خبرگزاری فارس: «بوریس جانسون»، نخستوزیر انگلیس چهارشنبه با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا دربابره مسائل مختلف از جمله حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی گفتوگو کرد.
دفتر نخستوزیری انگلیس در بیانیهای گفته جانسون در این گفتوگوی تلفنی این حمله را محکوم کرده است. سران دو کشور اتفاق نظر داشتهاند ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.
در بیانیه دفتر نخستوزیری انگلیس آمده است ترامپ و جانسون درباره لزوم پاسخدهی دیپلماتیک به حمله آرامکو رایزنی کردند.
در این بیانیه آمده است: «آنها این حمله را محکوم کرده و درباره لزوم یک پاسخ متحد دیپلماتیک از جانب شریکان بینالمللی رایزنی کردند. آنها درباره ایران هم صحبت کرده و توافق کردند که به این کشور نباید اجازه دستیابی به سلاح هستهای داده شود.»
شنبه هفته جاری (۲۳ شهریورماه) «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داد.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بدون ارائه هرگونه سندی مدعی شد که این ایران و نه یمنیها بودهاند که تأسیسات نفتی آرامکو عربستان را هدف قرار دادهاند.
با اینحال مقامات ایران هرگونه مشارکت در این عملیات پهپادی را رد کردهاند. «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه) درباره اتهامات مقامات آمریکایی درباره حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان گفت: «۵ سال است یمن درگیر جنگ است و ائتلاف سعودیها با پشتوانه کشورهای غربی مرتکب جنایات جنگی بسیاری در یمن شدند و طبیعی است که مردم یمن و نیروهای نظامی یمن برای متوقف کردن این جنایات واکنش داشته باشند.»
سناتور آمریکایی: دولت ترامپ ایران را تحریک میکند
یک سناتور دموکرات آمریکایی با اشاره به اشتباهات دولت آمریکا و جو سازیهای تازه مقامهای این کشور علیه ایران گفت، این دولت ترامپ بود که از یک توافق بینالمللی خارج شد.
یک سناتور دموکرات آمریکایی چهارشنبه خواستار جلوگیری از تشدید تنشها با ایران، در بحبوحه حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی شد. او گفت: «این وظیفه سعودیهاست که از خود دفاع کنند.»
به نوشته وبگاه «هیل» «تیم کین» سناتور دموکرات اهل ویرجینیا در گفتوگو با شبکه خبری «سی .ان. ان» گفت دلیلی وجود ندارد آمریکا برای دفاع از منافع انرژی عربستان سعودی در برابر حملاتی که احتمالاً توسط حوثیهای یمن انجام شدهاند خودش را وارد معرکه کند.
وی گفت: «هیچ دلیلی وجود ندارد که آمریکا برای محافظت از نفت عربستان سعودی وارد جنگ شود یا به اقدام نظامی متوسل شود. چنین جنگی، مبتنی بر اطلاعات نادرستی است که دولت [ترامپ] در حال ترویج آنها است. بگذارید سعودیها خودشان از خودشان دفاع کنند.»
سناتور کین در ادامه در پاسخ به سوال مجری مبنی بر اینکه دولت ترامپ در حال ترویج چه اطلاعات نادرستی است گفت: «آنها جار و جنجال میکنند که این حمله بدون تحریک قبلی صورت گرفت. اما این آمریکاست که ایران را تحریک میکند. ما در یک توافق دیپلماتیک با ایرانیها بودیم که به آنها اجازه فروش نفت را میداد. ما از این توافق خارج شدیم.»
وی در خاتمه اظهار داشت: «لازم نیست ایران را دوست داشته باشید، اما ما در حال تحریک آنها هستیم.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا چهارشنبه در تداوم خصومت با ایران به وزیر خزانهداری این کشور دستور افزایش تحریمها علیه ایران را داد.
ترامپ در توئیتر نوشت: «همین الان به وزیر خزانهداری دستور افزایش محسوس تحریمها علیه کشور ایران را دادم.»
