به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری آریا، دفتر ریاستجمهوری روسیه با صدور بیانیهای اعلام کرد رئیسجمهور این کشور در گفتوگوی تلفنی با همتای فرانسوی خود، جزئیات وضعیت کنونی توافق هستهای با ایران را مورد بررسی قرار داده است.
دفتر ریاستجمهوری روسیه روز یکشنبه با صدور بیانیهای جزئیات بیشتری در مورد محتوای گفتوگوی «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه با «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه، درباره ایران منتشر کرد.
به نوشته خبرگزاری «تاس»، در بخشی از بیانیه کاخ کرملین، آمده است: «طرفین وضعیت حول برنامه جامع اقدام مشترک برنامه هستهای ایران را با جزئیات مورد بحث قرار دادند.»
این بیانیه میافزاید: «ولادیمیر پوتین و امانوئل ماکرون در مورد تحکیم تلاشهای همه طرفهای مربوطه برای حفظ برجام و اجرای کامل آن، گفتوگو کردند. آنها همچنین یکدیگر را در جریان گامهایی که فرانسه و روسیه در این مسیر برداشتهاند، قرار دادند.»
ایتارتاس هم به نقل از کرملین نوشت: ولادیمیر پوتین و امانوئل مکرون روسای جمهور روسیه و فرانسه، تقویت تلاشهای همه طرفها را برای حفظ توافق هستهای ایران خواستار شدند.
شب گذشته کاخ الیزه هم اعلام کرده بود که پوتین و ماکرون تلفنی در مورد ایران و اوکراین گفتوگو کردهاند.
تماس رؤسای جمهور روسیه و فرانسه چند روز پس از آن صورت میگیرد که جمهوری اسلامی ایران در سومین گام در مسیر کاهش تعهد به توافق هستهای، محدودیتهای برجامی تحقیق و توسعه هستهای را به حالت تعلیق درآورد.
مسیر گفتوگو با ایران هنوز باز است
گفتگوی مکرون و پوتین در حالی صورت می گیرد که «ژان ایو لو دریان» وزیر خارجه فرانسه روز یکشنبه تأکید کرد که مسیر گفتوگو و دیپلماسی با تهران همچنان گشوده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، لو دریان گفت با وجود آنکه ایران همانطور که گفته بود گام سوم در مسیر کاهش تعهد به توافق هستهای را برداشته، اما هنوز امکان گفتوگو با ایران وجود دارد.
وی که با رادیو 1 اروپا گفتوگو میکرد، در مورد ایران گفت: «اقداماتی که آنها انجام دادهاند، منفی است، اما تعیینکننده نیست. آنها میتوانند [از این گامها] بازگردند و مسیر گفتوگو هم هنوز باز است.»
وزیر خارجه فرانسه گفت اقدامات اخیر ایران، زمان گریز این کشور را چندان کاهش نداده است.
بازی اروپا در وقت اضافه برای نجات برجام
شبکه الجزیره در گزارشی به آخرین تلاش اروپاییها برای نجات توافقنامه هستهای ایران (برجام) پرداخت.
مجری الجزیره گفت: کشورهای اروپایی خود را بین آمریکا و ایران، در شرایط سختی میبینند. اتحادیه اروپا نمیخواهد اختلاف بین دو طرف درباره پرونده هستهای ایران به مرحله بدون بازگشت، برسد. اروپاییها همچنین به تحریمهای آمریکا توجه دارند که روابط آنها با جمهوری اسلامی را هم شامل میشود. اتحادیه اروپا برای موفقیت طرح پاریس که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه آن را در اجلاس سران گروه هفت مطرح کرد، مبارزه میکند. اما او سپس با تهدیدات آمریکا درباره تشدید تحریمها علیه ایران روبرو شد. این در حالی است که تهران هم اروپاییها را متهم میکند که به تعهدات شان عمل نمیکنند.
ضیاء محمد گزارشگر شبکه الجزیره گفت: فاصله بین اروپاییها و ایران بیشتر میشود و این کشور لحن انتقادات خود از آنها را درباره عمل کردن به تعهدات شان در چارچوب توافقنامه هسته ای، تندتر کرده است. علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران پس از دیدار با مدیر کل موقت آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرد این کشور به تنهایی به پایبندی یکجانبه به توافقنامه هستهای ادامه نخواهد داد. این موضع گیری ایران پس از برداشتن گام سوم سیاست کاهش پایبندی به توافقنامه هسته ای، اتخاذ شد. این گام شامل برداشتن محدودیتهای مربوط به اورانیوم غنی سازی شده و استفاده از دستگاههای پیشرفته سانتریفوژ از نسل 6 و 4 است. به عبارت دیگر، از نظر ایران همه چیز به شرایط پیش از توافقنامه هستهای نزدیک شده است.
در ادامه این گزارش آمده است: ایران از هشتم ماه مه امسال این سیاست را در پیش گرفت و به طور خاص این سیاست را در برابر اروپاییها اجرا میکند که معتقدند است آنها هنوز به وعده هایشان عمل نکرده اند. اما پاریس که در صدر تلاشها در وقت اضافه برای نجات توافقنامه هستهای قرار دارد، همچنان معتقد است راه گفتگو با ایران باز است. ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه با وجود انتقاد از گام اخیر ایران در کاهش تعهدات هستهای این کشور، تأکید کرد تهران میتواند از این اقدام عقب نشینی کند. لودریان تأکید کرد پیش از اعلام رسمی مرگ توافقنامه هسته ای، گفتگو میتواند این توافقنامه را نجات دهد.
گزارشگر این شبکه خاطر نشان کرد: در برابر تلاشهای اتحادیه اروپا، آمریکا همچنان به تنش آفرینی علیه تهران ادامه میدهد. جان بولتون مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا با انتشار یک توئیت، درباره آنچه مواد و فعالیتهای هستهای که احتمالا ایران آنها را پنهان میکند، خواند، هشدار داد و خواستار انتشار گزارش آژانس در این باره شد. آمریکا که گاهی به تنش آفرینی و گاهی به مذاکره با ایران اشاره میکند، دغدغه ایرانیها را درباره تعامل با پرونده هستهای این کشور بر میانگیزد. ایرانیها معتقدند هدف واشنگتن آن است که آنها را وادار به تسلیم شدن کند و به دنبال گفتگویی نیست که بتوان در آن به نتیجهای مانند توافقنامه هستهای دست پیدا کرد.
نظر شما