شناسهٔ خبر: 35182016 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آریا | لینک خبر

آشوب برگزیت در لندن / در انگلیس چه خبر است ؟

صاحب‌خبر -

خبرگزاری آریا-انگلیس این روزها پیاپی صحنه رویارویی سیاسی بین «بوریس جانسون» نخست وزیر این کشور و مخالفان برکسیت بدون توافق است.
 به گزارش خبرگزاری آریا،بسیاری از تحلیلگران سیاسی شکست دولت بوریس جانسون در رای گیری روز سه شنبه پارلمان را به معنای پایان تسلط او بر روند برکسیت ارزیابی کرده اند.
انگلیس این روزها پیاپی صحنه رویارویی سیاسی بین «بوریس جانسون» نخست وزیر این کشور و مخالفان برکسیت بدون توافق است.

بحران سیاسی در انگلیس در سایه شکست نخست وزیر در برابر مخالفان
نخست وزیر انگلیس روز سه شنبه در رای گیری پارلمان در مورد دستور کار جلسه شکست خورد. امری که برای مخالفان برکسیت بدون توافق که به دنبال به دست گرفتن کنترل بحث در مورد این موضوع در پارلمان هستند یک پیروزی محسوب می شود.
به این ترتیب مخالفان برکسیت بدون توافق خواهند توانست روز چهارشنبه پیشنهادهای خود از جمله طرح جلوگیری از برکسیت بدون توافق را به رای بگذارند. بنا به طرح پیشنهادی آنها نخست وزیر انگلیس موظف خواهد شد تا در صورت عدم دستیابی به توافق با اتحادیه اروپا در موعد مقرر در روز 31 اکتبر(9 آبان)، خروج کشورش از اتحادیه اروپا را تا روز 31 ژانویه سال 2020 میلادی به تعوق بیاندازد.
در رای گیری روز سه شنبه علاوه بر نمایندگان احزاب مخالف دولت 21 نماینده حزب محافظه کار نیز علیه موضع بوریس جانسون رای دادند. این 21 نماینده که در میان آنها نام «نیکولاس سومز» نوه «وینستون چرچیل» نخست وزیر اسبق انگلیس و «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه پیشین نیز به چشم می خورد از جمع اعضای حزب محافظه کار حاضر در پارلمان اخراج شدند.
نخست وزیر انگلیس تهدید کرده است که در صورت جلوگیری پارلمان از برکسیت بدون توافق ضمن ارائه طرح انحلال پارلمان خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام خواهد شد. این در حالی است که بوریس جانسون برای انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام به رای دو سوم نمایندگان نیاز خواهد داشت.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی شکست دولت بوریس جانسون در رای گیری روز سه شنبه پارلمان را به معنای پایان تسلط او بر روند برکسیت ارزیابی کرده اند. نخست وزیر انگلیس تاکید می کند که انگلیس با توافق یا بدون آن باید در موعد مقرر (روز 31 اکتبر) از اتحادیه اروپا خارج شود.
این در حالی است که بنا به ارزیابی سازمان ملل متحد برکسیت بدون توافق از نظر فروش کالاهای انگلیسی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، 16 میلیارد دلار به انگلیس ضرر مالی خواهد زد.

تشدید اختلافات و افزایش بی ثباتی در فضای سیاسی و اقتصادی انگلیس
به گزارش خبرگزاری فرانسه ، شماری از نمایندگان تلاش می کنند تا سیاست «بوریس جانسون» نخست وزیر را مبنی بر خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا خنثی کند.
پیش بینی می شود 58 روز مانده به پایان مهلت تمدید شده اتحادیه اروپا برای انگلیس به منظور ترک اتحادیه اروپا، نخستین نشست مجلس انگلیس پس از تعطیلات تابستانی و پیش از تعلیق پنج هفته ای پارلمان به اوج تقابل موافقان و مخالفان خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا مبدل شود.
«هارولد ویلسون» یکی از نخست وزیرهای انگلیس زمانی گفته بود: «یک هفته زمان زیادی در سیاست [برای تغییر و تحولات] است.»
پیش بینی ویلسون درباره نخست وزیر کنونی یعنی «بوریس جانسون» کاملا صدق می کند. البته برای شهردار پیشین لندن کمتر از یک هفته و نزدیک به سه روز بیشتر نمانده است تا برای یکی از بزرگ ترین چالش های پیش رو در سیاست انگلیس یعنی برگزیت نهایتا راه حل نهایی پیدا شود؛ راه حلی که می تواند تاثیر زیادی بر سیاست خارجی این کشور هم بگذارد.
