به گزارش خبرنگار نصر، صبح امروز نشست مدیریت بحران آذربایجان شرقی در چهارمین روز از آتش سوزی جنگل های ارسباران صبح امروز به ریاست استاندار آذربایجان شرقی و با حضور اسماعیل نجار، معاون وزیر کشور و رئیس ستاد مدیریت بحران کشور در استانداری برگزار شد.
در این نشست مدیران کل حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی و آبخیزداری استان به ارائه گزارش وضعیت منطقه پرداختند و از کمبود امکانات گله کردند.
همکاران ما با کمترین امکانات سعی در اطفای حریق دارند
حمید قاسمی در این نشست بیان اینکه از ابتدای تابستان 25 مورد آتش سوزی در ارسباران داشتیم، گفت: اما مورد آخر از کنترل ما خارج شده است، چرا که منطقه صعب العبور است و امکانات هلی برن لازم است.
وی افزود: متاسفانه هنوز هلیکوپتر به نیروهای امدادی داده نشده است و همکاران ما با کمترین امکانات سعی در اطفای حریق دارند.
این مقام مسئول با انتقاد از بی توجهی برخی دستگاه های متولی مسئول در تهران به این حادثه، گفت: جنگل های ارسباران جزو میراث ملی ماست، نمی دانم چرا تهران به این موضوع توجه نمی کند، ما حتی یک سری امکانات ابتدایی مانند بسکت هلی کوپتر که 200 میلیون قیمت دارد را هم نداریم!
قاسمی در ادامه گفت: بعضی آتش سوزی ها در جنگل های ارسباران عمدی است و ما قبلا چند مظنون را بازداشت و تحویل مراجع قضایی دادیم، اما برخورد جدی نشد.
وی در خصوص خسارت این اتش سوزی اظهار داشت: آخرین برآورد از میزان خسارت، همان حدود 300 هکتار است که البته برآورد قطعی هنوز انجام نشده است.
اگر امداد هوایی داشتیم، آتش سوزی به روز دوم نمی کشید
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی هم در این نشست گفت: اگر امداد هوایی داشتیم، آتش سوزی به روز دوم نمی کشید
داور نامدار افزود: منطقه آتش سوزی بسیار صعب العبور است و امکانات هلی برن برای انتقال امدادگران لازم است، از روز اول درخواست ما امکانات امداد هوایی بود، اما تا الان اقدامی نشده است.
وی در ادامه از همکاری نیروهای مسلح در مهار آتش سوزی جنگل های ارسباران تقدیر کرد و گفت: از نیروهای مسلح بخصوص نیروهای ارتش تشکر می کنم که با همه توان از گسترش آتش جلوگیری کردند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: اکثر حجم آتش به کنترل در آمده بود، اما وزش باد کنده های آتش را دوباره مشتعل کرد، متاسفانه منابع طبیعی و محیط زیست به عنوان دستگاه های مسئول این امر، فاقد امکانات لازم هستند.
نامدار در پایان با بیان اینکه اگر امداد هوایی داشتیم، آتش سوزی به روز دوم نمی کشید، گفت: ارسباران به عنوان 5 رویشگاه اصلی کشور، ارزش این را دارد که پایگاه هوایی شامل هلیکوپتر و هواپیمای آب پاش داشته باشد.
آتش در ارسباران تقریباً مهار شده است
استاندار آذربایجانشرقی هم با بیان اینکه اکنون آتش در ارسباران تقریباً مهار شده است، تاکید کرد: اگر لکه گیری و مهار آتش به صورت هوایی انجام نشود، احتمال بازگشت آتش وجود دارد.
محمدرضا پورمحمدی روز جمعه در نشست مدیریت بحران آذربایجان شرقی با حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور در تبریز افزود: بر اساس هماهنگیهای انجام شده گفته میشود تا کمتر از یک ساعت دیگر امداد هوایی انجام میشود.
وی گفت: برای مهار آتشسوزی در جنگلهای کشور نیاز به امکانات قویتر است؛ البته برای مهار آتش جنگلهای ارسباران همه به خوبی پای کار هستند.
پورمحمدی تشریح کرد:جنگلهای کشور سرمایه ملی هستند و جنگل های ارسباران نیز از اهمیت ملی و بین المللی برخوردارند؛ براین اساس در مواقع بحران باید از این سرمایه های ملی حفاظت کافی شود.
وی اظهار کرد: باید امکانات لازم در اختیار مدیریت کل بحران استان ها قرار داشته باشد تا بشود با مدیریت واحد بحران ها را به خوبی مدیریت کرد.
وی افزود: ارتش، سپاه، بسیج، شورای شهر تبریز ، فرمانداری خداآفرین وسایر نیروها تمام تلاش خود را برای مهار و لکه گیری آتش در جنگل های ارسباران انجام می دهند.
استاندار آذربایجان شرقی در بیان چگونگی وقوع آتشسوزی در منطقه گفت: آتش ابتدا در مراتع و پوشش های گیاهی اتفاق افتاد که به علت تابستان گرم این مراتع خشک بودند و عامل اصلی حریق و سرایت ان همین موضوع بوده است که معمولاً در استانهای دیگر نیز مشاهده می شود.
وی ادامه داد: بنا بر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست و ادارات مسوول محلی حدود ۳۰۰ هکتار از مراتع و جنگلهای ارسباران دچار حریق شده است.
وی یادآوری کرد: برای سومین و چهارمین بار حریق در جنگلهای ارسباران مهار، اما به علت وزش بادهای شدید مجدداً این حریق شعله ور شده است.
پورمحمدی گفت: متاسفانه در ۷۲ ساعت گذشته به رغم نیاز به هلی برد به خاموش کردن آتش از طریق هوا و اعلام نیاز این موضوع تاکنون امداد هوایی صورت نگرفته است.
استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه هلال احمر باید مثل همیشه در آتش سوزی ارسباران نیز پیشرو کمک رسانی باشد، گفت: البته این نشست جلسه گله گذاری نیست و پس از اتمام موضوع نشست آسیب شناسی برگزار خواهد شد.
وی ضمن دادن این اطمینانخاطر به مردم که همه مدیران مرتبط برای مهار آتشسوزی جنگل های ارسباران اهتمام جدی دارند و شخص وی نیز لحظه به لحظه عملکرد دستگاههای مسئول را رصد میکند، گفت: با این وجود شروع مجدد آتشسوزی جنگل ها به دلیل مرتفع و بادخیز بودن منطقه محتمل است.
وی با انتقاد از ناهماهنگی دستگاههای ملی در این خصوص، گفت: متأسفانه این نقص، در حوادث مشابه مانند آتشسوزی جنگلهای شمال هم وجود داشت و انتظار داریم که دستگاههای مسئول در سطح ملی، با جدیت بیشتری با استانها و مناطق درگیر با بحرانهای مشابه همکاری کنند.
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه البته این جلسه برای گلایهگذاری و پیدا کردن مقصر نیست و مدیریت حادثه در اولویت است، افزود: انتظار داشتیم که برخی از سازمانها مانند جمعیت هلال احمر همچون گذشته اهتمام بیشتری در مدیریت حادثه داشتند که انشاءالله بعد از مهار آتشسوزی، رسیدگیهای لازم را در این خصوص انجام خواهیم داد.
ارسباران سرمایه ملی و جهانی است
نماینده مردم شهرستان کلیبر و خداآفرین نیز گفت: امکانات استان در حدی نیست که جوابگوی این نوع بحران ها باشد؛ لذا پشتیبانی از مرکز لازم است و در این خصوص حمایت سازمان برنامه و بودجه نیز ضروری به نظر می رسد.
قلی اللهقلیزاده اظهار کرد: ارسباران سرمایه ملی و جهانی است و بر این اساس در استان باید امکانات و تجهیزات لازم برای مواقع بحران وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: البته مردم مطمئن باشند که با تمام قوا دنبال مهار کامل آتش می باشیم.
اعتباری برای عملیات هلی برن در اختیار سازمان مدیریت بحران کشور قرار نگرفته است
در ادامه این نشست رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر لزوم همافزایی برای اطفای حریق در ارسباران گفت: هماهنگیهای لازم برای مهار کامل آتش جنگل های ارسباران انجام شده است.
اسماعیل نجار روز جمعه در نشست مدیریت بحران آذربایجان شرقی اظهار کرد: در موضوع جنگل ها و مراتع، مسئولیت بر عهده سازمان جنگلبانی کشور و سازمان حفاظت محیط زیست می باشد که بر این اساس آنها باید پاسخگو باشند.
وی افزود: نیروی کافی و ردیف بودجه و همه امکانات و فرماندهی واحد در اختیار این سازمان ها قرار دارد و بر این اساس سازمان مدیریت بحران کشور نیز به علت اهمیت موضوع آتش سوزی در مراتع و جنگل ها، همکاری با این سازمان ها را از سال های پیش آغاز کرده است.
وی ادامه داد: ۳۰۰ دستگاه ماشین کمک دار در اختیار این سازمان ها قرار گرفته و در دو تا سه سال گذشته پنج هزار دستگاه مهار آتش در اختیار محیط زیست و جنگلبانی قرار گرفته است.
رییس سازمان مدیریت بحران کشور ادامه داد: موضوع هلی برد نیز براساس تفاهم نامه ای که میان وزارت دفاع و سازمان مدیریت بحران کشور منعقد شده است، در مواقع بحران باید در تمام استان ها انجام شود.
وی اظهار کرد: ۱۶ پایگاه کشوری و یک پایگاه مرکزی مدیریت بحران ایجاد و سال ۱۳۹۵ اقدامات و دستورالعمل های لازم در این خصوص ارائه شده است.
وی بیان کرد: نیاز به هلی برد در مواقع آتش سوزی جنگلی باید توسط مدیران کل محیط زیست استان ها اعلام شود و بر این اساس باید امکانات بالگرد هوایی در اختیار آن استان قرار گیرد؛ البته اعتباری در این خصوص در اختیار سازمان مدیریت بحران کشور قرار نگرفته است.
در پایان نشست مدیریت بحران آذربایجان شرقی تصیم های لازم برای مدیریت بحران و اطفای حریق گسترده در جنگل های ارسباران اتخاذ شد.
این گزارش می افزاید، جنگل های ارسباران در شمال شرق و شمال آذربایجان شرقی به دلیل آنچه خطای اسنانی اعلام می شود، دچار آتش سوزی شده و به رغم اطفای چندباره آتش و شروع مجدد آن به علت کوهستانی و بادخیز بودن منطقه، تاکنون بیش از ۳۰۰ هکتار جنگل خاکسستر شده است.
جنگل های ارسباران با ۱۶۴ هزار هکتار وسعت از بکرترین مناطق جنگلی ایران به لحاظط تنوع گونه های گیاهی و جانوری آن شمرده می شود، به گونه ای که گفته می شود ۱۵ تا ۲۰ درصد مجموع گونه های گیاهی شناخته شده کشورمان در این لکه جنگلی یافت می شود.
جنگل های ارسباران که در شمال و شمال شرق تبریز در محدوده شهرستان های ورزقان، کلیبر، خداآفرین و جلفا پراکنده شده است، علاوه بر تنوع و غنای ژنتیکی از نظر جاذبه های گردشگری طبیعی و تاریخی نیز حایز اهمیت فراوان است.
انتهای پیام/