اقتصاد آنلاین - محمد امین خدابخش؛ یک هفته دیگر در بازار سهام کشور به اتمام رسید. در این هفته فراز و فرود قیمت در نمادهای حاضر در بورس و فرابورس تهران موجبه تداوم روند صعودی شکل گرفت در هفته های قبل شد. بر این اساس معاملات انجام شده در بورس تهران به گونهای پیش رفت که شاخص کل این بازار طی هفتهای که گذشت بازدهی ۲.۷۲ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رساند.
معامله گران بازار که در هفتهها و ماههای اخیر به واسطه خوشبینی به آینده سود سازی شرکت ها و روند مناسبی که نمادهای بورسی و فرابورسی طی ماههای قبل طی کرده بودند در این هفته شاخص بورس تهران را در یک رشد شش هزار و ۳۷۰ واحدی از سطح ۲۲۶ هزار و ۱۹۸ تا سطح ۲۲۳ هزار و ۳۵۳ واحد به پیش بردند.
بورس تهران که در ماههای اخیر تحت تاثیر عوامل بنیادی بالأخص رشد قیمت ها در بازارهای جهانی و عوامل داخلی نظیر رشد قیمت ارز قرار داشت در هفته های جاری به دلیل قرار گرفتن در فصل مجامع موجب جدیدی از خوش بینی ها به رشد قیمت سهام را شاهد بوده است.
همین امر سبب شد تا در هفتهای که گذشت گروههای مختلفی نظیر گروه خودرو و ساخت قطعات بانکها و موسسات اعتباری، محصولات شیمیایی و فلزی معدنی ها حجم قابل توجهی از معاملات را به ثبت برسانند و بازده نسبتاً خوبی را برای سهامداران خود به ارمغان بیاورند. خوش بینی حتی تا آنجا پیش رفت که عوامل بیرونی نظیر کاهش قیمت ارز در بازار داخلی و افت قیمت فرآورده هایی نظیر نفت که همواره تاثیر مستقیم و روانی بر تغییرات قیمت نمادهای مرتبط داشتند در هفته جاری نتوانند همچون اوقات دیگر سال به جهت گیری قیمت نمادهایی نظیر پالایشیها سایر سهام های دلاری اثر بگذارند.
نگاهی به اتفاقات هفته/ از ابطال معاملات همراه تا روند مناسب قیمت جهانی اوره
همانطور که انتظار میرود بازده کسب شده شاخص بورس تهران حاکی از آن است که در طول هفتهای که گذشت اتفاقات گوناگونی در خلال معاملات این دوره زمانی رخ داده است. در نخستین روز هفته شاخص بورس تهران اگرچه فعالیت خود را در ابتدا با کاهش آغاز کرد با این حال در ادامه معاملات در نماد هایی نظیر قطعه سازان و تولید کنندگان اوره همچنین سایر نمادهای ریز و درشت در نهایت حرکت مثبت را به ثبت رساند این حرکت مثبت در روز شنبه نیز تداوم یافت و به رشد دماسنج اصلی بازار سهام منتهی شد. گفته شده که دلیل رشد قیمت در نمادهای اوره ساز، افزایش قیمت این محصول در بازارهای جهانی بوده است.
در روز یکشنبه نماد معاملاتی شرکت ارتباطات سیار ایران که در بازار دوم بورس تهران با عنوان همراه مورد معامله قرار می گیرد بازگشایی و کشف قیمت شد با اینحال معاملات نماد یاد شده در نوزدهم خرداد ماه یعنی همان یک شنبه ابطال شد و نماد یاد شده در روز بعد در قالب حراج مجدد به تابلوی معاملات بازگشت. این نماد که قبل از مجمع در قیمت ۱۹۸۴ تومان متوقف شده بود پس از آن که از مجمع عمومی عادی بازگشت سه روز پر رونق را پشت سر گذاشت و در حالی معاملات اش برای هفته جاری پایان یافت که ضمن افزایش ۱۵ درصدی قیمت بهای هر سهم آن به ۱۳۵۷ تومان رسیده بود.
داد و ستد های بازار بازار سهام در دو روز بعد یعنی دوشنبه و سهشنبه نیز با رشد اندک نمایشگر اصلی بازار به اتمام رسید. تو این دو روز آنچه که حائز اهمیت بود صفحه خرید مداوم و پیوسته نمادهایی همچون بانک پارسیان بود. این نماد که در روز دوشنبه سنگینترین حجم تقاضا در میان نمادهای بورسی را داشت در روز سه شنبه همراه با دیگر هم گروهی خود یعنی وپست صفحه خریدهای قابل توجهی را شاهد بودن و حجم عظیمی از سهام در معاملات آنها داد و ستد شد.
