تارنمای خبری آتلانتیک در گزارشی نوشت: به رغم تأکید مقامات آمریکا و ایران مبنی بر عدم تمایل به درگیری فضایی تهدید و تنش میان دو کشور همچنان ادامه دارد و تهران گزینههایی علیه واشنگتن دارد که استفاده از آنها را آغاز کرده است.
حدود یکسال است که ایران با یکسری اقدامات دولت دونالد ترامپ از جمله خروج آمریکا از برجام، تشدید تحریمها و افزایش تهدیدهای واشنگتن روبرو بوده و اکنون در حال واکنش نشان دادن به این سیاستهای کاخ سفید است.
ایران اخیراً از طرح آشکار و سریع خود برای عدم اجرای یکسری تعهداتش در قبال توافق هستهای خبر داد مگر اینکه شروط مد نظرش اجابت شود. این اعلام ایران در بحبوحه یکسری حملات علیه تانکرهای نفتی در منطقه انجام شد؛ حملاتی که دولت ترامپ ایران را به مشارکت در آن متهم کرده است. اگر فرض دولت آمریکا این باشد که کمپین فشار حداکثری هیچ بهایی برای آمریکا و هم پیمانانش ندارد، ثابت شده که این فرض اشتباه است. همزمان با اینکه مقامات آمریکایی و ایرانی هرگونه تمایل برای آغاز جنگ را رد کردهاند اما تنشها همچنان تداوم دارد.
«مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا اخیراً اعلام کرد که حملات اخیر به تانکرهای نفتی در منطقه پاسخی به راهبرد دولت ترامپ در اعمال تحریمها بوده است. کمپین تحریمهای آمریکا علیه ایران همچنان در متقاعد کردن تهران برای نشستن پشت میز مذاکره با واشنگتن ناکام بوده است. در این میان ایران زمینههای بیشتری را برای واکنش و پاسخگویی دارد. در جبهه دیپلماتیک، ایران تاکنون فقط به تهدید اقدامات قابل برگشت دست زده از جمله در ماه مه به اروپاییها 60 روز فرصت داد تا به درخواستهای تهران جامه عمل بپوشاند. بازرسان بینالمللی نیز در ماه جاری اعلام کردند که ایران در راستای افزایش تولید سوخت هستهای حرکت کرده است. در جبهه نظامی، آمریکا، ایران را به دست داشتن در چندین حمله طی هفته گذشته در منطقه متهم کرده است.
تهران فرقی میان جنگ اقتصادی و نظامی نمیبیند و به همین دلیل تلاش میکند یکسری اقدامات علیه آمریکا از جمله ایجاد اختلال در انتقال نفت برای تأثیر بر بازارهای جهانی انجام دهد تا ترامپ بفهمد فشار حداکثری علیه تهران هزینه دارد و در راستای تغییر رویکردش گام بردارد. اگر این در اصل نیت ایران باشد، این کشور تواناییهای زیادی در اجرای اهدافش دارد. در یک گزارش دفتر اطلاعاتی نیروی دریایی آمریکا در سال 2017 به تلاش نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران برای بهرهبرداری از موقعیت تنگه هرمز به نفع خود در برابر طرفهای مقابلش اشاره شد.
سپاه پاسداران معتقد است که با استفاده از انواع مختلف سیستمهای تسلیحاتی کوچک و سیال و یا با استفاده از تواناییهایش در راههای غیرمنتظره برای دستیابی به اهداف تاکتیکی، میتواند بر سپرهای دفاعی دشمنش در آبهای منطقه غلبه کند.
در این گزارش عنوان شد که در میان ابزارهای سپاه در این راستا میتوان به مینهای دریایی، موشکهای کروز دفاع ساحلی، قایقهای مسلح کوچک و سریع و موشکهای بالستیک ضد کشتی اشاره کرد. همچنین بر روی زمین جنگ موشکی علیه همپیمانان آمریکا در منطقه در جریان بوده، از جمله حمله به یک فرودگاه عربستان توسط حوثیهای یمن که تحت حمایت ایران هستند.
نظر شما