به گزارش «پارسینه»، پس از آنکه سپاه پاسداران اعلام کرد یک نفتکش انگلیسی را توقیف کرده است، رسانه های غربی از توقیف دومین نفتکش این کشور توسط ایران خبر دادند.
روابط عمومی نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیهای که تنها به توقیف یک نفتکش اشاره کرده است، اعلام کرد: عصر امروز (جمعه ۲۸ تیر) یک فروند نفتکش انگلیسی با نام «استینا ایمپرو» (stena impero) هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بین المللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد.
این اطلاعیه میافزاید: نفتکش مذکور پس از توقیف به ساحل هدایت و برای سیر مراحل قانونی و بررسیهای لازم تحویل سازمان بنادر و دریانوردی شد.
اما پس از اعلام این خبر، منابع غربی گفتند ایران دومین نفتکش انگلیسی را هم در تنگه هرمز توقیف کرده است.
خبرگزاری «سی ان ان» به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت نفتکش انگلیسی «ام وی مصدار» که با پرچم لیبریا در حرکت بوده است، ناگهان به سمت آب های ایران تغییر مسیر داده است.
جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس، توقیف دو کشتی این کشور توسط ایران را تایید کرده و نسبت به این اتفاق ابراز «نگرانی شدید» کرد.
هانت گفت به زودی در نشست امنیتی دولت شرکت خواهد کرد تا آنچه را می دانند و آن چه را باید انجام بدهند، بررسی کنند.
وزیر خارجه انگلیس افزود: «این توقیف ها غیرقابل قبول هستند. ضروری است که آزادی دریانوردی ادامه داشته باشد و تمام کشتی ها بتوانند در سلامت و آزادانه در منطقه حرکت کنند.»
علی رغم ادعای هانت، خبرگزاری مهر به نقل از منابع خبری گزارش داد تنها کشتی توقیف شده از سوی جمهوری اسلامی ایران، نفتکش انگلیسی «استینا ایمپرو: است و کشتی مصدر توقیف نشده است.
بر اساس این گزارش، کشتی مصدر (با پرچم لیبریا و تحت مالکیت انگلیس) در چارچوب ماموریت جاری گشتیهای نیروهای مسلح در منطقه خلیج فارس صرفاً نسبت به ضرورت دریا نوردی بی ضرر و رعایت مقررات زیست محیطی توجیه شده و ادامه مسیر داده است.
دیگر نفتکش انگلیسی که با نام «استینا ایمپرو» و تحت پرچم بریتانیا است، از بندر فجیره امارات متحده عربی به مقصد الجبیل در عربستان سعودی میرفته است.
تجهیزات ردیابی این نفتکش از عصر جمعه خاموش شده است. اطلاعات کشتیرانی جهانی حاکی از آن است که این نفتکش آخرین بار در نزدیکی جزیرههای قشم و لارک ردیابی شده است.
شرکتهای استینا بالک و نورترن مارین، صاحب و مدیر کشتی استینا ایمپرو هم در بیانیهای توقیف این نفتکش از سوی ایران را تایید کردهاند.
این بیانیه میگوید حدود ساعت چهار بعد از ظهر ۱۹ ژوئیه به وقت بریتانیا، چند شناور کوچک و یک هلیکوپتر، به کشتی استینا ایمپرو نزدیک شدند که در حال عبور از تنگه هرمز و در آبهای بینالمللی بود.
این شرکتها میگویند که در حال حاضر قادر به تماس با کشتی که آخرین بار در حال حرکت به سمت شمال به سوی ایران بوده، نیستند.
بنا بر این بیانیه کشتی استینا ایمپرو ۲۳ خدمه دارد.
خبرگزاری های فارس و تسنیم که نزدیک به سپاه پاسداران هستند، در خبری مشابه به نقل از یک منبع آگاه، دلیل توقیف نخستین نفتکش انگلیسی را «بی توجهی به قوانین و مقررات دریایی» ذکر کردند.
او گفته است: این کشتی بر خلاف قوانین و مقررات دریانوردی دستگاه موقعیت یاب خود را خاموش کرده و بر خلاف رویه جاری، به جای حرکت در مسیر ورودی خلیج فارس در تنگه هرمز، از مسیر خروجی در جنوب در حال ورود بود که احتمال ایجاد حادثه و تصادف با کشتیها را بالا میبرد.
روابط میان ایران و بریتانیا پس از توقیف نفتکش ایرانی «گریس ۱» در تنگه جبلالطارق به شدت بحرانی شد. آیت الله خامنهای، رهبر انقلاب، روز سه شنبه در رابطه با توقیف نفتکش ایرانی گفت: «انگلیس خبیث دزدی دریایی میکند و کِشتی ما را میدزدد؛ جنایت میکنند و شکل قانونی به آن میدهند... البته عناصر مومن در جمهوری اسلامی این کارها را بیجواب نمیگذارند و در فرصت و جای مناسب پاسخ خواهند داد.»
ساعاتی پیش از توقیف نفتکشهای بریتانیایی در تنگه هرمز، دادگستری جبلالطارق قرار توقیف نفتکش گریس ۱ را به مدت یک ماه دیگر تمدید کرده بود.