نخست وزیر انگلیس قبلا به اعضای هیات دولت و نمایندگان حزب محافظه کار در مجلس هشدار داده است در صورت مخالفت با خروج بدون توافق، از حزب اخراج خواهند شد. بوریس جانسون همچنین به منظور پیشگیری از مخالفت مجلس با خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا، از هفته آینده، 5 هفته مجلس را معلق خواهد کرد تا مجلس، مانع اجرای سیاستش نشود.
با وجود تهدید رهبر حزب حاکم محافظه کار و نخست وزیر انگلیس، شماری از هم حزبی هایش بر مخالفت خود با رویکرد دولت در خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا تاکید کردند. 
«فیلیپ هاموند» عضو ارشد حزب حاکم محافظه کار اعلام کرد با وجود روش های خشن نخست وزیر و رهبر حزب، همچنان به مخالفت با خروج بدون توافق ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه اسبق و وزیر خزانه داری پیشین انگلیس همچنین در مصاحبه با رسانه ها گفت: من امشب در مجلس با خروج بدون توافق مخالفت خواهم کرد. 
«امبر راد» وزیر کار کابینه جانسون هم از نخست وزیر خواست از تهدید هم حزبی هایش که مخالف رویکرد او در خروج بدون توافقتند، دست بردارد. 
اعضای ارشد دولت گفته اند اگر امروز نمایندگان مجلس مانع از اجرای خواست نخست وزیر در خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا شوند، آنگاه نخست وزیر 14 اکتبر ( 22 مهر ) انتخابات زود هنگام برگزار خواهد کرد؛ اقدامی که در قانونی بودن آن اختلاف نظر وجود دارد. 

واکنش خشم‌آگین مقام‌های اروپایی به تعلیق پارلمان انگلیس
 در پی بالا گرفتن تنش در انگلیس،مقام‌های اروپایی با خشم و بهت به تصمیم چهارشنبه «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس برای تعلیق پارلمان آن کشور واکنش نشان دادند.
الیزابت دوم ملکه انگلیس درخواست دولت برای تعلیق پارلمان این کشور به مدت پنج هفته را پذیرفت.
جانسون  با ملکه الیزابت دوم در مورد تعلیق پارلمان صحبت کرد. ملکه نیز با تصمیم نخست وزیر انگلیس موافقت کرد.
بنابراین، پارلمان انگلیس از هفته دوم سپتامبر (اواسط شهریور ماه) تا 14 اکتبر (22 مهر) یعنی کمتر از دو هفته قبل از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تعلیق می‌شود.
به گزارش یورونیوز، «گای ورهوفستاد» هماهنگ‌کننده برگزیت در پارلمان اروپا جانسون را به «نابودی بحث‌ها بر سر گزینه‌های عمیق» متهم کرد.
«نوربرت روتگن» رئیس کمیته امور خارجی پارلمان آلمان نیز گفت: به عنوان یک عضو پارلمان و یک دموکرات تعجبم از این است که چگونه می‌توان مدعی احترام به دموکراسی بود اما پارلمان را تعلیق کرد.
«ناتالی نوازو» از وزرای سابق فرانسوی در توئیتی نوشت: ما شاهد یک برگزیت بدون توافق هستیم. حالا نوبت به برگزیت بدون بحث و مناظره رسیده است. دموکراسی انگلیسی چه بیماری دارد که از بحث درباره یکی از مهمترین تصمیم‌های تاریخی‌اش می‌ترسد؟


آشوب برگزیت در لندن
از سوی دیگر، در پی بالا گرفتن تنش‌های سیاسی در لندن بر سر برگزیت، بوریس جانسون نخست‌وزیر بریتانیا سه‌شنبه درخواست جلسه اضطراری کابینه را داده است. منابع آگاه گفته‌اند که دولت خود را برای یک انتخابات عمومی آماده می‌کند. با انتشار این خبر پوند انگلیس در روز سه‌شنبه تا حد زیادی ارزش خود را از دست داد. رویترز نوشته، ارز انگلیس یک درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داد . یورو نیز در روز سه‌شنبه کاهش بی‌سابقه‌ای را تجربه کرده است.
