شناسهٔ خبر: 34854832 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

رئیس‌کل بانک مرکزی:

ارقام یکی دومیلیاردی اروپا در اینستکس برای ما اهمیتی ندارد

رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه ما خواهان اعتبار قابل توجه در اینستکس هستیم گفت: ارقامی که طرف مقابل می‌گوید برای ما اهمیتی ندارد.

صاحب‌خبر -




به گزارش تسنیم، عبدالناصر همتی در گفت وگوی ویژه خبری در پاسخ به برخی اظهارات مبنی بر همراهی بانک مرکزی برای رونق تولید و... گفت: همراهی بانک مرکزی اینطور نیست که مدام پول چاپ کنیم؛ مسئول اصلی ثبات قیمت‌ها بانک مرکزی است و رونق فقط به پرداخت پول نیست بلکه باید بهره وری افزایش یابد، تقاضا برای محصولات وجود داشته باشد و ضمن اینکه کالا تولید داخلی باشد و وابستگی به خارج نداشته باشد.
همتی گفت: منابع ما محدود است این در حالی است که از ابتدای سال 8 هزار میلیارد تومان کمک به سیل زدگان انجام شده و تسهیلاتی نیز برای خرید تضمینی گندم نیز در نظر گرفته شده است.
سیاست جدید بانک مرکزی برای حمایت از تولید
رئیس‌شورای پول و اعتبار با بیان اینکه، اولین وظیفه بانک مرکزی حفظ ثبات است و کمک به تولید وظیفه فرعی است، گفت: طرحی در کمیته نقدینگی در حال بررسی است که بدون پول تورمی بتوانیم به تولید کمک کنیم.
همتی افزود: براساس این طرح و با حمایت بانک مرکزی و شبکه بانکی، واحدهای تولیدی، نهادهای تولیدی مورد نیاز خود را با گواهی تضمین بانکی می‌فروشند. اوراق مذکور قابل فروش در سامانه فرابورس بوده و فرد می‌تواند آن را فروخته یا صبر کند تا سررسید سالیانه آن را دریافت کند.
رئیس‌شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد که این طرح برای تامین سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی است و در صورت مثبت بودن شرایط ظرف 2 الی 3 هفته آینده نهایی و اجرایی می‌شود.
وی افزود: بانک‌ها آمادگی کمک به رونق تولید را دارند و من هم از آنها خواهش کرده‌ام تا اولویت خود را به تامین سرمایه در گردش بدهند.
همتی در ادامه از بهبود شاخص‌های اقتصادی خبر داد و گفت: قیمت ارز در چند ماه گذشته 18 درصد کم شده و قیمت دلار از 14.5 به 11.5 رسیده است. برخی می‌گویند قیمت ارز باید رقم مشخصی شود اما برای ثبات قیمتها مهم‌تر است و فعالان اقتصادی باید بتوانند پیش‌بینی از آینده داشته باشند.
وی ادامه داد: در نرخ ارز دخالت نمی‌کنیم بلکه دخالت ما در عرضه و تقاضاست، تقاضای کاذب را مدیریت کرده‌ایم و برای عرضه نیز در بخش عرضه ارز حاصل از صادرات تمرکز کردیم.
تورم ونزوئلایی نداریم
رئیس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه تورم در چهار ماه گذشته در بخش نقطه به نقطه کاهنده شده است، گفت: شتاب افزایش قیمت‌ها کم شده است؛ ترس‌هایی مانند تورم ونزوئلایی در ایران برطرف شد. البته می‌دانم بیشترین فشار به طبقات متوسط و پایین جامعه وارد می‌شود ولی ما در تلاش هستیم که به سمت احیا برویم.
همتی به بازار مسکن‌اشاره کرد و افزود: در ماه جاری برای اولین بار نرخ مسکن کاهش یافت و رسماً معاملات مسکن کاهشی بود و این نشان می‌دهد که روند افزایشی نه تنها متوقف شد بلکه برگشت. بنابراین مسکن در کشور زیاد است و با این روال قیمتی در آینده نزدیک قیمت‌ها در این بخش باید به صورت محسوسی کاهش یابد.
وی افزایش وام خرید مسکن را فعلاً مناسب ندانست و گفت: این طرح نیازمند بررسی است؛ باید براساس برنامه‌ریزی برای حفظ نقدینگی سیاست در حوزه مسکن را اعمال کنیم.
رئیس‌کل بانک مرکزی از پرداخت 380 هزار فقره وام ازدواج در 5 ماه گذشته خبر داد و گفت: 120 هزار نفر نیز به زودی دریافت می‌کنند و 80 هزار نفر نیز در نوبت هستند؛ این 500 هزارنفر چطور وام گرفته اند؟ برخی سیاه‌نمایی می‌کنند؛ مشکل در مصوبه مجلس است که نوشته با یک ضامن معتبر! بانک برای اجرای مصوبه مجلس مجبور است که معیارهای ضامن معتبر را سخت بگیرند. اما همین جا از بانک‌ها خواهش می‌کنم با یک ضامن وام ازدواج بدهند و سختگیری نکنند البته دوباره بخشنامه را به بانک‌ها ابلاغ می‌کنیم.
دلایل تاخیرراه‌اندازی بازار متشکل ارزی
