به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، ویروس وبا در ماههای تابستان که دمای آب به بیش از ۲۰ درجه میرسد تکثیر یافته و شیوع بیماریهای ناشی از این ارگانیسمها در ماههای گرم سال افزایش مییابد.بهگفته برخی از متخصصان بیماریهای عفونی، وبا نوعی بیماری اسهالی حاد است که میتواند در عرض چند ساعت به سرعت در بدن تکثیر یافته و به مرگ فرد مبتلا منجر شود، بر همین اساس وبا، بیماری خطرناکی است که در صورت تشخیص و درمان به موقع منجر به مرگومیر میشود و البته امروزه با شناسایی زودرس و درمان بیماران در قالب نظام مراقبت بیماریهای منتقله از آن و غذا، مرگ و میر وبا بهشدت کاهش یافته است.
رشد میکروب وبا در هوای گرم
مسعود مردانی فوق تخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه گفت: هر سال با گرمشدن هوا شرایط برای رشد میکروب وبا در محیط فراهم شده و به همین جهت زمینه ابتلای افراد به این بیماری فراهم میشود.وی اظهارداشت: میکروب عامل وبا فقط در انسان ایجاد بیماری کرده و از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان آلوده سرایت میکند، همچنین ممکن است در مواردی از طریق انتقال انسان به انسان نیز صورت گیرد، از آنجایی که آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع مهمترین راه ورود میکروب به بدن انسان بود، لذا در بحث پیشگیری از بیماری رعایت بهداشت فردی ضروری است.مردانی تصریح کرد: اسهال حاد آبکی و ناگهانی، عطش فراوان، دل درد و دل پیچه از علائم بیماری وبا است و در صورت مشاهده چنین علائمی باید سریعتر به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرد.وی ادامه داد: شستوشوی کامل سبزیجات از جمله پاکسازی، انگلزدایی، گندزدایی، شستوشو و آبکشی، عدم استفاده از آبهای سطحی برای شرب و شستوشوی ظروف، شستن دستها پیش از صرف غذا، عدم مصرف موادغذایی تهیه شده توسط فروشندگان دورهگرد، شنانکردن در آبهای آلوده و غیره از جمله مهمترین اقدامات در پیشگیری از بیماری وبا است و با رعایت بهداشت فردی و عموم، میتوان وبا را مهار کرد.مردانی خاطرنشان کرد: نظارت بیشتر بر تهیه و توزیع موادغذایی و آب مصرفی مردم نیز باید از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی برای مهار وبا در فصل گرما انجام شود.
سبزیجات خام عامل وبا
این متخصص بیماریهای عفونی اضافه کرد: مردم نیز باید توجه کنند که سبزیجات خام میتواند در زمره عوامل مستعدکننده ابتلا به وبا باشد و برای آنکه از ابتلا به بیماریهای منتقله از آب و غذا مانند وبا جلوگیری کرد باید بهداشت را رعایت کنند.
آب یک دقیقه جوشانده شود
عباس رازی متخصص بیماریهای عفونی نیز در این زمینه گفت: اطمینان از سالم بودن آب به منظور آشامیدن، پختوپز، شستوشوی ظروف و دستها از موارد مهم برای پیشگیری از وبا است و افراد آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید وسپس استفاده کنند.وی ادامه داد: کوتاهکردن ناخنها و شستوشوی دستها با آب و صابون بعد از توالت رفتن، قبل از پخت و پز و خوردن مواد غذایی، خودداری از مصرف مواد غذایی غیرمطمئن و آب ناسالم در هنگام مسافرت و گردش، نگهداری مواد غذایی در یخچال بهخصوص مواد غذایی خام و پخته شده باید بهطور جداگانه نگهداری شوند و دفع بهداشتی فاضلابها و ممانعت از ورود آنها به رودخانهها و معابر، جلوگیری از ورود حشرات به ویژه مگس و سوسک به منزل را از دیگر موارد بهداشتی مهم برای مهار بیماری وبا در فصل گرما عنوان کرد.
نحوه سالمسازی سبزیجات
سبزیجات و میوهجات ابتدا شستوشو، انگلزدایی و ضدعفونی شده و سپس در یخچال نگهداری شوند و نحوه ضد عفونی سبزیجات این است که ابتدا آنها را پاک کرده و با آب سالم شستوشو داده به نحوی که فاقد گل و لای باشند، سپس به مقدار مناسب آب در ظرفی تمیز ریخته بعد سبزی پاک شده و یا میوه را به مدت ۵ دقیقه در محلول آب قرار داده و بعد از آن با آب سالم آبکشی شود با این کار تخم انگلها و باقیمانده مایع ظرفشویی از آن جدا میشود.این متخصص بیماریهای عفونی تصریح میکند: برای ضدعفونی و از بینبردن میکروبها نصف قاشق چایخوری پودر پرکلرین را در ۳ تا ۵ لیتر آب در ظرف پلاستیکی یا شیشهای ریخته و بهمزده تا کاملا حل شود، سپس سبزی و میوه شسته شده به مدت ۵ دقیقه در محلول ضدعفونی کننده قرارداده تا میکروبهای آن کشته شوند، بعدسبزی و میوه ضدعفونی شده را دوباره با آب سالم آبکشی کرده تا باقیمانده کلر از آن جدا شود و بدین وسیله سبزی و میوه سالم آماده مصرف است.رازی یادآور شد: سایر ضدعفونی کنندهها را میتوان از داروخانهها تهیه و دستور مصرف آن مطابق برچسب روی آن عمل کرد.وی افزود: مردم باید از سلامت آب و غذای مصرفی خود اطمینان حاصل کنند و علاوه بر ضدعفونی میوه و سبزیجات، از موادغذایی بستهبندی استفاده کرده و از مصرف موادغذایی فله که سلامت آنها مورد تایید نیست، پرهیز کنند همچنین هنگام سفر و در استرحتگاهها از مصرف آبهای سطحی یا غیر شرب خودداری شود.وی به زنان خانهدار توصیه کرد، قبل از تهیه و طبخ غذا دستهای خود را بشویند همچنین شستوشو دستها پس از استفاده از سرویس بهداشتی از نکاتی است که همه افراد باید به آن توجه داشته باشند تا از ابتلابه بیماریهای منتقله از آب و غذا بهخصوص وبا پیشگیری کرد.این پزشک تاکید میکند: با توجه به خطرناک بودن و پیشرفت سریع علائم کم آبی، بیمار باید به محض شروع اسهال به پزشک مراجعه کند تا بر اساس میزان کم آبی مایع درمانی خوراکی و یا در صورت نیاز تزریقی بر اساس دستور پزشک شروع شود.رازی خاطرنشان کرد: استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، شستوشوی سبزیجات، خودداری از مصرف آب غیر بهداشتی، شستن مکرر دستها با آب و صابون و نگهداری بهداشتی غذاهای خانگی برای پیشگیری از ابتلا به وبا ضروری است.رازی در مورد درمان بیماری وبا گفت: تجویز آنتیبیوتیک مناسب توسط پزشک بر کاهش حجم و طول مدت اسهال اثرمطلوب داشته و دورهی عفونتزایی را کوتاه میکند.وی اظهارداشت: هیچگونه داروی ضداسهال، ضداستفراع و ضداسپاسم بدون نظر پزشک نباید استفاده کرد و در صورت بروز اسهال شدید سریعا به خانههای بهداشت یا مراکز بهداشتی درمانی مراجعه شود.
نظر شما