شناسهٔ خبر: 3454392 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شرق | لینک خبر

نگاه

صاحب‌خبر -

نان شبه‌دولتی هم آمد
مهر: گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد بازار تبادل آرد دولتی بین برخی نانوایان داغ شده و دراین‌میان، نان به‌اصطلاح «شبه‌دولتی» هم پخت می‌شود، اما با قیمت آزاد به‌دست مردم می‌رسد. دولت اعلام کرده بود با اجرای فاز جدید قانون هدفمندی یارانه گندم، آرد و نان، به‌منظور افزایش رقابت و بالابردن کیفیت نان، آن‌دسته از نانوایی‌هایی که متقاضی تامین آرد به‌صورت آزاد هستند و از دولت، آرد دولتی نمی‌خواهند، می‌توانند از کارخانجاتی که خود مدنظر دارند، آرد را تهیه کرده و نان تولیدی از آن آرد را نیز به قیمت آزاد بفروشند. دراین‌میان، البته مقامات دولتی عنوان می‌کنند که تنها ۳۰درصد از نانوایی‌های هر شهر، پخت آزاد دارند و آرد آزاد هم دریافت می‌کنند، اما مابقی آرد یارانه‌ای دریافت کرده و نان یارانه‌ای یا دولتی هم با نرخ مصوب، تحویل مردم می‌دهند، این در حالی است که اگرچه دولت اعلام کرده بود نانوایی‌های آزادپز حتما به‌نحوی مشخص خواهند شد که مردم بدانند این نانوایی‌ها، نان آزادپز تولید می‌کنند، اما دراین‌میان، هستند نانوایی‌هایی هم که درواقع، آزادپز نیستند و آرد را یارانه‌ای دریافت می‌کنند، اما نان را به نرخ مصوب به‌دست مردم نمی‌دهند.

قیمت نفت اوپک روند صعودی پیدا کرد
ایرنا: براساس محاسبات دبیرخانه اوپک که عصر (سه‌شنبه) اعلام شد، قیمت سبد نفت این سازمان، دوشنبه گذشته با 7/5درصد افزایش نسبت به جمعه گذشته، به 48/19دلار در هر بشکه رسید.
بنا به اعلام پایگاه اطلاع‌رسانی اوپک، قیمت نفت این سازمان، جمعه گذشته 44/83دلار در هر بشکه بود. قیمت نفت اوپک که در 23ژوئن (دوم‌خردادماه) به رکورد 110/30دلار در هر بشکه رسیده بود، به‌دلیل افزایش چشمگیر تولید نفت در آمریکا و تصمیم اوپک مبنی‌بر کاهش‌ندادن سقف تولید این سازمان با هدف حفظ سهم بازار، به‌طور مرتب کاهش پیدا کرد و در تاریخ 13ژانویه (23دی) به پایین‌ترین سطح خود، یعنی 41/50دلار در هر بشکه رسید، اما پس از نیمه‌ژانویه، قیمت نفت اوپک تقریبا روند افزایشی به خود گرفته است. عبدالله البدری، دبیرکل اوپک، در اواخر ماه‌ژانویه با گفتن اینکه ممکن است قیمت نفت کمترین سطح خود را تجربه کرده باشد، درحقیقت از تغییر روند حرکت قیمت خبر داد. براساس اعلام شرکت بین‌المللی بیکر هافس آمریکا، شمار دکل‌های نفتی آمریکا در هفته گذشته میلادی، بیشترین کاهش خود را از زمان آغاز ثبت آمار آن در سال1987، تجربه کرد و درمقایسه با تابستان گذشته، 24درصد کمتر شد.
از سوی دیگر، کارگران 9پالایشگاه نفتی در چهارایالت آمریکا دراعتراض به حقوق و شرایط ایمنی محل کار، از یکشنبه گذشته دست به اعتصاب زده‌اند. همچنین گزارش خبرگزاری رویترز از نیویورک حاکی است، قیمت جهانی نفت در حالی برای چهارمین روز پیاپی افزایش پیدا کرد که ارزش دلار آمریکا کاهش یافت و ذخیره‌سازی نفت این کشور باز هم بالا رفت. قیمت نفت در پایان معاملات روز سه‌شنبه (١٤بهمن‌ماه) درحالی بالا رفت که افت ارزش دلار موجب افزایش قیمت بسیاری از کالاها شد و درنهایت، رشد قیمت نفت را در چهارروز گذشته به ١٩درصد رساند. با وجودی که ذخیره‌سازی نفت آمریکا در هفته گذشته نیز افزایشی چشمگیر داشت، اما سرمایه‌گذاران بر این باور هستند که قیمت‌های نفتی پس از هفت‌ماه افت، به کف خود رسیده‌اند. بازرگانان نفتی اظهار می‌کنند که افزایش قیمت نفت به‌دلیل اعلام برنامه‌های بی.پی برای کاهش ١٣درصدی هزینه‌های خود در سال ٢٠١٥ رخ داد. برنامه بی‌پی پس از طرح‌های مشابه شرکت‌های نفتی دیگر اعلام شد. قیمت نفت برنت در پایان معاملات روز سه‌شنبه (١٤بهمن‌ماه) سه‌دلارو١٦سنت یا شش‌درصد افزایش یافت و به ٥٧دلارو٩١سنت در هر بشکه رسید. در طول معاملات دیروز، قیمت این نفت تا مرز ٥٩دلار هم بالا رفت. قیمت نفت دبلیو تی‌ای آمریکا نیز در پایان معاملات روز سه‌شنبه ١٤بهمن سه دلار و ٤٨ سنت یا هفت درصد بالا رفت و در نهایت در سطح ٥٣ دلار و پنج سنت تثبیت شد. در همین حال، موسسه نفت آمریکا برآورد کرد که ذخیره‌سازی نفت این کشور در هفته گذشته بیش از شش‌میلیون بشکه افزایش یافت تا برای پنجمین هفته پی‌درپی شاهد بالارفتن ذخیره‌سازی نفت در آمریکا باشیم. در پی انتشار این خبر، قیمت نفت برنت و دبلیوتی‌ای پس از پایان روز کاری نزدیک به یک‌دلار سقوط کرد.
قیمت‌های جهانی نفت در چهار روز گذشته نزدیک به ٩ دلار یا ١٩درصد بالا رفته است. این افزایش قیمت از روز جمعه (١٠بهمن‌) و در واکنش به این موضوع آغاز شد که تعداد دکل‌های حفاری نفت در آمریکا در هفته گذشته بیشترین نرخ کاهش را در ٣٠سال گذشته تجربه کرد. فیل فلین، تحلیلگر موسسه پرایس فیوچرز گروپ، گفت: مسایل زیادی هستند که هم‌اکنون در بالارفتن قیمت‌ها تاثیر‌گذار هستند.
روز سه‌شنبه (١٤بهمن‌) نرخ برابری دلار در مقایسه با سبد ارزی، نزدیک به یک درصد کاهش یافت که بیشترین افت روزانه ارزش دلار از ماه اکتبر ٢٠١٣ به حساب می‌آید. این موضوع موجب افزایش قیمت کالاهای قیمت‌گذاری‌شده با دلار شد.