یورونیوز نیز درباره تحولات بریتانیا نوشته: هارولد ویلسون یکی از نخست‌وزیرهای بریتانیا، زمانی گفته بود «یک هفته زمان زیادی در سیاست برای تغییر و تحولات است.» پیش‌بینی ویلسون امروز درباره بوریس جانسون نخست‌وزیر کنونی بریتانیا، کاملا صدق می‌کند. البته برای شهردار پیشین لندن کمتر از یک هفته و نزدیک به سه روز بیشتر نمانده است تا برای یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های پیش‌رو در سیاست بریتانیا، برگزیت، نهایتا راه‌حل نهایی پیدا شود، راه‌حلی که می‌تواند تاثیر زیادی بر سیاست خارجی بریتانیا بگذارد. بنا براین گزارش، نهایی شدن برگزیت نه تنها رابطه بریتانیا با همسایگان و هم قاره‌ای‌هایش، اروپا، را تغییر خواهد داد بلکه شکل جدیدی از ساختار قدرت در اتحادیه اروپا پدید خواهد آورد. بسیاری معتقدند این جدایی حتی می‌تواند از اهمیت زبان انگلیسی، زبان اول اتحادیه اروپا، بکاهد و فرانسه و آلمانی اهمیت بیشتری پیدا کند. همچنین چالش دیگری نیز نخست‌وزیر بریتانیا را تهدید می‌کند: قدرت گرفتن بیش از پیش مخالفان.
پارلمان بریتانیا پس از تعطیلات، سه‌شنبه آغاز به کار کرد. جرمی کوربین نخست‌وزیر در سایه و رهبر حزب کارگر بریتانیا، در چند روز گذشته، متحدان زیادی را در احزاب دیگر پیدا کرده است تا مانع از تعطیلی (تعلیق) پارلمان و تصمیم یک جانبه دولت در خروج بدون توافق بریتانیا از اتحادیه اروپا شود. در صورتی که کوربین و حزب کارگر مانع خروج بدون توافق بشوند دولت جانسون آن چنان عدم مشروعیت پیدا می‌کند که شاید کار را به انتخابات پیش از موعد بکشاند. اما در این سه روز باقی مانده چه اتفاقاتی قرار است بیفتد:
با آغاز به کار پارلمان، جانسون باید پیش از هر کاری به پرسشی که یکی از دادگاه‌های اسکاتلند مطرح کرده، پاسخ می‌دهد. او باید جوابگوی تصمیم بی‌سابقه خود در مقام نخست‌وزیر در قبال «تعطیلی پارلمان از اواسط سپتامبر تا 14 اکتبر آینده» باشد. همچنین امکان این هست که جانسون انتخابات سراسری پیش از موعد را اعلام کند. انتخاباتی که باید در روزهای آینده و پیش از مهلت پایانی بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا، 31اکتبر، برگزار شود. البته برای این انتخابات باید رای بیش از نیمی از نمایندگان مجلس عوام را به همراه داشته باشد و به‌دلیل همراهی رهبر حزب کارگر با برگزاری انتخابات، در این باره مشکلی وجود نخواهد داشت. اما فرض کنیم نخست‌وزیر پیشنهاد انتخابات را ندهد به این ترتیب باید در مجلس عوام در مقابل نمایندگان قرار بگیرد. نمایندگان مخالف برگزیت بدون توافق، برگزیت سخت، بی‌تردید نخست‌وزیر را در این باره و تعطیلی پارلمان استیضاح خواهند کرد. بحث و بررسی در این باره روز
تعلیق پارلمان مردم و نمایندگان انگلیس را به خیابان ها کشاند
 ده‌ها هزار تن شهروند انگلیس روز شنبه در اعتراض به طرح «بوریس جانسون» نخست‌وزیر این کشور برای تعلیق فعالیت پارلمان راهی خیابان‌ها شدند.
تظاهرکنندگان پلاکاردهایی با مضمون «از دموکراسی دفاع کنید» و «کودتا را متوقف کنید» را به همراه پرچم‌های آبی رنگ اتحادیهٔ اروپا در دست داشتند.
این تظاهرکنندگان در بسیاری از شهرهای  انگلیس از جمله «منچستر، گلاسکو، بیرمنگام، برایتون، بریستول و لیورپول» به نشانهٔ اعتراض راهی خیابان‌ها شدند. گردانندگان جنبش موسوم به «کودتا را متوقف کنید» اعلام کردند در مجموع 32 تظاهرات در سراسر کشور برگزار شده است.
در لندن تظاهرکنندگان به سوی خیابان «داونینگ» و دفتر نخست‌وزیری انگلیس رفتند و در مخالفت با بوریس جانسون شعارهایی سر دادند. سپس شماری از آنان با نشستن بر زمین در خیابان، تردد ماشین‌ها را در میدان«ترافالگار» متوقف کردند در حالی که شماری دیگر به سوی قصر «باکینگهام» روانه شدند.
