دونالد ترامپ بهطور ضمنی مواضع رئیس دستگاه دیپلماسی دولت خود را تایید کرد و مدعی شد: «دلیلی وجود دارد که باور کنیم مقصر (این ماجرا) را میشناسیم. در صورت تایید، آماده و مجهز هستیم، اما صبر میکنیم تا ببینیم عربستان سعودی چه کسی را عامل این حمله معرفی میکند و طبق چه شرایطی باید جلو برویم» همچنین وزیر انرژی آمریکا در نشست سالانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی نامربوط به دستور کار نشست، ایران را به حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی متهم کرد.
ادعای عربستان علیه ایران
همزمان سخنگوی ائتلاف سعودی مدعی شد ایران در حمله به تاسیسات نفتی شرکت آرامکو نقش داشته است. به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف سعودی روز دوشنبه در یک نشست خبری مدعی شد حمله به تاسیسات نفتی شرکت سعودی آرامکو در مناطق «خریص» و «بقیق» با تسلیحات ایرانی و از محلی به جز یمن انجام شده است. ترکی المالکی در ادامه اعلام کرد تحقیقات در مورد حمله به تاسیسات نفتی عربستان همچنان ادامه دارد و مقامات ائتلاف به دنبال مشخص کردن محل دقیق شروع حمله هستند. این درحالی است که پیشتر این اتهامات از سوی محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران رد شده بود. محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران روز یکشنبه در پیامی توییتری در واکنش به ادعای پمپئو علیه ایران مبنی بر اینکه حمله به مجموعه پالایشگاهی شرکت آرامکو کار ایران بوده، نوشت: «مایک پمپئو که در «فشار حداکثری» شکست خورده است، به «دروغ حداکثری» روی آورده است.»
روز گذشته نیز علی ربیعی، سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه متاسفانه وزیرخارجه آمریکا عجولانه و به شکل تلویحی ایران را مورد اتهام قرار داد، گفت: «فرافکنی سنت آمریکاییها است که این بار هم رخ داد و باید ببینیم چه کسانی از این اقدامات سود میبرند.» همچنین سیدعباس موسوی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اتهامزنی به ایران درباره حملات اخیر پهپادی به تاسیسات نفتی سعودیها ضمن اشاره به اینکه این دروغ حداکثری در ادامه ناکامیهای محور غربی-عربی است، افزود: «ما از این اقدامات تعجب نمیکنیم. کشورهای وابسته همچنان وابسته هستند و آنهایی که قرار است آنها را بدوشند این حرفها را میزنند تا به این کشورهای وابسته احساس امنیت بدهند. این حرفها بیاساس و محکوم هستند.» روز شنبه «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داد.
اتهامات وزیر انرژی آمریکا
وزیر انرژی آمریکا در نشست سالانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اظهاراتی نامربوط به دستور کار نشست، ایران را به حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی متهم کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، ریک پری، وزیر انرژی آمریکا روز دوشنبه ایران را به دست داشتن در عملیات حمله به تاسیسات نفتی «بقیق» در آرامکو در عربستان سعودی متهم کرد. پری مدعی شد: «پیش از آنکه بخواهم پیام رئیسجمهور [دونالد] ترامپ را با شما در میان بگذارم، میخواهم بگویم که ایالاتمتحده با تمام وجود حمله ایران به پادشاهی عربستان سعودی را محکوم میکند و از دیگر کشورها هم میخواهیم که آن را محکوم کنند.» وی در ادامه ادعاهایش افزود: «این رفتار غیرقابل قبول است، این غیرقابل قبول است و آنها باید بابت آن پاسخگو باشند. اشتباه نکنید، این حملهای عامدانه به اقتصاد جهانی و بازار جهانی انرژی بوده است. رئیسجمهور ترامپ مجوز عرضه نفت از ذخایر راهبردی نفت، در صورت نیاز را صادر کرده و وزارتخانه من آماده پاسخ به این درخواست است. با وجود تلاشهای شریرانه ایران، کاملا اطمینان داریم که بازار انعطافپذیر است و پاسخ مثبتی خواهد داد.» همچنین وزارتخارجه آلمان در بیانیهای اعلام کرد که قصد دارد با شرکای خود درباره حمله اوایل هفته به تاسیسات «آرامکو» عربستان تحقیقاتی را آغاز کند.
