واشنگتن می گوید امیدوار است بتواند طی هفته های آینده ائتلافی نظامی برای حراست از آب های استراتژیک اطراف ایران و یمن تشکیل دهد.
ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز سه شنبه به خبرنگاران گفت که کشورش مشغول رایزنی با چند کشور برای تشکیل این ائتلاف است.
به گزارش رویترز او گفت هدف از این ائتلاف اطمینان از امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز و بابالمندب است.
او پیش بینی کرد که آمریکا در هفته های آینده خواهد دانست کدام کشورها اراده سیاسی لازم برای حمایت از چنین ابتکاری را دارند. به گفته او نقش هر کشور در چنین عملیاتی بعد از آن مشخص خواهد شد.
آمریکا ایران را مسئول حملات هفته های اخیر به شش نفتکش در این منطقه در نزدیکی تنگه هرمز می داند، اتهامی که تهران رد می کند.
ژنرال دانفورد پس از دیداری در روز سه شنبه با مایک پومپئو وزیر خارجه و مارک اسپر سرپرست وزارت دفاع آمریکا اظهار نظر می کرد.
براساس این طرح که گفته می شود در روزهای اخیر نهایی شده آمریکا کشتی های فرماندهی عملیات را تامین خواهد کرد و وظیفه نظارت و تجسس را به عهده خواهد داشت.
در مقابل سایر اعضای بالقوه ائتلاف به گشتزنی در آب های اطراف کشتی های فرماندهی خواهند پرداخت. وظیفه دیگر این کشورها همراه کردن گشتی با کشتی های تجاری خود در آب های منطقه است.
پول برای امنیت؛ آمریکایی که دونالد ترامپ میسازد
سام فرزانه
بیبیسی واشنگتن
اصلیترین سیاست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، نگاه به درون و حفظ منافع داخلی آمریکاست. او دلایل دیپلماتها، نظامیان و سیاسیون برای اثرگذاری در نقاط دیگر جهان را چندان باور ندارد. برای همین کمکهای انساندوستانه به کشورهای آمریکای لاتین را کم کرد. مانور مشترکی با کره جنوبی را لغو کرد و حتی گفت که حفاظت از کشتیها در منطقه خلیج فارس وظیفه آمریکا نیست. آن هم بعد از آنکه آمریکا مدعی شد که ایران مسئول حمله به نفتکش ژاپنی است.
آقای ترامپ استدلال میکند که ایالات متحده نباید برای امنیت فروش نفت در خلیج فارس هزینه کند. یعنی اگر قرار است عربستان نفت بفروشد و مثلا ژاپن خریدارش باشد دو طرف از این معامله سود میبرند و دیگر نیازی نیست که آمریکا کشتی و ناوهایش را به خلیج فارس بفرستد که مراقب نفتفروش و خریدار باشد. افزایش تولید نفت در آمریکا، این کشور را از داشتن بازار باثبات انرژی هم بینیاز کرده است.
حال به نظر میرسد که ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، راهی پیدا کرده که کشورهای دیگری را هم در حفاظت از منطقه خلیج فارس با آمریکا همراه کند. طرح ایجاد ائتلافی برای حفاظت از امنیت تنگه هرمز و بابالمندب قرار است کشورهای منطقه را هم وادار به حضوری فعالتر در حفاظت از آبها کند. از طریق این ائتلاف به نظر میرسد که آمریکا میخواهد کشورهای منطقه را وادار کند که دست کم بخشی از هزینه حفاظت از آبهای منطقه را بپردازند. این یعنی یک امتیاز مثبت دیگر در پیشبرد سیاست دونالد ترامپ که منافع آمریکا را مقدم بر هر عمل، تفکر و ارزش سیاسی و انساندوستانه میداند.
حق نشر عکس AFP/HO/IRIB Image caption تصاویر تلویزیون ایران از بلند شدن دود از نفتکشی که در دریای عمان هدف قرار گرفتآقای پومپئو اواخر ماه پیش در سفری به منطقه از کشورهای عربی خواسته بود به نصب دوربین در نفتکش ها و سایر کشتی ها در خلیج فارس کمک کنند.
مقام های آمریکایی در آن زمان هدف این برنامه موسوم به سنتینل را جلوگیری از حملات آینده ایران به کشتی های تجاری توصیف کردند. ایران هر گونه نقشی در حملات ماه مه و ژوئن به در مجموع شش نفتکش را رد می کند.
آقای پومپئو گفته بود لازم است تا عربستان سعودی، امارت متحده عربی و ۲۰ کشور دیگر به چنین عملیاتی کمک کنند.
ایران در یک سال اخیر در مواردی تهدید کرده است اگر نتواند نفت خود را صادر کند به سایر کشورهای منطقه هم اجازه چنین کاری نخواهد داد. این اظهارات تهدیدی برای بستن تنگه هرمز تلقی شده است.
اظهارات تازه ژنرال دانفورد نشان می دهد که طرح نظارت بر تردد کشتی ها همچنین به تنگه باب المندب هم تعمیم داده خواهد شد.
آمریکا، عربستان و امارات همواره از حملات شورشیان حوثی یمن در این تنگه ابراز سرخوردگی کرده اند. این تنگه دریای سرخ را به خلیج عدن متصل می کند و محل عبور تقریبا ۴ میلیون بشکه نفت در روز است.
- بریتانیا سپاه را به حمله به نفتکشها متهم کرد
- به دو نفتکش در نزدیکی آبهای ایران حمله شده است
- ترامپ: حمله به نفتکشها 'مسالهای جزئی' بود، پومپئو: ترامپ جنگ نمیخواهد
- وزارت خارجه ایران: تشکیک در حمله به نفتکشها خندهآور نیست
- حمله به نفتکشها؛ آمریکا عکسهای جدیدی علیه ایران منتشر کرد
- حمله به نفتکشها: ایران سفیر بریتانیا را 'احضار' کرد
- عربستان سعودی: دو نفتکش ما در دریای عمان آسیب جدی دیدهاند