ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی که با جنبش حوثیهای یمن مقابله میکند روز دوشنبه، ۱۶ سپتامبر (۲۵ شهریور) اعلام کرد که حملات به تاسیسات نفتی عربستان توسط سلاحهای ایرانی انجام شده و طبق یافتههای اولیه از خاک یمن نبوده است.
ترکی مالکی، سخنگوی ائتلاف سعودی در نشستی خبری در شهر ریاض افزود: «تحقیقات درباره حمله روز شنبه که مسئولیت آن را گروه حوثیها برعهده گرفته است همچنان ادامه دارد و مقامها در تلاش برای مشخص کردن محل و منشا حمله هستند.» وی این حملات را تروریستی عنوان کرد.
شبه نظامیان حوثی یمن روز شنبه ۲۳ شهریور اعلام کردند که با ۱۰ پهپاد به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان در «بقیق» و «خریص» حمله کردهاند. بقیق و خریص به ترتیب در ۷۰ و ۲۷۰ کیلومتری ظهران، بزرگترین مجتمع پالایشگاهی جهان قرار دارند و حمله روز شنبه به این مناطق عرضه حدود نیمی از نفت این کشور و ۵ درصد نفت جهان را مختل کرد.
ترکی مالکی تصریح کرد که مقامات در نشست خبری آینده از مکانی که پهپادها به حرکت درآمدند پرده برمیدارند.
وی گفت که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، صادرکنندههای اصلی نفت در جهان هستند و قادر به محافظت از مناطق حیاتی انرژی و اقتصادی خود هستند.
سخنگوی ائتلاف سعودی افزود: «این اقدام ناجوانمردانه امنیت اقتصاد جهانی و نه فقط عربستان را هدف قرار داده است.»
از سوی دیگر روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مقامات رسمی آمریکا گزارش داد که واشنگتن به ریاض اطلاع داده است که حمله به تاسیسات نفتی عربستان از خاک ایران انجام شده بود.
بیشتر بخوانید:
- آنچه از حمله پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان میدانیم
- ترامپ تلویحا ایران را به دخالت در حمله به تاسیسات نفتی عربستان متهم کرد
- عراق: پمپئو هم گفت که از خاک ما در حمله پهپادی به عربستان استفاده نشده است
پس از حملات روز شنبه، ایالات متحده آمریکا ایران را متهم کرد که در این عملیات علیه مواضع غیرنظامی عربستان دست داشته است.
کاخ سفید پس از تماس تلفنی میان بن سلمان و ترامپ در بیانیه ای اعلام کرد: «آمریکا حمله به تاسیسات مهم نفتی عربستان را محکوم میکند. اقدامهای خشونت آمیز بر ضد مناطق غیرنظامی و زیرساختهایی که برای اقتصاد جهان حیاتی هستند تنها نتیجهاش بالا گرفتن تنش و تشدید بی اعتمادی است.»
ایران اتهام دست داشتن در حمله روز شنبه را رد کرده است.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اتهام آمریکا را «بیمعنی» عنوان کرد. پیش از موسوی، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز اتهام زدن به جمهوری اسلامی در این حملات را مصداق «دروغ حداکثری به جای کارزار فشار حداکثری از سوی آمریکا» خوانده بود.