شناسهٔ خبر: 34646802 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: سرپوش | لینک خبر

علایم ابتلا به تب کریمه کنگو/هشدار وزارت بهداشت درباره ' تب‌کریمه کنگو' در آستانه عید قربان

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اهمیت تشخیص به موقع بیماری تب کریمه کنگو در مراحل اولیه، به تبیین شیوه‌های درمانی با استفاده از داروهای مختلف پرداخت.

صاحب‌خبر -

دکتر مسعود مردانی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه از اولین تشخیص ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو در کشور بیش از ۲۰ سال می‌گذرد، اظهار کرد: بیماری تب کریمه کنگو که مردم از آن به عنوان تب کنگو یاد می‌کنند، بیماری مشترک بین انسان و حیوان است که راه‌های اصلی انتقال آن عبارت است از تماس با دام زنده و گزش کنه آلوده، تماس با خون یا بافت انسان آلوده و تماس با خون یا بافت حیوان آلوده.

وی با بیان اینکه این بیماری دارای چهار فاز دوره کمون، فاز پره هموراژیک و فاز هموراژیک و دوره نقاهت است، گفت:‌ زمانی که انسان با یک مورد مشکوک تماس داشته باشد که عمدتا حیوانات هستند، پس از یک دوره ۷ تا ۱۲ روزه، بیماری با تب، سردرد، تهوع، استفراغ و علائمی شبیه آنفلوانزا خودش را نشان می‌دهد.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به تفاوت علائم این بیماری با آنفلوانزا خاطرنشان کرد: شیوع آنفلوانزا در فصل پاییز و زمستان است؛ درحالی که تب کنگو در فصل بهار و تابستان شیوع بیشتری دارد. همچنین ایجاد ضایعات روی پوست، خونریزی ارگان‌های مختلف بدن از جمله لثه، واژن، دستگاه تناسلی و معده برخی دیگر از علایم این بیماری است.

وی با بیان اینکه دوره کمون بیماری ۳ تا ۷ روزه است، افزود: پس از آن بیمار وارد مرحله پره هموراژیک با علایم آنفلوانزا می‌شود. در فاز سوم (هموراژیک) که بین ۲ تا ۳ روز طول می‌کشد بیمار دچار خونریزی‌های مکرر می‌شود که ممکن است بهبود یافته و یا فوت کند. مرحله آخر یا فاز نقاهت بیماری نیز بین ۱۰ روز تا ۳ هفته طول می‌کشد و بیمار رو به بهبود می‌رود.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری با تاکید بر رعایت نکات بهداشتی مشاغل در معرض خطر، گفت: افراد دارای شغل قصابی، افراد شاغل در کارخانه‌های تهیه مواد غذایی پروتئینی و بسته بندی گوشت و دامپزشکان که در معرض خطر قرار دارند، توصیه می‌شود از دستکش، لباس محافظت کننده و عینک برای جلوگیری از پریدن خون در چشم، استفاده کنند.

این استاد دانشگاه همچنین به پرسنل درمانی و بهداشتی توصیه کرد: هنگام تماس و مواجهه با بیماران مبتلا به این بیماری حتما نکات بهداشتی را رعایت کرده و از ماسک، دستکش و گان استفاده کنند.

مردانی در خاتمه ذبح آزاد دام را خطرناک برشمرد و تاکید کرد: گوشت دام زنده حتما باید ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شود تا خطر بیماری‌زایی آن از بین رفته و سپس در فریز قرار گیرد؛ چراکه فریز سریع باعث حفظ ویروس می‌شود.

وی گفت: و گفت: داروی ریباویرین ۸۸.۹ درصد در درمان این نوع بیماری موثر است و تحقیقات نشان داده که میزان مرگ و میر بیماران را  ۱.۷ برابر کاهش می‌دهد.