خودرو ۵۴۰ تومانی شد/ ارزش معاملات خودروییها به هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان رسید
دیگر نماد که در روز دوشنبه تقاضای سنگینی در آن وجود داشت و به سقف قیمت روزانه رسید نماد معاملاتی شرکت ایران خودرو بود. در این روز نماد «خودرو» توانست ضمن تبادل ۶۲ میلیون سهم به ارزش معاملات ۳۲ میلیارد تومانی دست یابد؛ تقاضایی که در روز بعد تقویت شد و رساندن قیمت هر سهم ایران خودرو به ۵۴۰ تومان داد و ستد ۱۲۷ میلیون سهم را ارزش ۶۹ میلیارد تومان در کارنامه مبادلات سهام ایرانخودرو به ثبت رساند. به نظر می رسد که دلیل تقاضای قابل توجهی که در روز های اخیر همراه کرده، افزایش خوش بینی معاملهگران همزمان با نزدیکتر شدن به انجام افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها باشد. انجام تغییر مذبور در ساختار مالی این شرکت اگرچه هنوز به مرحله اجرا نرسیده اما توانسته ظرف ۹ ماه گذشته قیمت هر سهم خودرو را از حدود ۲۲۰ تومان به ۵۴۰ تومان برساند.
البته باید خاطر نشان کرد که این نماد تنها سهم گروه خودرو این نبود که در هفته گذشته حجم عظیمی از معاملات را در آن شاهد بودیم. دیگر همگروهی ایران خودرو یعنی سایپا نیز این هفته میزان کم سابقهای نقل و انتقال سهام را تجربه کرد. این نماد که در روز یکشنبه تا حوالی ۱۷۰ تومان نیز بالا آمد، ولی هفته جاری را به اتمام رسانده است که به تنهایی شاهد معاملاتی به ارزش ۲۶۵ میلیارد تومان در یک هفته اخیر بوده است. همین امر سبب شد تا در کنار جابجایی سهام در سایر نمادهای گروه خودرویی شاهد آن باشیم که صنعت یاد شده در بورس تهران طی ۵ روز معاملاتی اخیر هفت میلیارد و ۷۸۰ میلیون سهم را با ارزشی بالغ بر ۱۶۶۰ میلیارد تومان داد و ستد کند و به این ترتیب رتبه نخست ارزش معاملات را در میان تمامی گروههای بورسی را به دست آورد.
رونق معاملات بانکی و رویایی که به واقعیت نزدیک میشود
اما دومین گروه که در طی یک هفته اخیر معاملات سنگینی را پشت سر گذاشت و نست ۴.۲۴ درصد بازده را به طور میانگین نصیب سرمایهگذاران خود کنند گروه بانکها و موسسات اعتباری بود. همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره شد گروه یاد شده در روزهای معاملاتی هفتهای که گذشت را در صف خرید در نماد هایی نظیر «وپست» و «وپارس» بود. با این حال در روز پایانی هفته معاملات این گروه از رنگ و بوی متفاوت برخوردار شد. بانکی ها مدت هاست به واسطه خوشبینی به تسعیر ارز صفحه خریدهای گوناگونی را در نمادهای همچون «وتجارت»، «وبملت» و سایر نمادها تجربه کردند، روز چهارشنبه را در حالی به اتمام رساندند که شاهد رشد حداکثری قیمت در نماد معاملاتی بانک های ملت، پاسارگاد، پارسیان و پست بانک بودند. دلیل این امر از آنجا ناشی می شد که صورتهای مالی بانک های تجارت و صادرات حاکی از آن بود که موسسات یاد شده ارز در اختیار خود را با قیمت ۸ هزار و ۶۰۰ تومان به ازای هر دلار آمریکا تأثیر کردهاند. همین امر سبب شد تا در پایان معاملات چهارشنبه شاهد داد و ستد هایی به ارزش ۲۸۵ میلیارد تومان در گروه بانکی باشیم. با نگاهی به ارزش معاملات ۹۶۲ میلیارد تومانی گروه یاد شده در طی هفته اخیر میتوان دریافت که چهارشنبه روز مهمی در مسیر معاملات نمادهای بانکی بوده است به طوری که تقریباً یک سوم کل معاملات هفته در این روز انجام شده است.
با توجه به آنچه که گفته شد می توان انتظار داشت که هفته آتی نیست هفته ای به نسبت مناسب برای سرمایه گذاران باشد. چرا که از یک سو هم ریسکهای سیاسی تا حدودی کاهش یافته و هم زمانی معاملات هفته پیش رو با فصل مجامع میتواند نکته مثبت در جهت معاملات سهمها باشد.
نظر شما