظر این منبع دفاعی روس درباره ناکارآمدی پاتریوت در حالی مطرح شده که پیش از این و در جریان نشست اخیر سه جانبه مشترک روسای جمهور روسیه، ایران و ترکیه در آنکارا، «ولادیمیر پوتین» اظهارنظری مشابه درباره ناکارآمدی پاتریوت مطرح کرده بود.
او با لحنی طعنهآمیز درباره ناکامی پاتریوت در دفع حمله هوایی روز شنبه به تاسیسات نفتی آرامکو از عربستان سعودی خواست مانند ایران و ترکیه سامانههای پدافندی روسیه را بخرند.
پنس: حمله به آرامکو بزرگترین حمله به تأسیسات نفتی در تاریخ بود
معاون رئیسجمهور آمریکا در مصاحبه با شبکهای تلویزیونی گفت تیمی برای رسیدن به شواهد حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی تشکیل شده است و واشنگتن در حال آماده کردن تحریمهایی جدید علیه ایران است.
«مایک پنس»، معاون رئیسجمهور آمریکا گفت واشنگتن در حال آماده کردن «تحریمهای تنبیهی جدیدی» علیه ایران است.
پنس روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه «فاکس بیزنس» گفت: «در حال حاضر در حال ارزیابی شواهد مرتبط با حمله روز شنبه به تأسیسات نفتی عربستان سعودی هستیم. این بزرگترین حمله به زیرساختهای نفتی جهان در طول تاریخ بود. وزیر امور خارجه در حال مشورت با مقامات عربستان سعودی است».
معاون رئیسجمهور آمریکا افزود: «ما بازرسانی را در منطقه داریم که بهدقت [برای جمعآوری شواهد] کار میکنند. رئیسجمهور تیمی را تشکیل دادهاند تا حقایق را کسب کنند. سعودیها به روشنی تأیید کردهاند که موشکها و پهپادهای مورد استفاده در این حمله، موشکها و پهپادهای ایرانی بودند اما آنچه ما میخواهیم بفهمیم این است که آنها از کجا شلیک شدهاند».
مایک پنس مدعی شد: «حوثیها که مسئولیت حمله را بر عهده گرفتهاند در جنوب [عربستان] مستقر هستند اما شواهدی مغایر با آن وجود دارد و رئیسجمهور تیمی تشکیل داده که به عمق ماجرا پی ببرند. او دستور داده که در روزهای آتی تحریمهای جدید تنبیهکنندهای علیه ایران بهخاطر ادامه دادن تمامی فعالیتهایی که در منطقه انجام میدهد، وضع شود».
او در نهایت گفت: «به شما قول میدهم شما میتوانید اینجا دو چیز را شاهد باشید. اول اینکه کمپین فشار حداکثری ما در حال اثرگذاری است و اقتصاد ایران به معنای واقعی کلمه در حال فروپاشی است».
پنس از دادن پاسخ به این سوال که چرا تأثیر فشارها بر ایران ملموس نیست طفره رفت و در ادامه ادعاهایش گفت: «فعالیتهای آنها در منطقه درخصوص نفتکشها و حمایت از حوثیها و حمایت از تروریست در حال رسیدن به یک درماندگی است. همانطور که رئیسجمهور گفت احتمالاً حمله [به آرامکو] از ایران منشأ میگیرد و ما به شواهد آن دست پیدا خواهیم کرد و هر اقدامی که رئیسجمهور تصمیم بگیرد، درخور است. مردم آمریکا میتوانند اطمینان داشته باشند که ما از منافمان دفاع میکنیم، از نیروهایمان دفاع میکنیم و از متحدانمان در منطقه (خاورمیانه) دفاع میکنیم».
شنبه هفته پیش (۲۳ شهریورماه) «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داد.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بدون ارائه هرگونه سندی مدعی شد که این ایران و نه یمنیها بودهاند که تأسیسات نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار دادهاند. او دیروز (چهارشنبه) وارد شهر جده، واقع در غرب عربستان سعودی شد و مورد استقبال «ابراهیم العساف»، همتای سعودیاش قرار گرفت. پامپئو در این سفر با «محمد بن سلمان»، ولیعهد و وزیر دفاع سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
با اینحال مقامات ایران هرگونه مشارکت در این عملیات پهپادی را رد کردهاند. «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه) درباره اتهامات مقامات آمریکایی درباره حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان گفت: «۵ سال است یمن درگیر جنگ است و ائتلاف سعودیها با پشتوانه کشورهای غربی مرتکب جنایات جنگی بسیاری در یمن شدند و طبیعی است که مردم یمن و نیروهای نظامی یمن برای متوقف کردن این جنایات واکنش داشته باشند».
لاوروف: تحقیقات درباره حادثه «آرامکو» باید بیطرفانه باشد
وزیر خارجه روسیه تأکید کرد که تحقیقات در مورد حادثه «آرامکو» باید بیطرفانه باشد، چراکه اتهامزنی بیپایه و اساس صرفا به تشدید تنش منجر میشود.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت تحقیقات در مورد حادثه حمله به تأسیسات نفتی شرکت سعودی «آرامکو» باید بیطرفانه باشد.
به نوشته خبرگزاری «اینترفکس»، لاوروف گفت تحقیقات بینالمللی که در این مورد آغاز شده، باید بدون جانبداری صورت گیرد، چراکه «اتهامزنی بر اساس اطلاعات تاییدنشده، صرفا به تشدید تنش منجر میشود.»
وی افزود: «تمام کشورهای خلیج فارس باید دور یک میز گردهم آیند و برای کاهش تنش، گفتوگو کنند.»
دیپلمات ارشد روسیه همچنین گفت مسکو خواهان اقدامات پیشگیرانهای است که از تکرار حوادثی مشابه این جلوگیری کند.
روز شنبه ارتش و انصارالله یمن در عملیاتی کمسابقه و هماهنگ با چندین فروند پهپاد تأسیسات نفتی شرکت آرامکو در دو منطقه «بقیق» و «خریص» را هدف قرار دادند. در نتیجه این عملیات تلافیجویانه، نیمی از ظرفیت پالایشگاه بقیق که بزرگترین پالایشگاه جهان است، از کار افتاده و توان تولید نفت عربستان سعودی به شدت کاهش یافته است.
پیچیدگی این عملیات و کاری بودن ضربه ناشی از آن به حدی است که عربستان سعودی و آمریکا در تلاش برای پوشاندن شکست سامانههای دفاعی خود، ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کردهاند.
سید «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز با رد این ادعا، گفت دلیل اتهامزنی به ایران این است که آمریکا و عربستان باور نمیکنند ملت یمن با دستان خالی، به چنین توانمندیهایی دست یافته باشند.