«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر  انگلیس در میدان جرج شهر گلاسکو در جمع تظاهرکنندگان اعلام کرد: «افتخار می‌کنم که با همهٔ شما آمده‌ام تا به بوریس جانسون بگوییم نه، این پارلمان ماست. امکان ندارد که ما را بدون توافق از اتحادیه خارج کنی. ما جلوی تو را می‌گیریم و حق مردم را به آنها می‌دهیم.»
از سوی دیگر «ساجد جاوید» وزیر خزانه‌داری دولت بوریس جانسون، در گفتگو با رادیوی بی‌بی‌سی از تصمیم جانسون برای انحلال پارلمان دفاع کرد.
بوریس جانسون از ملکه  انگلیس خواسته تا پس از بازگشت به کار نمایندگان فعالیت پارلمان را معلق کند، درخواستی که ملکه با آن موافقت کرد. طبق قانون فقط ملکه  انگلیس می‌تواند فعالیت پارلمان را با پیشنهاد نخست‌وزیر معلق کند.
معلق شدن فعالیت پارلمان  انگلیس امری عادی است که معمولا یکبار در سال به مدتی کوتاه و معمولا هنگام تعطیلات روی می‌دهد.
اینکه دولت‌ِ جدید پارلمان را معلق کند اتفاق تازه‌ای نیست اما آنچه چالش‌برانگیز شده، زمان پیشنهادی بوریس جانسون برای این کار است، یعنی درست پیش از موعد انجام برکسیت.
 انگلیس قرار است که روز 31 اکتبر از اتحادیه اروپا خارج شود و منتقدان دولت می‌گویند طرح جانسون به این منظور ارائه شده که نمایندگان پارلمان نتوانند مانع از خروج بدونِ توافق  انگلیس از اتحادیه اروپا شوند.
تعلیق کار نمایندگان پارلمان به مدت پنج هفته به این معناست که آنها وقت کافی برای تصویب قانونی علیه برکسیت بی‌توافق نخواهند داشت و وقتی موعد برکسیت برسد این کشور طبق برنامه به شکل خودکار از اتحادیه اروپا خارج می‌شود.

نخست وزیر انگلیس گرفتار چالش جدی سیاسی است
در همین حال،تصمیم بوریس جانسون، نخست وزیر جدید بریتانیا، به تعلیق پارلمان فشارها را فرصت برای ممانعت از وقوع برگزیت سخت در 31 اکتبر را کاهش داده و فشارها بر مخالفان جانسون در بریتانیا و اتحادیه اروپا را به یک اندازه تشدید کرده است. با این حال، رقبای جانسون در پارلمان بریتانیا و دولت های کشورهای عضو اتحادیه اروپا هنوز هم چند فرصت برای اقدام در جهت ممانعت از یک جدایی پرآشوب و بی نظم دارند.
 ملکه الیزابت دوم در تاریخ 28 آگوست درخواست دولت بوریس جانسون، نخست وزیر جدید بریتانیا، را برای به تعلیق درآوردن جلسات مجلس عوام از 9 سپتامبر تا 14 اکتبر پذیرفت. بریتانیا اعلام کرده که در طی این مدت همچنان به مذاکرات با اتحادیه اروپا بر سر توافق برگزیت ادامه خواهد داد که به این معناست که اگر توافقی حاصل شود، پارلمان بریتانیا پیش از 31 اکتبر تنها دو هفته برای تصویب آن فرصت خواهد داشت. منتقدان جانسون، نخست وزیر را متهم کرده اند که با تعلیق مجلس عوام سعی در محدود کردن فرصت های قانون گذاران برای جلوگیری از جدایی بدون توافق داشته است.
جانسون وعده داده بریتانیا را در 31 اکتبر از اتحادیه اروپا خارج کند حتی اگر این به معنای جدایی بدون توافق باشد. در واکنش به این وعده جانسون نیروهای اپوزیسیون به رهبری حزب کارگر در تاریخ 27 آگوست توافق کردند که لایحه ای را برای وادار کردن دولت به تمدید این فرصت در نظر بگیرند. با این حال، تعلیق پارلمان سبب شده فرصت و زمان اپوزیسیون برای تحت فشار گذاشتن دولت برای به تعویق انداختن تاریخ خروج کاهش یابد و رقبای جانسون مجبور به یافتن استراتژی های جایگزین شوند.
اگرچه زمان به سرعت در حال گذر است، اما قانون گذاران اپوزیسیون هنوز گزینه هایی برای اقدام علیه جانسون دارند. آنها احتمالا تصمیم نخست وزیر برای تعلیق پارلمان را در دادگاه به چالش می کشند؛ اگرچه بخت زیادی برای موفقیت ندارند چرا که دولت حق قانونی انجام این کار را دارد. در عین حال، قانونگذاران می توانند برای دور زدن تعلیق، جلسات پارلمان را برای نیمه ماه سپتامبر و نیمه ماه اکتبر برنامه ریزی کنند؛ با توجه به اینکه تعطیلات تابستانی پارلمان چهارم سپتامبر تمام می شود، قانون گذاران باید برای اجرای این برنامه تا پیش از زمان تعلیق سرعت عمل زیادی داشته باشند.