طرح ایران برای پایان بحران
این ادعاهای مقامات آمریکایی درحالی مطرح میشود که ایران بارها خواهان پایان درگیریها در منطقه شده و حتی طرحهایی را نیز به این منظور ارائه کرده است. ربیعی سخنگوی دولت روز گذشته در این خصوص گفت: «ما طرح ۴ مادهای را در همان روزهای نخستین بحران منطقه و یمن ارائه دادیم و هنوز هم اعتقاد داریم که تنها راهحل برای خروج از بحران، یک طرح ۴ مادهای یا چیزی شبیه به این است که میتواند ما را از بحران خارج کند.» سخنگوی دولت بیان کرد: «جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با سازمان ملل متحد و همه کشورهایی که راغب به حفظ صلح و بازگشت ثبات در یمن و در منطقه هستند آمادگی کامل دارد و معتقدیم که ناامنی منطقه در هر حالت آن به نفع هیچ یک از مردم و کشورهای منطقه نیست.»
وی با بیان اینکه فرافکنی سنت آمریکاییها است که این بار هم رخ داد، گفت: «باید ببینیم چه کسانی از این اقدامات سود میبرند. این اقدام یک بازتاب طبیعی سرکوب مکرر یک جامعه است و آنهایی که زیان میبینند همه کشورهای منطقه هستند و هیچکس از آن نفعی نمیبرد.»
وی با اشاره به تحولات اخیر یمن و حمله به تاسیسات نفتی آرامکو گفت: «برخی بداندیشان منطقه با طرح اتهامات بیاساس در مسیر ایجاد تفرقه حرکت کرده و تلاش میکنند بیاعتمادی بین همسایگان را افزایش دهند که ما یک نمونه از این اقدامات مخرب را در روزهای گذشته در پی حادثه پیشآمده برای شرکت آرامکو در عربستان مشاهده کردیم.» سخنگوی دولت یادآور شد: «متاسفانه به ریشههای این جنگ و ناامنی و بیثباتی در منطقه توجه نمیشود. معتقد هستیم یمنی که ۵ سال است مورد هجوم و زیرشدیدترین حملات و رفتارهای ضدانسانی قرار دارد و کشتههای زیاد، کودکان آواره و بیسرپرست زیاد محصول این جنگ ۵ ساله علیه این مردم بیدفاع است. اینها ریشهها و بنیادهای ناامنیهای منطقه است که نیاز به فرافکنی ندارد.» ربیعی ادامه داد: «قطعا نخبگان یمنی دانش، امکانات و ظرفیتهای خود را توسعه دادهاند. آنها هم متحدانی در منطقه و در داخل کشورها و جنبشهای منطقهای دارند و اینکه به دنبال فرافکنی باشند و باز انتقامگیری و خونریزی و باز هم تهدید و حمله مجدد به یمن و تهدید سایر کشورها را راهحلی برای پایان این حوادث و مناقشات بدانند همان مسیر طی شده است که منجر به ایجاد بنبست و هزینه دادن کشورهای منطقه و سود بردن قدرتها از جمله ایالاتمتحده آمریکا میشود.» از سوی دیگر سیدعباس موسوی، سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز در این رابطه گفت: «پنج سال است که یمن درگیر جنگ خونین است و ائتلاف سعودی با حمایت کشورهای غربی جنایات گستردهای علیه ملت یمن مرتکب شده است. طبیعی است که مردم و ارتش یمن به این جنایتها واکنش نشان دهند.» موسوی ادامه داد: «جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده است که از مردم یمن و حقوق آنها دفاع میکند، ولی اینکه اینگونه اقدامات دفاعی به ایران نسبت داده شود، در راستای دروغ حداکثری است که در ادامه ناکامیهایشان است.»
چین خواستار خویشتنداری شد
همچنین سخنگوی وزارت امورخارجه چین در واکنش به ادعای آمریکا علیه ایران درباره حمله به مجموعه پالایشگاهی آرامکو خواستار خویشتنداری و خودداری از اقدامات تنشزا شد. به گزارش «ایسنا» به نقل از رویترز، هوا چونینگ گفت که مقصر دانستن هر کسی درباره حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی بدون مدرک قطعی، غیرمسوولانه است.