هشدار وزارت بهداشت درباره "تب‌کریمه کنگو" در آستانه عید قربان
رییس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت، با اشاره به افزایش آمار ذبح دام در کشور همزمان با عید قربان، توصیه‌هایی در جهت ذبح بهداشتی دام و همچنین طریقه مصرف و نگهداری گوشت دام ارائه کرد.

دکتر بهزاد امیری در گفت‌وگو با ایسنا، اولویت وزارت بهداشت در جلوگیری از بیماری واگیر تب‌کریمه کنگو را آگاه‌سازی مردم خواند و گفت: آموزش و اطلاع رسانی به مردم از نکات حائز اهمیت است. مردم باید از خرید گوشت‌هایی که خارج از نظارت شبکه سازمان دامپزشکی ذبخ می‌شوند، خودداری کنند و این امر جز با آگاهی‌رسانی نسبت به عوارض مصرف گوشت آلوده میسر نخواهد بود.

وی با اشاره به اینکه در آستانه عید قربان برخی افراد اقدام به ذبح گوسفند می‌کنند، ادامه داد: افراد بهتر است خرید دام را از مراکزی انجام دهند که زیرنظر سازمان دامپزشکی بوده و ذبح دام را نیز در کشتارگاه‌ها انجام دهند.

رییس اداره کنترل بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت با تاکید براینکه گوشت دام ذبح شده باید به مدت حداقل ۲۴ساعت در دمای چهار درجه سانتی‌گراد قرار داده شود، افزود: این فرآیند از آن جهت اتفاق می‌افتد که در این مدت میزان اسیدیته و PH گوشت کاهش یافته و اگر ویروسی در آن وجود داشته باشد، از بین می‌رود. البته توصیه می‌کنیم برای مصرف جگر و سایر امعاء و احشا دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌گراد اقدام کنند.

وی با اشاره به اینکه یکی از موارد فوت شده به علت تب کریمه‌کنگو، به علت مصرف جگر خام بوده است، توصیه کرد: مردم از مصرف جگر خام خودداری کنند. البته باید به این نکته توجه شود که مصرف جگر خام علاوه‌ بر افزایش ریسک احتمال ابتلا به تب‌ کریمه‌کنگو، می‌تواند باعث بروز بیماری‌های دیگری نیز شود.

امیری افزود: با توجه به اینکه تب کریمه‌کنگو بیماری ویروسی است که از طریق گزش کنه به دام انتقال پیدا می‌کند، می‌تواند هنگام ذبح از دام به انسان نیز منتقل شود؛ به همین دلیل به کارگران کشتارگاه‌ها توصیه می‌کنیم از وسایل حفاظت فردی استفاده کنند. از آنجایی که گزش کنه به طور مستقیم هم می‌تواند باعث انتقال بیماری به انسان شود، دامداران در مناطقی که احتمال وجود کنه هست، لباس پوشیده و روشن به تن کنند.

وی علائم بیماری تب کریمه ‌کنگو را شامل تب، سر درد، علائم گوارشی و در موارد شدید تظاهرات خونریزی دهنده معرفی کرد و گفت: اگر فردی علائم یادشده را پس از مصرف گوشت در خود مشاهده کرد باید به مراکز بهداشتی مراجعه کند تا هم زودتر درمان شود و هم از احتمال انتقال بیماری توسط خود به دیگران بکاهد.

رییس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت در پایان ضمن بیان اینکه در شهر مکه افرادی خاص به نیابت از زوار کار ذبح گوسفند را انجام می‌دهند، تصریح کرد: برخی افراد بومی منطقه، مقداری از گوشت‌های قربانی شده را به بهانه تبرک بودن آن در نزدیکی محل استقرار زوار کباب کرده و در اختیار افراد قرار می‌دهند، بازهم از آن جهت که ممکن است حمل‌ونقل و نگهداری گوشت به درستی صورت نگرفته باشد، به زائران خانه خدا توصیه می‌کنیم رعایت موازین بهداشتی را داشته باشند و در مصرف این گوشت دقت لازم را داشته باشند.

نظر شما