واشنگتن بعد از خروج از برجام در راستای سیاستی موسوم به «فشار حداکثری» به اقداماتی تحریکآمیز مانند قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای به اصطلاح تروریستی، اعزم یک ناوگروه، چند بمبافکن «بی-۵۲» و چند جنگنده «اف-۲۲» به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران روی آورده است.
تشکر پسر پادشاه سعودی از مواضع ضدایرانی ترامپ
خالد بن سلمان با تشکر از حمایتهای ترامپ گفت که دولت کنونی آمریکا به طور بی سابقه ای با ایران مقابله کرد.
به گزارش العربیه، خالد بن سلمان، برادر و معاون محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان در صفحه توییتر خود نوشت: دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بطور بی سابقه ای با ایران و گروهک های تروریستی مقابله کرد.
وی که پیش از این سفیر عربستان در واشنگتن بود در توییت دیگری نوشت: از پایبندی آمریکا به دفاع از هم پیمانان خود در منطقه تقدیر و تشکر می کنیم.
پسر پادشاه سعودی همچنین گفت که عربستان از حمایت های ترامپ تشکر می کند و به همکاری خود برای مقابله با قدرتهای متجاوز ادامه می دهد.
به گزارش ایسنا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بعد از ظهر امروز (چهارشنبه)در توییتر خود نوشت که از استیون منوچین، وزیر خزانه داری این کشور خواسته است تا تحریمهای علیه جمهوری اسلامی ایران را "به شکلی قابل توجه" افزایش دهد.
رسانههای آمریکایی دلیل این درخواست ترامپ را حمله اخیر به تاسیسات نفتی عربستان اعلام کردهاند که انصارالله یمن مسئولیت آن را بر عهده گرفته است.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن وابسته به انصارالله پیش از این اعلام کرد که یگان پهپادی ارتش و کمیتههای مردمی این کشور صبح روز شنبه برابر با ۱۴ سپتامبر با ۱۰ پهپاد دو پالایشگاه نفت بقیق و خریص در شرقیترین نقطه عربستان را در قالب عملیات دوم "توازن بازدارندگی" هدف گرفته است.
وزیر خارجه آمریکا ایران را به دست داشتن در این حمله متهم کرد که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی توییتری در واکنش به ادعای پمپئو علیه ایران نوشت: مایک پمپئو که در «فشار حداکثری» شکست خورده است، به «دروغ حداکثری» روی آورده است. آمریکا و مشتریانش به دلیل این توهم که برتری تسلیحاتی به پیروزی نظامی منجر خواهد شد، در یمن گیر افتادهاند. مقصر دانستن ایران، به فاجعه خاتمه نخواهد داد. پذیرفتن طرح پانزدهم آوریل ما برای پایان دادن به جنگ و آغاز مذاکرات ممکن است به آن پایان دهد.
سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا و یکی از سناتورهای آمریکایی در خصوص حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان توسط یمنی ها واکنش نشان داد و اظهار داشت: حدود ۵ سال است که ائتلاف سعودی با تجاوزات مکرر به یمن و ارتکاب انواع جنایات جنگی آتش جنگ را در منطقه شعله ور نگاه داشته و یمنی ها نیز نشان داده اند در مقابل جنگ و تجاوز ایستادگی می کنند.
موسوی با اشاره سخنان وزیر امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد: چنین اتهام زنی ها و اظهارنظرهای کور و بی حاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بی معنی است. در روابط بین المللی حتی "خصومت ورزی" هم دارای حداقلی از باور پذیری و چارچوبهای منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیدهاند. اینگونه اظهارنظر ها و اقدامات بیشتر شبیه برنامه ریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری به منظور زمینه سازی برای اقداماتی در آینده است. آمریکایی ها سیاستی به نام "فشار حداکثری" در پیش گرفتند که ظاهرا به دلیل ناکامی ها به سمت "دروغ حداکثری" گرایش پیدا کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان تنها راه حل ایجاد آرامش در منطقه و پایان دادن به بحران بی حاصل در یمن را توقف حملات و تجاوزات ائتلاف سعودی، قطع کمک های سیاسی و تسلیحاتی کشورهای غربی به متجاوزین و تلاش برای یافتن راه حل های سیاسی دانست.