حمله دو روز پیش به تاسیسات نفتی عربستان، نوسان شدید قیمتها را در بازارهای مالی بینالمللی در زمان آغاز به کار هفته جدید (دوشنبه ۱۶ سپتامبر) در پی داشته است.
در معاملات اولیه امروز بازار نفت، قیمت هر بشکه نفت برنت برای معاملات آتی با ۲۰ درصد افزایش به ۷۱ دلار و ۹۵ سنت رسید.
این میزان جهش قیمت نفت بالاترین رکوردی است که از سال ۱۹۹۱ میلادی تا کنون ثبت شده است.
قیمت هر بشکه نفت وست تگزاس اینترمیدیت برای معاملات آتی هم با ۱۵/۵ درصد افزایش به ۶۳ دلار و ۳۴ سنت رسید که در مقیاس روزانه، این رشد قیمت در ۲۱ سال اخیر بیسابقه بوده است.
در طول روز قیمتها به تدریج تعدیل شد. یکی از دلایل افت قیمت با گذشت روز، مجوز دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای استفاده از ذخایر اضطراری بوده است.
قیمت طلا هم در معاملات امروز با افزایش مواجه شد، هر اونس طلا با یک درصد افزایش، صبح امروز در معاملات آنی ( SPOT GOLD) به بالای ۱۵۰۳ دلار رسید؛ قیمت طلا معمولا در زمان بیثباتی سیاسی یا اقتصادی به دلیل محل سرمایهگذاری مطمئنتر از دید سرمایهگذاران افزایش مییابد.
عربستان بزرگترین صادرکننده نفت در جهان است و حمله به تاسیسات نفتی این کشور، روزانه حدود ۵/۷ میلیون بشکه از تولید کاسته است.
- حمله به تاسیسات نفتی عربستان؛ منابع اطلاعاتی آمریکا از 'دخالت ایران' خبر میدهند
- حمله به تاسیسات نفتی عربستان؛ ایران دست داشتن در حملات را تکذیب کرد
- حمله به تاسیسات نفتی عربستان؛ قیمت نفت به بالاترین حد در ۴ ماه اخیر رسید
- عربستان: حملات نیمی از تولید نفت و گاز را متوقف کرده است
- حمله پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان؛ پومپئو ایران را مقصر دانست
امروز به غیر از نفت، بعضی سهامها و شاخصهای دیگر هم تلاطم داشت.
در بازار ارز، پول ملی کشورهای با اقتصاد مرتبط با با نفت نوسان داشت. دلار کانادا کمتر از نیم درصد افزایش قیمت نشان داد و ارزش روبل روسیه هم بالاتر رفت.
پول ملی بعضی از واردکنندگان نفت مانند ترکیه و هند هم با کاهش ارزش روبرو شد هر چند در مجموع واکنش بازار ارز به تحولات اخیر وسیع نبود.
در بازار سهام شاخصهای اروپایی بیش از نیم درصد کاهش از خود نشان دادند که انتظار میرود با باز شدن بازار وال استریت در آمریکا در ادامه روز، از روند مشابهی تبعیت شود.
در بازار آمریکا هم قیمت نفت کوره نزدیک به ۱۱ درصد افزایش قیمت نشان داد.
اختلال در عرضه نفت عربستان به دلیل حملات اخیر بیش از همه شاید واردکنندگان عمده نفت از این کشور مانند هند، چین و اندونزی را تحت تاثیر قرار دهد.
دو روز پیش (شنبه ۱۴ سپتامبر) در دو حمله جداگانه، پالایشگاه بقیق و پس از آن میدان نفتی حقل خریص هدف حمله قرار گرفت.
حوثیهای یمن مدعیاند با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان صورت دادهاند.
اما آمریکا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفته و منابع اطلاعاتی این کشور به رسانهها گفتهاند که جمهوری اسلامی ایران پشت این حملات بوده است.
پس از این حملات عربستان تایید کرد که تولید ۵ میلیون ۷۰۰ هزار بشکه نفت این کشور دچار اختلال شده است.
عربستان روزانه حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید میکند و بر اساس اطلاعات سال ۲۰۱۸ میلادی پالایشگاه بقیق حدود نیمی از کل نفت تولیدی این کشور را فرآوری میکند.
آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان و تحت مالکیت دولت این کشور است.
بر اساس دادههایی که شرکت ملی نفت عربستان، آرامکو منتشر کرده، درآمد این شرکت در سال ۲۰۱۸ میلادی ۲۲۴ میلیارد دلار بوده است.
سال گذشته (۲۰۱۸) شرکت آرامکو روازنه حدود ۱۳/۶ میلیون بشکه نفت تولید کرد که این میزان از تولید شرکتهای نفتی بزرگی مانند "رویال داچ شل" و "بیپی" بریتانیا بالاتر بود.
هفته پیش، عبدالعزیز بن سلمان، شاهزاده سعودی که همزمان با به دست گرفتن ریاست وزارت نفت این کشور، سکان هدایت شرکت آرامکو را نیز در دست گرفت که تا پیش از این در اختیار خالد فالح بود.
در حالی که در سالهای اخیر بحث بر سر عرضه سهام این شرکت در بازارهای سهام بینالمللی ادامه داشته است، اما عرضه آن عملا تا کنون محقق نشده است.
هفته پیش و درست قبل از این حملات، خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که آرامکو قصد دارد با به خدمت گرفتن ۹ بانک، فرآیند اولین عرضه عمومی سهام خود را در بازارهای بینالمللی آغاز کند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دو سال پیش از عربستان سعودی خواست که سهام شرکت نفتی آرامکو را در بازار بورس نیویورک عرضه کند.
آقای ترامپ گفته بود برای آمریکا اهمیت زیادی دارد که سهام آرامکو برای اولین بار در ایالات متحده عرضه شود و او از "عرضه اولیه سهام" آرامکو در نیویورک سپاسگزار خواهد شد.
شرکت عربی-آمریکایی نفت - آرامکو - در سال ۱۹۴۴ و با تغییر نام شرکت استاندارد اویل کالیفرنیا-عربی ایجاد شد و در سال ۱۹۷۶، دولت عربستان تمامی سهام آن را در اختیار گرفت و نام آن را به آرامکو سعودی تغییر داد.
در سال ۱۹۸۸ شرکت نفت عربستان سعودی تاسیس شد و تمامی تاسیسات و فعالیت های آرامکو سعودی در اختیار این شرکت قرار گرفت.