همتی درباره دلایل تاخیر در آغاز به کار بازار متشکل ارزی تصریح کرد: پیچیدگی‌هایی دارد که کار را سخت می‌کند؛ از اول هم نمی‌خواستیم زمان شروع به کار را اعلام کنیم ولی متاسفانه تاریخی را اعلام کردند. ابتدا می‌خواستند با دو بانک کار راشروع کنند ولی نمی‌شود؛ من معتقدم کار باید درست شروع شود و اگر بد شروع شود برای سیستم و دولت خوب نیست. دیگر تاریخ برای شروع نمی‌گویم! مشکلی در بازار نیست و ان‌شاء الله بهتر هم می‌شود.
گفتنی است مسئولان دولتی تاکنون بارها تاریخی را برای راه‌اندازی بازار متشکل ارزی اعلام کرده‌اند که آخرین آن عید سعید قربان بود که قریب به 10روز از آن گذشته و این بازار راه نیفتاده است.
وی درباره تامین ارز کالاهای اساسی گفت: اگر در هر حوزه‌ای مشکل داشته باشیم در این مورد بخصوص هیچ مشکلی نداریم؛ امسال واردات 62 درصد بیشتر از سال قبل بوده است؛ 6.2 میلیارد دلار برای دارو و کالاهای اساسی اختصاص داده‌ایم و تا پایان سال نیز برنامه‌هایی داریم که به تدریج اجرا می‌کنیم. نزدیک 14.9 میلیارد دلار تأمین ارز برای واردات داشته ایم که این رقم قابل قبولی در شرایط تحریم و فشارهای بیرونی است.
رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه به تشریح وضعیت بانک‌ها و بنگاه داری آنها پرداخت و تصریح کرد: اخیرا هم بخشنامه کرده‌ایم و اگر واقعا رعایت نکنند در تایید صلاحیت مدیران تجدید نظر خواهیم کرد.
12 درصد درآمدهای نفتی کنار گذاشته شد
وی درخصوص کسری بودجه دولت و اصلاح ساختار بودجه گفت: به هر حال 30 درصد درآمدهای بودجه نفتی بود و امیدوار هستیم که بخشی از صادرات نفت کشور امسال احیا شود. با این حال در صورتی که صادرات نفت کشور نیز احیا نشود، پیش‌بینی کرده‌ایم که کمترین آسیب از محل کسری بودجه به بانک مرکزی وارد شود. در شورای عالی هماهنگی سران قوا نزدیک به 62 هزار میلیارد تومان از سقف بودجه کاهش یافته که این موضوع نیز به تائید رهبر معظم انقلاب رسیده است.
رئیس‌شورای پول و اعتبار ادامه داد: سال گذشته 12 درصد از درآمدهای نفتی برای شرایط اضطرار کنار گذاشته و قرار شد در صورتی که نتوانیم درآمدهای نفتی را محقق کنیم، با تائید رهبر معظم انقلاب از این رقم برای جبران کسری بودجه استفاده شود.
وی با‌اشاره به راهکارهای سه گانه جبران کسری بودجه تصریح کرد: صندوق توسعه ملی برای مواقع ضروری ایجاد شده است. آیا ضروری‌تر از الان هم مگر وجود دارد؟
رئیس‌کل بانک مرکزی درباره انتشار اوراق نیز گفت: قرار است دولت بخشی از نیازهای خود را در حد محدود با انتشار اوراق تامین کند و بخش دیگری نیز از محل فروش اموال و دارایی‌ها باشد که وزارت اقتصاد آن را دنبال می‌کند.
همتی درباره افزودن پایه‌های جدید مالیاتی و لغو معافیت‌های مالیاتی برای جبران کسری بودجه تصریح کرد: در شرایطی هستیم که فشار و تحریم افزایش یافته و درآمدهای نفتی هم کاهش یافته است. تنها 310 هزار میلیارد تومان از بودجه برای حقوق و دستمزد و بیمه است.
وی افزایش پایه‌های مالیاتی را برای تامین بودجه امسال غیرممکن توصیف کرد و افزود: این درآمدها امسال محقق نمی‌شود برای سال آینده خواهد بود. بسیاری از معافیت‌های مالیاتی نیز مربوط به بخش کشاورزی است و نمی‌توان آن را لغو کرد.
ارقام اروپا در اینستکس برای ما اهمیت ندارد
وی درخصوص آخرین شرایط اینستکس نیز اظهار داشت: باید به این سامانه پول تزریق شود. مشکل ما با یک یا 2 میلیارد دلار حل نمی‌شود. ما می‌خواهیم درآمدهای نفتی ایران در اینستکس جاری شود یعنی یا نفت ما را بخرند یا پیش خرید کنند.
همتی ادامه داد: ما خواهان اعتبار قابل توجه در اینستکس هستیم. ارقامی که طرف مقابل می‌گوید برای ما اهمیتی ندارد. ما اعتبار برای خرید کالاهای اساسی نمی‌خواهیم بلکه طبق برجام باید خرید کالاهای تحریمی نیز در اینستکس دیده شود.
رئیس‌کل بانک مرکزی درباره وضعیت بدهکاران کلان بانکی گفت: نام 7 بدهکار دانه درشت را در قالب نامه‌ای به شورای عالی سران قوا فرستادم. چند سالی است که کمیته فرادستگاهی در این زمینه فعالیت می‌کند. هریک از این افراد بین هزار تا 3 هزار میلیارد تومان به بانک‌ها بدهی دارند. به صورت جد دنبال وصول بدهی از این دانه درشت‌ها هستیم.

برچسب‌ها:

نظر شما