شناسهٔ خبر: 34943765 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

نیم نگاهی به زندگی هنری «داریوش اسدزاده»

داریوش اسدزاده متولد اول آذر ۱۳۰۲ در کرمانشاه، بازیگر پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون بود.

صاحب‌خبر -
به گزارش افکارنیوز،

داریوش اسدزاده متولد ۱ آذر ۱۳۰۲ در کرمانشاه، بازیگر پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون بود؛پدرش ارتشی و مادرش خانه دار هر دو اهل تهران بودند.

اخبار چهره ها _ او فارغ التحصیل معادل دکترای رشته ادبیات هنر در آمریکا با تایید دانشگاه تهران و دارنده نشان درجه یک هنر، استاد دانشگاه و بازیگر قدیمی بود.

دو خواهر و یک برادر کوچکتر از خود داشت و تا ۵ سالگی در کرمانشاه بودند سپس به تهران بازگشتند. او دبیرستان را در دارالفنون به پایان رساند.

علاقه به تئاتر از کودکی

علاقه اش به هنر بازیگری از زمانی که به همراه پدر برای تماشای تئاتر‌های سنتی مثل سیاه بازی می‌رفت در وجودش شکل گرفت.

داریوش اسدزاده در خاطراتش گفته پدرم برای اینکه مرا تشویق به درس خواندن کند، می‌گفت اگر درس هایت را خوب بخوانی شب جمعه می‌برمت تئاتر تا نمایش ببینیم.

شروع فعالیت هنری

با نفوذی که پدرش داشت و بواسطه تحصیلات خود در دوره دبیرستان در وزارات دارایی مشغول بکار شد و همزمان در مدرسه هنرپیشگی نیز تحصیل می‌کرد.در نهایت در سال ۱۳۲۱ وقتی ۱۹ ساله بود بازیگری و نویسندگی را در تئاتر لاله زار شروع کرد و همان سال با نمایش لیلی و مجنون اولین بار روی صحنه رفت.پدرش، اما مخالف بازیگری اش شد و او مجبور بود پنهانی کار کند.

ورود به سینما تا پارس!

در سال ۱۳۳۳ وقتی ۳۱ ساله شد بعد از سال‌ها تجربه بازی در تئاتر توانست با فیلم سینمایی همسر مزاحم اولین بار جلوی دوربین برود.

همزمان با کار دوم خود در سال ۱۳۳۵ بنام کلاه غیبی از طرف اداره کل هنر‌های زیبا که دست داماد شاه بود به عنوان نماینده ایران به فستیوال تئاتر پاریس رفت.او به مدت ۳ ماه از طرف ایران مشغول تحقیق در تئاتر پاریس شد.

از رادیو و تئاتر تا آمریکا

بعد از بازگشت از فستیوال پاریس به شدت درگیر تئاتر شد و نزدیک به ۲۰۰ نمایشنامه کارگردانی و بازی کرد تا جایی که آوازه اش توجه هنرمندان آمریکایی را جلب کرد.

سال ۱۳۴۶ وقتی ۴۴ ساله بود به دعوت یکی از کمپانی‌های فیلمسازی راهی آمریکا شد و در فیلم «در آمریکا اتفاق افتاد» به کارگردانی جواد قائم مقامی ایفای نقش کرد.

بعد از تجربه بازی در آمریکا به ایران بازگشت و در سال ۱۳۵۱ وقتی ۴۸ ساله بود علاوه بر فعالیت‌های سینمایی به عنوان هیئت مدیره سندیکای سینمای ایران منصوب شد.

او در زمان اقامت خود در یک مغازه خواروبار فروشی و پمپ بنزین سرمایه گذاری کرد، اما در نهایت به دلیل عدم نظارت دچار ورشکستی شد.او بعد از ۱۱ سال زندگی در آمریکا سال ۱۳۶۵ به ایران بازگشت.

فرزندانش را از ۸ سالگی به آمریکا فرستاد. یکی از آنها۵۰ سال و دیگر ۴۰ سال  سن دارند.

بازیگری بعد از انقلاب

بعد از بازگشت از آمریکا در سال ۱۳۶۶ با فیلم «گل مریم» به عرصه بازیگری بازگشت و با سریال «سمندون» سال ۱۳۷۴ به کارگردانی ناصر هاشمی وارد قاب تلویزیون شد.شهرت اش، اما بیشتر بخاطر بازی در خانه سبز سال ۱۳۷۵ است.

از مسئولیت تا نوشتن کتاب

ایشان بعد از سال‌ها فعالیت در سال ۱۳۷۹ به مدت یک سال رئیس انجمن بازیگران ایران شد و به مدت پنج دوره عضو داوران خانه سینما بود.

همچنین چندین کتاب در زمینه تاریخی تئاتر نیز به چاپ رسانده است که از جمله آن می‌تواند به کتاب تماشاخانه تهران و سیری در تاریخ تئاتر ایران اشاره کرد.

نشان درجه یک هنری

آقای اسدزاده در سال ۱۳۹۱ وقتی ۸۹ ساله بود نشان درجه یک هنری را از محمود احمدی نژاد دریافت کرد و سال ها تئاتر و ادبیات تئاتر را در دانشگاه تهران تدریس می‌کرد.

او در مصاحبه ای دلیل کم کاری اش عوارض پیری عنوان کرده بود؛ توان کارکردن مانند گذشته ندارم.از طرفی فیلمنامه‌هایی که پیشنهاد می‌شود، انگیزه را برای بازی در من ایجاد نمی‌کنند.

او آبان ۱۳۹۷ در ۹۵ سالگی مبتلا به بیماری سرطان مثانه شد و تحت عمل جراحی قرار گرفت بعد از عمل مشخص شد به بیماری زات الریه نیز مبتلا بود.

داریوش اسدزاده از تابستان ۹۸ نیز به دلیلضعف جسمانی در بیمارستان بستری شد که امروز دار فانی را وداع گفت.

 

نظر شما