یک مقام امنیتی بریتانیا اعلام کرد که این کشور قصد ندارد تمام کشتیهای تجاری با پرچم بریتانیا را هنگام عبور از تنگه هرمز اسکورت کند.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که طبق بیانیه روز گذشته دولت بریتانیا سه قایق سپاه پاسداران روز چهارشنبه ۱۰ ژوئیه در تلاش برای مسدود کردن مسیر نفتکش بریتانیایی در تنگه هرمز بودهاند که با دخالت ناو جنگی بریتانیایی «اچاماس مونترز» عقبنشینی میکنند. سپاه پاسداران بلافاصله این موضوع را تکذیب کرد و گفت: «طی ۲۴ ساعت اخیر نیز هیچ مواجهه ای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.»
لندن در دفاع از منافع دریایی خود در خلیج فارس قاطعانه عمل میکند اما نمیخواهد تنشهای خود با ایران را تشدید کند.
بیشتر بخوانید:واکنشها به «تلاش ایران برای توقیف نفتکش بریتانیایی»؛ لندن تایید کرد، تکذیب تهران
طبق گزارش رویترز، مقام امنیتی بریتانیا که نامش ذکر نشده است درباره دلیل این موضع افزود: «لندن در دفاع از منافع دریایی خود در خلیج فارس قاطعانه عمل میکند اما نمیخواهد تنشهای خود با ایران را تشدید کند.»
روزانه حدود ۱۵ تا ۳۰ کشتی بریتانیایی از منطقه خلیج فارس میگذرند. از این تعداد حداکثر سه کشتی از تنگه هرمز عبور میکنند. علاوه بر ناو جنگی بریتانیایی «اچاماس مونترز»، این کشور چهار کشتی مین روب نیز در این منطقه دارد.
تنگه هرمز آبراهه میان ایران و عمان، یکی از هشت گذرگاه استراتژیک حمل و نقل دریایی نفت جهان است. روزانه ۵۸ میلیون بشکه نفت از طریق این هشت گذرگاه مبادله میشود که سهم تنگه هرمز از این میزان، روزانه ۱۷.۴ میلیون بشکه است. بدین ترتیب حدود ۲۰ درصد نفت عبوری از گذرگاههای استراتژیک آبی جهان از تنگه هرمز میگذرد.
در پی افزایش تنشها در منطقه، بریتانیا سطح محافظت امنیتی از کشتیهای خود را به درجه سه افزایش داده است که سطحی بحرانی و بالاترین درجه به حساب میآید.
اخیرا تنشها بین ایران و آمریکا و نیز ایران و بریتانیا افزایش یافته است. نیروی دریایی بریتانیا پنجشنبهٔ گذشته چهارم ژوئیه (۱۳ تیر) با اعلام این که کشتی گریس ۱ در حال حمل نفت به پالایشگاهی در سوریه بوده است، این ابرنفتکش را در ساحل جبلالطارق توقیف کرد. این ابرنفتکش از ایران حرکت کرده بود و حامل نفت خام این کشور بود. ایران در اعتراض به توقیف این ابرنفتکش، سفیر بریتانیا در تهران را به وزارت امور خارجه احضار کرد.