رقبای جانسون همچنین می توانند او را با برگزاری جلسه رای اعتماد هدف بگیرند. از آنجایی که دولت تنها با یک کرسی بیشتر اکثریت را در مجلس عوام در اختیار دارد، رای عدم اعتماد بخت زیادی برای تصویب خواهد داشت. اگر جانسون نتواند رای اعتماد قانون گذاران را به دست آورد، پارلمان 14 روز برای تعیین نخست وزیر جدید فرصت خواهد داشت و اگر نتواند، باید انتخابات سراسری برگزار شود. با این حال، جانسون هنوز از این مزیت برخوردار است که می تواند برگزاری انتخابات زودهنگام را برای بعد از 31 اکتبر برنامه ریزی کند و بدون تلاش برای تمدید مهلت جدایی، مسیر برگزیت سخت را در پیش بگیرد. نشانه های موجود حاکی از آن هستند که جانسون در حال آماده سازی برای برگزاری انتخابات سراسری است. حتی در صورت موفقیت جلسه رای عدم اعتماد، باز هم نخست وزیر این فرصت را خواهد داشت که برای مقابله با مخالفانش برگزاری انتخابات زودهنگام را خواستار شود. در شرایطی که «حزب برگزیت» به کاهش حمایت ها از محافظه کاران انجامیده، برگزاری یک انتخابات زودهنگام این فرصت را برای جانسون فراهم خواهد آورد که بگوید به رغم نداشتن حمایت قانون گذاران در مجلس عوام، باز هم به دنبال ادای احترام به نتیجه همه پرسی برگزیت بوده است.
در نتیجه، برگزاری رای عدم اعتماد به تنهایی نمی تواند مانع از وقوع برگزیت بدون توافق شود مگر اینکه اپوزیسیون از هم گسیخته و در هم شکسته بتوانند خیلی سریع یک نخست وزیر جدید منصوب کنند که لازمه آن کنار گذاشتن اختلافات و تدوین یک استراتژی منسجم خواهد بود. تعلیق پارلمان می تواند به اتحاد مخالفان کمک کند، اما برخی موانع همچنان باقی خواهند ماند. جرمی کوربین، رهبر حزب کارگر، اخیرا پیشنهاد داده که خودش به عنوان رهبر موقت دولت روی کار آید و پیش از برگزاری انتخابات سراسری از طرف اروپایی تمدید مهلت جدایی را خواستار شود. اما لیبرال دموکرات ها که یکی دیگر از گروه های مخالف برنامه های جانسون هستند، نمی خواهند که کوربین نخست وزیر شود. در مقابل، آنها پیشنهاد کرده اند که یک نامزد نخست وزیری که همه روی آن اجماع داشته باشند، باید کشور را در مسیر توافق با اتحادیه اروپا هدایت کند. قانونگذاران شورشی حزب محافظه کار که حمایتشان از رای عدم اعتمان به جانسون نقشی تعیین کننده در امور خواهد داشت نیز نخست وزیری کوربین را رد می کنند. با این حال، احزاب اپوزیسیون قبل از تعلیق پارلمان در 9 سپتامبر یا بلافاصله پس از آغاز به کار مجدد آن در 14 اکتبر فرصت اندکی برای حل و فصل مساله نخست وزیر موقت دارند.
در همین حال، تصمیم جانسون به تعلیق پارلمان را می توان اعمال فشار او بر بروکسل در رابطه با توافق خروج دانست چرا که این مساله تاکیدی بر افزایش احتمال یک برگزیت سخت است که به اقتصاد بلوک اروپایی آسیب خواهد رساند. هنوز هم یک توافق لحظه آخری بین لندن و بروکسل ممکن است. اما برای حصول چنین توافقی دو طرف باید بر سر یافتن راه حلی برای مشکل مرز ایرلند توافق کنند. با افزایش احتمال وقوع برگزیت سخت، این احتمال وجود دارد که جانسون به دنبال وادار کردن اتحادیه اروپا به عقب نشینی از موضع خود در رابطه با مرز ایرلند باشد؛ اما با توجه به اینکه بروکسل به وضوح نشان داده تمایلی به عقب نشینی ندارد، باید گفت که استراتژی جانسون به شدت خطرناک است و فضای مذاکره را به شدت محدود می کند.