به گزارش خبرگزاري آريا از ايسنا، هر ساله تعداد افرادي که در اثر ابتلا به سرطان ريه جان خود را از دست ميدهند، افزايش مييابد و اين موضوع تنها به افراد سيگاري مربوط نميشود.
افرادي که هرگز در طول زندگي خود لب به سيگار نزدهاند نيز ميتوانند به اين سرطان مبتلا شده و نشانههاي آن در آنها بروز کند.
اگر چه مردان به دليل سبک زندگي نامناسبتر مانند استعمال بيشتر دخانيات بيش از زنان به سرطان ريه مبتلا ميشوند اما در ميان افرادي غيرسيگاري ابتلاي زنان به اين نوع سرطان بيش از مردان است.
هر چند نشانههاي سرطان ريه در زنان و مردان تقريبا يکسان است اما ابتلا به انواع مختلف اين بيماري در آنها متفاوت است.
خبر خوب آن است که غربالگري و درمان سرطان ريه پيشرفتهاي قابل توجهي کرده است و کارگروه خدمات پيشگيري ايالات متحده آمريکا توصيه ميکند که افراد بين 55 تا 80 ساله که در حال حاضر سيگاري هستند يا سيگار را در 15 سال گذشته ترک کرده اند، حتما براي انجام غربالگري سرطان ريه به پزشک متخصص مراجعه کنند.
حتي براي افرادي که به سرطان ريه از نوع پيشرفته مبتلا هستند، در حال حاضر درمانهاي بسياري وجود دارد تا بتوانند زندگي چند ساله باکيفيتي داشته باشند.
اما راه ديگري نيز وجود دارد تا بتوان از اين بيماري پيشگيري کرد و آن شناخت نشانههاي سرطان ريه است. در ادامه نشانههاي مهم ابتلا به اين بيماري به نقل از سايت تخصصي «وومنزدي» آورده شده است:
1) سرفه: يکي از شايعترين نشانههاي سرطان ريه، سرفه است. متخصصان توصيه ميکنند افرادي که سرفه ميکنند، هر چه زودتر به دنبال درمان خود باشند و در صورتي که سرفهها بيش از دو ماه به طول انجاميد حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.
2) تغيير صدا: تغيير در زنگ صدا، عدم توانايي در صحبت با صداي بلند، گرفتگي و خشدار شدن صدا که همگي به طور کلي تغيير صدا خوانده ميشوند، ميتوانند از نشانههاي ابتلا به سرطان ريه باشند. اين تغييرات صوتي هنگامي به وجود ميآيد که تومورهاي سرطان ريه شروع به فشار بر عصب حنجرهاي ميکنند که از مغز آغاز شده و به پايين به سمت قفسه سينه رفته و دوباره به سمت تارهاي صوتي بازميگردد.
3) عود برونشيت يا ذاتالريه: سرطان ريه يک گرفتگي در مسير هوايي ايجاد ميکند که باعث ميشود مسير هوايي قادر به پاکسازي خود نبوده و يک ماده چسبناک در مسير آن به وجود بيايد که در نهايت تبديل به عفونت شود. اين نوع عفونتها معمولا چندين بار با آنتيبيوتيک درمان ميشوند اما ذاتالريه (سينه پهلو) از بين نميرود و با آنتي بيوتيک درمان نميشود و در سيتياسکن يا عکسبرداري ايکس-ري قفسه سينه ديده ميشوند. اين نوع از عفونت بايد حتما مورد بررسي قرار بگيرد.
4) کمر درد: اين نوع از کمر درد يک نوع درد روزمره نيست، بلکه يک نوع درد بيامان و شديد است که به سمت جلوي بدن حرکت ميکند. اين درد در بالاي کمر در نزديکي قفسه سينه حس شده و اغلب به سمت پايين شکم رانده ميشود. متاسفانه درد کمر ناشي از سرطان ريه نشان ميدهد که سرطان به سمت مهرههاي ستون فقرات يا اعصاب اطراف استخوانهاي مهرهها پيشرفت کرده است.
5) درد قفسه سينه: درد قفسه سينه ممکن است به سرطان ريه ارتباط نداشته باشد اما به باور متخصصان در صورت داشتن اين درد بهتر است حتما پيگير علت آن باشيد. اغلب براي کساني که مبتلا به سرطان ريه هستند، درد قفسه سينه ناشي از هجوم سرطان به سمت دندههاست. اين درد ممکن است به قسمتهاي ديگر قفسه سينه و پشت بيمار نيز برسد. اين درد شديدتر از دردي است که افراد به هنگام حمله قلبي يا آنژين قلبي در قفسه سينه خود احساس ميکنند و حضور آن دائميتر است. متخصصان توصيه ميکنند تا در صورت احساس درد دائمي در ناحيه قفسه سينه حتما به پزشک متخصص مراجعه کنند.
6) سرفه خوني: سرفه خوني اگر چه به عنوان يکي از مشخصترين نشانههاي سرطان ريه و ديگر بيماريهاي تنفسي و ريوي شناخته ميشود اما اين عارضه ميتواند دلايل بسيار زياد ديگري از جمله عفونتهاي مختلف تا پليپهاي خوشخيم و حتي خونريزي بيني داشته باشد. سرفه خوني هميشه نشانه ابتلا به سرطان ريه نيست اما نشانهاي نگران کننده به شمار ميرود. بنابراين طبق معمول در صورت داشتن اين نشانه حتما با پزشک متخصص مشورت کنيد.
7) کاهش وزن بيدليل: در فرهنگي که کاهش وزن هميشه امري خوشايند محسوب ميشود، بيتوجهي به «عاملِ کاهش وزن بدون پيروي از رژيم خاص غذايي يا ورزش کردن يا هر تغيير ديگر» متداول است. اين در حالي است که کاهش وزن بدون دليلي خاص، امري نگران کننده است. سرطان ريه و به طور کلي انواع سرطانها ميتوانند يکي از علل کاهش وزن بيدليل باشد و از همين رو بهتر است در صورت کاهش وزن بدون دليل حتما به پزشک مراجعه کنيد.
دو دليل وجود دارد که افراد مبتلا به سرطان دچار کاهش وزن ميشوند. يکي از اين دلايل کاهش اشتهاي افراد و در نتيجه کاهش وزن آهسته و تدريجي آنهاست. دليل ديگر اين است که در نوع پيشرفته سرطان، سلولهاي سرطاني با فرد براي دريافت و سوزاندن کالريها رقابت ميکنند.
به گفته متخصصان، زماني که فرد براي کاهش وزن خود تلاشي نميکند کاهش وزن 5 تا 10 کيلوگرمي طي دوره شش ماه نيز براي نگران شدن و مراجعه به پزشک براي تشخيص علت آن کافي است.